Τρόμος πάνω από το Euro 2016. Γάλλοι κομάντο προσγειώθηκαν στη Συρία

default image

Γάλλοι κομάντο έφτασαν επισήμως στα βόρεια εδάφη της Συρίας προς ενίσχυση των ανταρτών που μάχονται το ISIS την ώρα που η Γαλλία είναι σε κατάσταση υψίστης ασφαλείας λίγο πριν την πρώτη σέντρα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

Η Γαλλία έχει αναπτύξει για πρώτη φορά επίγειες δυνάμεις καταδρομέων στη βόρεια Συρία για να στηρίξει τους αντάρτες που μάχονται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όπως επιβεβαίωσε Γάλλος αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ενίσχυση των ανταρτών γίνεται για λόγους “συμβουλευτικούς” όπως ανέφερε ο αξιωματούχος. Οι κομάντο εγκαταστάθηκαν έξω από την πόλη Manbij στην επαρχία του Χαλεπίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών και θεωρείται στρατηγική θέση για την ανακατάληψη του Χαλεπίου. Κούρδοι μαχητές προσπαθούν να την απελευθερώσουν από τους τζιχαντιστές η δύναμη των οποίων δεν έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες παρά τις υποσχέσεις της διεθνούς κοινότητας για συντονισμένη μάχη εναντίον τους. Η πόλη Manbij  θεωρείται επίσης σημείο ανεφοδιασμού για το ISIS που ελέγχει και τη Ράκκα.

Μέχρι σήμερα, λίγες ώρες πριν την πρώτη σέντρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στη Γαλλία, η κυβέρνηση Ολάντ έχει παραδεχθεί πως έχει στείλει 150 επίλεκτους στρατιώτες στη Συρία, για να εκπαιδεύσουν περαιτέρω τους αντάρτες.

Την περασμένη Παρασκευή άλλωστε και ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian, ανακοίνωνε πως η χώρα θα στείλει επίγειες και εναέριες δυνάμεις μέσα στα σύνορα της Συρίας, στις περιοχές που ελέγχει ο Άσαντ με τη βοήθεια των Ρώσων.

Πριν δύο εβδομάδες πάντως ήρθαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες μαχητών που βοηθούν τους αντάρτες. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για αμερικανούς μαχητές, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από το Πεντάγωνο.

Πριν ένα μήνα, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε αναφέρει πως η χώρα του σκέφτεται να στείλει 250 μαχητές στη Ράκκα για να εκπαιδεύσουν Κούρδους και λοιπούς αντάρτες.


Θυμίζουμε πως η Ρωσία έχει αποσύρει τις επίγειες δυνάμεις της από τις περιοχές που δεν ελέγχει ο Άσαντ, μετά από τη συμφωνία Μόσχας και Ουάσινγκτον, χωρίς ωστόσο να έχει εφαρμοστεί ποτέ επί της ουσίας η περιβόητη εκεχειρία στην περιοχή. Παρόλα αυτά οι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ακόμα στη βάση του Khmeimim στη Λατάκια στη δυτική Συρία.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχει λάβει άλλωστε η γαλλική κυβέρνηση ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που ξεκινά αύριο.

Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του Σταντ ντε Φρανς και του Παρκ ντε Πρενς, των περιοχών όπου θα συγκεντρώνονται οι οπαδοί και το Σεν Ντενί, καθώς και 4 ξενοδοχείων διαμονής των ποδοσφαιριστών, δύο ξενοδοχείων της UEFA και του διεθνούς κέντρου επικοινωνιών.

Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται ασκήσεις με προσομοίωση στις τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Η άσκηση που έγινε στη Λυών:

Μάλιστα οι Γάλλοι έφτιαξαν και εφαρμογή για κινητά ενάντια στην τρομοκρατία. Η νέα εφαρμογή λέγεται Σύστημα Συναγερμού και Ενημέρωσης των Πολιτών και έχει για ακρώνυμο το SAIP. Μπορούν να την κατεβάσουν όσοι έχουν κινητά iphone ή adroid.

Σε περίπτωση κινδύνου πλησίον του χρήστη, η οθόνη του κινητού γίνεται κόκκινη χωρίς θόρυβο ή δόνηση, ώστε να μην προσελκύσει την προσοχή. Δίνονται οι πρώτες πληροφορίες για το τι συμβαίνει, οδηγίες για την ασφάλεια και ένα εικονίδιο μέσω του οποίου μπορεί κανείς να προωθήσει την ειδοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα, πολλαπλασιάζοντας έτσι μαζικά την ενημέρωση.

Και όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που οι απεργίες στη Γαλλία για τα εργασιακά συνεχίζονται με τα συνδικάτα να απειλούν πως θα κάνουν τη χώρα να παραλύσει.

 

“Θα παραλύσουμε τη χώρα κατά τη διάρκεια του Euro. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νόμου για το εργασιακό” ανέφερε διαδηλωτής μιλώντας στο Euronews. Εξαιτίας των απεργιών χειρόφρενο έχουν βάλει και οι γαλλικές αμαξοστοιχίες, δυσχεραίνοντας τις μετακινήσεις.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Euro, Ζακ Λαμπέρ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα των απεργιών.

“Σε ότι αφορά στην εξέλιξη των απεργιών δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες από εσάς. Είναι ένα ζήτημα που δυστυχώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Θα θέλαμε οι μετακινήσεις να γίνονται όσο το δυνατόν πιο ομαλά”.

Απεργία πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα:

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε τέλος προειδοποίηση προς τους φιλάθλους οι οποίοι προτίθενται να ταξιδέψουν στην Γαλλία και εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία καθώς οι χώροι των ποδοσφαιρικών συναντήσεων αποτελούν εν δυνάμει στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σημειώνεται πως η πανηγυρική έναρξη του Euro θα γίνει την Παρασκευή 10 Ιουνίου με τον αγώνα μεταξύ Γαλλίας και Ρουμανίας.

Το πρόγραμμα των δύο πρώτη ημερών περιλαμβάνει το Σάββατο τις αναμετρήσεις Αλβανία- Ελβετία, Ουαλία- Σλοβακία και Αγγλία -Ρωσία. Αντίστοιχα την Κυριακή θα γίνουν οι αγώνες Τουρκία- Κροατία, Πολωνία- Β.Ιρλανδία και Γερμανία- Ουκρανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα