Με αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Δεν πείθονται στην τρόικα

Με αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Δεν πείθονται στην τρόικα
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014, μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. (EUROKINISSI.ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

Διορθώσεις - βελτιώσεις στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 2,34%

Πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 2,86% του ΑΕΠ το 2015 αναμένεται να συμπεριλάβει στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού η κυβέρνηση.

Το κείμενο παρουσιάστηκε την Πέμπτη στην τρόικα κατά τη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη με τους επικεφαλής της, ενώ πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή τη Δευτέρα, θα υπάρξει και νέα συνάντηση των δύο πλευρών για το ίδιο θέμα (το Σάββατο). Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν πείθεται προς το παρόν για την ακρίβεια των ελληνικών προβλέψεων.

Αρμόδια στελέχη ανέφεραν πως οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη (για πρωτογενές πλεόνασμα 2,34% του ΑΕΠ το 2015), καθώς ελήφθησαν υπόψη δύο βασικοί παράγοντες:

1. Η καλύτερη της εκτιμώμενης πορεία κάποιων εσόδων.

2. Η αλλαγή στους στόχους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θεωρεί πως μέχρι να κατατεθεί το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού (το αργότερο στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου) θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για την πορεία του φετινού προϋπολογισμού και εκτιμά πως τα νέα στοιχεία θα είναι ακόμη καλύτερα απ’ ό,τι δείχνουν τώρα.

Έτσι, το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τον στόχο (αναμένεται να κινηθεί πέριξ του 1,7% του ΑΕΠ) και κατ’ επέκταση η καλύτερη πορεία του φετινού προϋπολογισμού θα οδηγήσει τελικά και στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015. Κάτι που θα αποτυπωθεί στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού.

Από την τρόικα δεν έχουν πάρει προς το παρόν επίσημη θέση για τις ελληνικές προβλέψεις, τις οποίες παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζαν χθες ρεαλιστικές. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας αμφισβητούν ευθέως τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Είναι, όμως, πολύ πιθανό να περιμένουν για να διαπιστώσουν κατά πόσον τα αποτελέσματα θα επαληθεύσουν τις ελληνικές προβλέψεις ή όχι.

Πάντως, αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαβεβαίωναν χθες πως στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα περιλαμβάνονται και όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. Επίσης, θα αποτυπώνεται και το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή αποζημίωση των αποδοχών των ενστόλων, αρχής γενομένης από φέτος με τη διάθεση κονδυλίου περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις φοροελαφρύνσεις, σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα περιγράφονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού:

1. Η αύξηση των δόσεων στις ρυθμίσεις για τα χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

2. Η εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς το 2015, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μειώμενη σε σχέση με φέτος κατά 30%.

3. Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Κατά πληροφορίες, η αρχή θα γίνει από τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, που ο συντελεστής θα υποχωρήσει από το 26% στο 20% με στόχο να φθάσει το 15% τα επόμενα έτη.

Επίσης, μία από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού έχει ήδη υλοποιηθεί. Πρόκειται για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%.

Πηγή: Καθημερινή

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα