Γιατί είναι τόσο σημαντικό ένα internship σε μία εταιρεία τεχνολογίας;

Γιατί είναι τόσο σημαντικό ένα internship σε μία εταιρεία τεχνολογίας;

Ετοιμαστείτε για την περίοδο με τις περισσότερες καινούριες εμπειρίες που θα ανοίξουν διάπλατα τους ορίζοντές σας. Μέχρι την επόμενη

Του Κωνσταντίνου Δημόπουλου

Η αξία του internship, της πρακτικής εργασίας δηλαδή, σε μία εταιρεία τεχνολογίας είναι υποτιμημένη. Αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι τελειώνοντας τις σπουδές τους θα βρουν με τη μία τη θέση των ονείρων τους στην εταιρεία της προτίμησής τους, αγνοώντας προφανώς τόσο το επίπεδο του ανταγωνισμού εκεί έξω, όσο και τα όσα θέλουν να δουν σε ένα βιογραφικό σημείωμα οι recruiters του χώρου.

Η πρακτική εργασία είναι πολλά περισσότερα από «ένα διάστημα που κάποιος προσφέρει έργο σε μία εταιρεία χωρίς να παίρνει κάτι σε αντάλλαγμα». Κατ’ αρχάς ο προαναφερθείς ισχυρισμός είναι πέρα για πέρα λανθασμένος διότι το μεγαλύτερο κέρδος που μπορεί να αποκομίσει ο μαθητής, φοιτητής ή τελειόφοιτος από μία περίοδο πρακτικής εργασίας είναι οι εμπειρίες που αφ’ ενός υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδύνατον να πάρει και αφ’ ετέρου θα του φανούν δεδομένα χρήσιμες αργότερα στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Η εμπειρία εξ άλλου είναι αυτή που φέρνει τα χρήματα, όχι το αντίστροφο.

Μέσα από την πρακτική εργασία θα δείτε ιδίοις όμμασι πώς λειτουργεί μια εταιρεία τεχνολογίας, με τι ρυθμούς κινείται, πώς κάθε μέλος της αποτελεί και ένα γρανάζι σε μία καλοκουρδισμένη μηχανή. Όταν μια εταιρεία προσλαμβάνει έναν υπάλληλο, θέλει ιδανικά αυτός να είναι σε θέση να εγκλιματιστεί και να αρχίσει να ξεδιπλώνει το ταλέντο και τις ικανότητές του όσο το δυνατόν ευκολότερα. Αυτός είναι και ο στόχος ενός επιτυχημένου internship: να βοηθήσει τον ασκούμενο να πάρει «την πρώτη κρυάδα» ώστε να είναι σε θέση να αποδώσει άμεσα όταν προσληφθεί αργότερα.

Επιπρόσθετα, η πρακτική εργασία είναι και ένα πρώτο «παράθυρο» στον μαγικό κόσμο της αγοράς τεχνολογίας, αποτελώντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κάνει κάποιος τις πρώτες του γνωριμίες, να οικοδομήσει σχέσεις που αποδεδειγμένα θα τον ωφελήσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο μέλλον –τα μεγαλύτερα τεχνολογικά startups άλλωστε ξεκίνησαν με τη βοήθεια γνωριμιών στη Silicon Valley. Αυτό που θα πρέπει να έχετε κατά νου ακόμα, είναι πως ένα internship αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις μία δοκιμαστική περίοδο: αν μία εταιρεία διαπιστώσει ότι ο ασκούμενος ανταποκρίνεται θετικά και έχει προοπτικές, δεν το έχει σε τίποτα να του προτείνει να μονιμοποιήσουν τη συνεργασία τους, προσλαμβάνοντάς τον κανονικά –ή στη χειρότερη των περιπτώσεων, να τον «προικίσει» με μια καλή συστατική επιστολή.

 

Όσο για το τι θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε την πρακτική σας; Αρχικά θα πρέπει να δείξετε στους recruiters, τους ανθρώπους που θα κρίνουν το κατά πόσο είστε κατάλληλοι για μία εταιρεία, ότι είστε πραγματικά παθιασμένοι με το αντικείμενό σας και «διψασμένοι» για τη θέση που σας προσφέρεται. Ξεκινήστε να ασχολείστε με κάποιο πρότζεκτ, κάτι που ιδανικά θα είστε σε θέση να ολοκληρώσετε μέσα σε έναν-δυο μήνες: αν σας φανεί απλοϊκό, εμπλουτίστε το σταδιακά με επιπλέον λειτουργίες. Έτσι θα γεμίσετε σιγά-σιγά το CV σας, αποδεικνύοντας σε όποιον το διαβάσει την “can do” νοοτροπία που σας διακατέχει. Δηλώστε συμμετοχή σε κάποιο hackathlon, συνεισφέρετε σε ένα open source πρότζεκτ, φροντίζοντας ωστόσο να μην παραμελήσετε τις σπουδές και τους βαθμούς σας –όλα παίζουν τον ρόλο τους και στις εταιρείες αρέσουν οι “multitasking” τύποι.

Από εκεί και πέρα, σημαντική βοήθεια στην εύρεση της κατάλληλης πρακτικής εργασίας θα σας προσφέρει και το κολλέγιό σας και εδώ είναι που το Athens Tech υπερτερεί έναντι του ανταγωνισμού, χάρη στις συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους «παίκτες» της εγχώριας αγοράς.

Η τελευταία προσθήκη στη λίστα των εταιρειών που δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές του Athens Tech College να πραγματοποιήσουν σε αυτές την πρακτική τους άσκηση, αποκομίζοντας χρήσιμες γνώσεις και εξελίσσοντας τις ικανότητές τους πλάι στους καλύτερους της αγοράς, είναι το e-commerce agency, Converge ICT. Αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να μυηθεί κάποιος στα μυστικά του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσα από μία εδραιωμένη εταιρεία που προσφέρει ανταγωνιστικές υπηρεσίες web development με έμφαση στο e-commerce. Ένα agency εξ άλλου προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να γνωρίσει σφαιρικά έναν χώρο, οι ισορροπίες του οποίου μεταβάλλονται δυναμικά, και το Athens Tech συνεργάζεται με το καλύτερο.

Το Athens Tech, το πρώτο τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα που συνδυάζει την τεχνολογία, την έρευνα και την επιχειρηματικότητα με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, συνεργάζεται ακόμα στενά με το Stoiximan.gr, την M-STAT, προσφέροντας παράλληλα δυνατότητα πρακτικής άσκησης στην 24media, την Intrasoft International, το ερευνητικό κέντρο AIT και το BCA College.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα