Σήμα κινδύνου εκπέμπει η διοίκηση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας
Η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας δείχνει απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που της επιφυλάσσει η απόλυτη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού
- 09 Ιουνίου 2016 08:47
Απώλεια εσόδων λόγω της μείωσης των τιμολογίων κατά 15%, υποχρεωτική απώλεια πελατών λόγω των υποχρεώσεων του μνημονίου, «φέσια» που παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα, απόσχιση του ΑΔΜΗΕ που επίσης σημαίνει απώλεια εσόδων, και αναχρηματοδοτήσεις δανείων, συνθέτουν πλέον ένα εκρηκτικό περιβάλλον για τη ΔΕΗ.
Η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας δείχνει απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που της επιφυλάσσει η απόλυτη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και είναι χαρακτηριστική η «κραυγή αγωνίας» που εξέπεμψε χθες ο πρόεδρός της Μανώλης Παναγιωτάκης λέγοντας ότι απαιτείται η βοήθεια του δημοσίου, δηλαδή του βασικού μετόχου, για τη λύση μιας σειράς προβλημάτων που θα έδιναν «ανάσα» στη ΔΕΗ.
Το πρώτο πλήγμα θα προέλθει το Σεπτέμβριο όταν και θα ξεκινήσουν οι υποχρεωτικές δημοπρασίες ενέργειας (ΝΟΜΕ) με αποδέκτες αποκλειστικά τους ανταγωνιστές της. Σύμφωνα με το σχέδιο δημοπρασιών ενέργειας που υποχρεώνεται να κάνει η ΔΕΗ, το μερίδιό της στη λιανική θα πρέπει να υποχωρήσει στο 87,24% μέχρι το τέλος του έτους, στο 75,24% στα τέλη του 2017, στο 62,24% ως το 2018 και να μην ξεπερνά το 49,24% μέχρι το τέλος του 2019.
Από τη μια λοιπόν η ΔΕΗ θα βλέπει τα μερίδιά της να συρρικνώνονται, και να χάνει τα 3 από τα 6 δισ. ευρώ του τζίρου της, και από την άλλη θα πρέπει να διαχειριστεί την ολοσχερή απώλεια της θυγατρικής της στα δίκτυα μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ). Η λύση που προκρίνεται για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να αφαιρέσει από τα φετινά κέρδη της εταιρείας 140 – 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, δίχως μάλιστα να έχει ακόμη διευκρινιστεί ποιο θα είναι το οικονομικό αντάλλαγμα για τη ΔΕΗ.
Σαν να μην έφταναν αυτά, η ΔΕΗ έχει να αντιμετωπίσει ένα όγκο από ανεξόφλητες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δεν πρόκειται να μειωθεί εύκολα αν πρώτα δεν “γυρίσει” η οικονομία..
Η κατάσταση μπορεί κατά δήλωση Παναγιωτάκη, να παρουσιάζει μικρή βελτίωση, παραμένει ωστόσο εκτός ελέγχου. Τα φέσια αφορούν 2,1 εκατ. πελάτες που χρωστούν 2,4 δισ. ευρώ, (260 εκατ. μόνο όσα οφείλει το Δημόσιο), παρ’ ότι με το νέο ευνοϊκό πρόγραμμα διακανονισμών έχουν ρυθμισθεί χρέη 575 εκατ. ευρώ. Το καμπανάκι χτύπησε για πρώτη φορά το 2015, εξαιτίας της αύξησης κατά 472 εκατ. ευρώ των επισφαλειών, που έφτασαν τα 886,3 εκατ. ευρώ ή το 16,6% του τζίρου της ΔΕΗ (5,7 δισ. ευρώ).
Από του χρόνου η ΔΕΗ, εκτός από το βουνό των απλήρωτων λογαριασμών, τη βίαιη συρρίκνωση του μεριδίου της μέσω των δημοπρασιών, και την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, θα έχει να αντιμετωπίσει και τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων. Για φέτος και το 2017, η ΔΕΗ καλείται να αναχρηματοδοτήσει λήξεις δανείων ύψους κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και το εταιρικό ευρωομόλογο 200 εκατ. ευρώ που λήγει το 2017. Πρόκειται για το ένα τμήμα από την έκδοση του Απριλίου του 2014, ύψους 700 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ να λήγουν το 2019. Για τα 200 εκατ. ευρώ, λήξεως 2017, το επιτόκιο είναι 4,75% ενώ για τα 500 εκατ. λήξεως το 2019 φτάνει το 5,5%.
Μετά το 2018 ακολουθούν λήξεις δανείων 1,192 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό καθαρό χρέος της επιχείρησης διαμορφώνεται (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2015) σε 4,978 δισ. ευρώ.
Δεν έχει περάσει άλλωστε ένας χρόνος από την τελευταία υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της εταιρείας το περασμένο καλοκαίρι από τη Standard & Poors, διάστημα στο οποίο έχουν επιδεινωθεί σημαντικά οι όροι αλλά και οι δυνατότητες της εταιρείας για αναχρηματοδότηση. Ο ίδιος οίκος είχε εγκαίρως προβλέψει την εξασθένιση της ρευστότητας, λόγω των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης, των σημαντικών επενδυτικών δεσμεύσεων αλλά και της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι εάν δεν υπάρξει κάποια σημαντική στροφή ή αλλαγή δεδομένων, τότε η εταιρεία αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα την Άνοιξη του 2017, με τους απαισιόδοξους να υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.