Liberation για ολλανδικές εκλογές: ‘Ο φασίστας μπροστά’

Liberation για ολλανδικές εκλογές: ‘Ο φασίστας μπροστά’

Σε ένα ηχηρό πρωτοσέλιδο, στο οποίο φιγουράρει ο Βίλντερς, η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται χωρίς περιστροφές σε όσα πρεσβεύει το ολλανδικό ακροδεξιό κόμμα. Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ωρών;

Ο ισλαμοφοβικός λαϊκισμός, ο οποίος και παίρνει σάρκα και οστά στο πρόσωπο του ηγέτη των ακροδεξιών στην Ολλανδία, Γκέρτ Βίλντερς, είναι το βασικό θέμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation της Τρίτης. Μια ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στις Κάτω Χώρες, το πρωτοσέλιδο της ιστορικής εφημερίδας αποτυπώνει και εκφράζει ξεκάθαρα όλα όσα πρεσβεύει και κηρύττει ο Βίλντερς. “Ολλανδία: Ο φασίστας μπροστά” γράφει το πρωτοσέλιδο, στο χαρακτηριστικό στιλ του εντύπου με τις μεγάλες φωτογραφίες να καλύπτουν ολόκληρη την πρώτη σελίδα.

Firebrand anti-Islam lawmaker Geert Wilders poses for a picture during a campaign stop in Breda, Netherlands, Wednesday, March 8, 2017. (AP Photo/Peter Dejong) AP

 

“Ο λαϊκιστής Βίλντερς έστρεψε γύρω από το όνομά του όλη την προεκλογική εκστρατεία που λαμβάνει χώρα την Τετάρτη” σημειώνει το δημοσίευμα. Σε εκτενές ρεπορτάζ της Liberation γίνεται λόγος για τον τρόπο που τα social media, το ταμπεραμέντο και η α λα Τραμπ επιμονή του Βίλντερς και η υπερπροβολή των ΜΜΕ οδήγησαν λίγες ώρες πριν την εκλογική αναμέτρηση σε αυτή την τάση του εκλογικού σώματος.

Στην Ολλανδία η νοοτροπία αλλάζει

“Η Ολλανδία είναι μια χώρα στην οποία ζει κανείς ιδιαίτερα ευχάριστα, οι πολίτες είναι χαρούμενοι, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανεργία. Όμως αισθάνομαι πως η νοοτροπία αλλάζει. Οι Ολλανδοί μετατρέπονται σε πιο κυνικούς, πιο αρνητικούς” δηλώνει μια νεαρή  κοπέλα που ζει και εργάζεται στη γενέτειρα του ηγέτη της ακροδεξιάς το Βενλό. Η ίδια δηλώνει πως σε περίπτωση επικράτησης του ακροδεξιού, ενδέχεται να σκεφτεί σοβαρά να φύγει από το χώρα.

 

Άτομα με άλλες πεποιθήσεις, θρησκείες, θέλουν να τον αλλάξουν ερχόμενα σε εμάς

Στο άλλο άκρο, η 71 ετών Αλί, κάνει λόγο για κίνδυνο πολιτισμικής αλλοίωσης. Χρησιμοποιεί μια φρασεολογία και επιχειρήματα που έχουμε ακούσει συχνά το τελευταίο διάστημα από πολιτικούς που προβάλλουν το έθνος ως βασική αρχή των πάντων. Για εκείνη, οι Ολλανδοί έρχονται πρώτοι από όλους. “Υπάρχουν διαφορετικοί πολιτισμοί στην Ευρώπη. Θέλουμε να σώσουμε το δικό μας. Άτομα με άλλες πεποιθήσεις, θρησκείες, θέλουν να τον αλλάξουν ερχόμενα σε εμάς. Πρέπει να ενσωματωθούν” δηλώνει.

Οι περισσότεροι μετανάστες έρχονται για να φέρουν το ισλάμ στη χώρα μας

Αντίστοιχη εικόνα έχει και ο σύζυγός της που πιστεύσει στην επέλαση του Ισλάμ. “Οι περισσότεροι μετανάστες έρχονται για να φέρουν το ισλάμ στη χώρα μας” σημειώνει και τονίζει πως “υπάρχουν πολλοί που δεν αγαπούν τη δουλειά, πουλάνε ναρκωτικά και κάνουν εγκλήματα. Δεν είναι ικανοί να μεγαλώσουν παιδιά”.

Πρώην βουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, ο Γκερτ Βίλντερς ίδρυσε το PVV, το Κόμμα για την Ελευθερία το 2006. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι θέσεις του έγιναν πιο ακραίες και η στάση αμείλικτη απέναντι σε ζητήματα μετανάστευσης και θρησκείας, παρά το γεγονός πως ο ίδιος ισχυρίζεται ότι παραμένει φιλελεύθερος σε κοινωνικά ζητήματα (δικαιώματα ομοφυλοφίλων, συντάξεις, χρήση μαριχουάνα).

Το τελευταίο debate

Στο τελευταίο debate πριν την εκλογική αναμέτρηση, Ρούτε και Βίλντερς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου σε μια σειρά από ζητήματα. Ο Βίλντερς επανέλαβε πως επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, να κλείσει τα τζαμιά της Ολλανδίας και να απαγορεύσει δια νόμου το Κοράνι. Μια πρόταση που επανέλαβε, παρά το γεγονός πως στο παρελθόν έχει καταδικαστεί για ομιλία κατά την οποία το δικαστήριο έκρινε πως έσπερνε το μίσος, όταν υποσχέθηκε να μειώσει τον αριθμό των Μαροκινών στη χώρα, να φορολογήσει τη μαντήλα και να απαγορεύσει την είσοδο μουσουλμάνων μεταναστών στη χώρα.

Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε (Yves Herman POOL via AP)

Θέλω η Ολλανδία να είναι η πρώτη χώρα που θα ανακόψει τον κακό λαϊκισμό

«Θέλω η Ολλανδία να είναι η πρώτη χώρα που θα ανακόψει τον κακό λαϊκισμό», τόνισε ο Ρούτε, αναφερόμενος στο Brexit και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. «Μπορούμε να πούμε ότι αυτές οι εκλογές είναι οι προημιτελικοί για να προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε τη νίκη του κακού λαϊκισμού», είχε δηλώσει χθες το απόγευμα ο Ρούτε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο στη Γαλλία και στη συνέχεια ο τελικός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο».

Η συζήτηση φυσικά περιστράφηκε εν πολλοίς και γύρω από το διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία. Ο Βίλντερς τόνισε πως η Ολλανδία θα έπρεπε να απελάσει και τον Τούρκο πρέσβη στη χώρα, “διαφορετικά θα αποδεχτούμε πως μπορούν να μας προσβάλουν”. Ωστόσο, ο νυν πρωθυπουργός, απάντησε πως οι απαντήσεις του αντιπάλου του δείχνουν τη διαφορά του να “τουιτάρεις από τον καναπέ σου και να κυβερνάς τη χώρα”.  Παρόλα αυτά ο ακροδεξιός βουλευτής δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει το VVD (κόμμα του Ρούτς) για την Τουρκία, τον εξισλαμισμό, τον Ερντογάν: «Με εκδίωξαν από το κόμμα (…) δεν με άκουσαν».

Οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που είδε το φως της ημέρας, ο Βίλντερς εμφανίζεται πίσω από τον ηγέτη των συντηρητικών και νυν πρωθυπουργό Ρούτε. Ωστόσο, αρκετές έρευνες της κοινής γνώμης το τελευταίο διάστημα έφερναν τον ακροδεξιό Ολλανδό στην πρώτη θέση. Από την άλλη, το πρακτορείο Reuters, επικαλείται σφυγμομέτρηση που θέλει την αναταραχή με την Τουρκία να δίνει ώθηση στο έτσι κι αλλιώς φουσκωμένο αντι-μεταναστευτικό κίνημα και τα κόμματα που το τροφοδοτούν.

Το VVD εμφανίζεται να κερδίζει την πρώτη θέση στις εκλογές, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, λαμβάνοντας 23 με 27 έδρες στο κοινοβούλιο σε σύνολο 150. Τα ποσοστά του κόμματος του Βίλντερς φαίνεται να μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες και αναμένεται να κερδίσει από 19 ως 23 έδρες.

Όπως και να έχει, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο για τον Βίλντερς να σχηματίσει κυβέρνηση, έστω και αν κόψει εκείνος πρώτος το νήμα. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δίνει σε εκείνον την πρωτοβουλία των κινήσεων, αφού θα είναι ο πρώτος που θα λάβει εντολή σχηματισμού, ενώ παράλληλα δυσκολεύει μια κυβέρνηση συνασπισμού και από τα υπόλοιπα κόμματα που βλέπουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη να αποδυναμώνεται.

AP Photo/Peter Dejong/Yves Herman POOL via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα