National Geographic: Μπορεί η Αμφίπολη να κρύβει τον Μέγα Αλέξανδρο;

default image

Τι αναφέρει το περιοδικό Νational Geographic για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, επιβεβαιώνοντας ότι τα διεθνή μέσα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον τύμβο Καστά

Παρακολουθώντας τις τελευταίες ανακαλύψεις στην Αμφίπολη, το περιοδικό National Geographic προσπαθεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις για το μνημείο, συνδυάζοντας τα τελευταία ευρήματα και τα αντικειμενικά στοιχεία, με τα ιστορικά στοιχεία από αρχαίες πηγές.

«Μπορεί να κρύβει τον Αλέξανδρο;», διερωτάται και εξετάζει όλες τις θεωρίες και τα ενδεχόμενα που θα μπορούσαν να δώσουν σαφή απάντηση στο ερώτημα – τίτλο του δημοσιεύματος.

-Πού μπορεί να κατέληξε το σώμα του Αλέξανδρου μετά το θάνατο στη Βαβυλώνα;

-Ποιος μπορεί να έδωσε την εντολή κατασκευής του μνημείου της Αμφίπολης; (Ενα μνημείο που στοίχισε πολλά τάλαντα – μερικά δισεκατομμύρια ευρώ- περιορίζει τους πιθανούς εντολείς σε ελάχιστα άτομα, Μ.Αλέξανδρος και εντολείς, χωρίς απαραίτητα τα δύο πρόσωπα να ταυτίζονται υποχρεωτικά). Στο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ. είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποιος επίγονος ήταν δυνατόν να παραγγείλει έναν τέτοιο τάφο στον ελλαδικό χώρο. Εκτός του ότι ήταν ο Μ. Αλέξανδρος ήταν ο μόνος που είχε 10.000 τάλαντα.

 

-Αν ο Αλέξανδρος έδωσε την εντολή κατασκευής, ποιος μπορεί να βρίσκεται μέσα; Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Αλέξανδρος θα εδινε εντολή για τέτοιο τάφο για άλλον πλην του Φιλίππου και του Ηφαιστίωνα.

-Τι άλλο να κρύβεται μέσα στο μνημείο της Αμφίπολης; Μια εκδοχή είναι αυτή του πολυμνημείου, ενώ δεύτερη θεωρία είναι αυτή του συνδυασμού πολλών χώρων.

Τα επερχόμενα ευρήματα στην Αμφίπολη και η μελέτη τους από τους επιστήμονες θα δώσουν πολλές σημαντικές πληροφορίες, αναφέρει το περιοδικό, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα, αφού στις ανασκαφές συχνά δεν υπάρχουν απόλυτα καθοριστικά στοιχεία.

Από την ανάλυση προκύπτει πρώτον, ότι η Αμφίπολη είναι ένα μνημείο με τέτοιο μέγεθος, που τοποθετείται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ταφικά μνημεία της παγκόσμιας ιστορίας, δεύτερον ότι ο Μ.Αλέξανδρος είχε τη βούληση να ξοδέψει τεράστια ποσά για ταφικά μνημεία (Φίλιππος, Ηφαιστίωνας) και τρίτον ότι η Αμφίπολη είχε τεράστιο κόστος.

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι τι σώμα του Μ.Αλεξάνδρου πήγε στην Αίγυπτο και ήταν προσκύνημα όλου του αρχαίου κόσμου στο μαυσωλείο του στην Αλεξάνδρεια. Είναι πιθανόν όλα αυτά να μην ισχύουν;

 

Αναλύοντας τις ιστορικές πηγές προκύπτει ότι το σώμα του Αλέξανδρου ήταν μέγα σύμβολο πολιτικής ισχύος και όλοι θα ήθελαν να το έχουν, ενώ βγαίνει το συμπέρασμα ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές και μεταξύ τους αποκλίσεις περί τον Αλέξανδρο. Μετά την κλοπή της σορού στη Συρία, ο Πτολεμαίος ξέφυγε από τους υπερασπιστές της, παραπλανώντας τους ώστε να κυνηγήσουν σαρκοφάγο που είχε μέσα άλλο πτώμα. Αλλη πηγή αναφέρει καύση του σώματος στη Μέμφιδα από τον Πτολεμαίο Α’, ενώ έπειτα από 40-50 χρόνια ο γιος του, Πτολεμαίος Β’, μετέφερε στην Αλεξάνδρεια το ταριχευμένο σώμα.

Ακόμη, αναφέρεται ότι η Ολυμπιάδα έκλαιγε και ζητούσε να έρθει το σώμα στη Μακεδονία για να ταφεί σύμφωνα με την παράδοση.

 

Με την παραπάνω εικόνα από τα ιστορικά στοιχεία δύσκολα μπορεί κανείς να αποκλείσει ενδεχόμενα, επισημαίνει το περιοδικό. Μπορεί πάλι όλα να κρατήθηκαν μυστικά προκειμένου να εξασφαλιστεί το απρόσβλητο του τάφου του Μ.Αλεξάνδρου.

Τέλος, ακόμη και η επιλογή της Αμφίπολης ως χώρου ταφής ίσως ήταν κομμάτι της άμυνας, αφου ήξεραν ότι οι βασιλικοί τάφοι βρίσκονταν στις Αιγές.

Πέραν από αυτές τις «λογικές» θεωρίες, η ανάγνωση των στοιχείων του μνημείου μπορεί να γεννήσει πολλές τρελές θεωρίες, όπως ότι υπάρχει θαμμένος ο θησαυρός του Αλέξανδρου ή ότι θα βρεθεί μέσα κομμάτι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Το περιοδικό καταλήγει στο ότι σίγουρα πρόκειται για ταφικό μνημείο, αλλά ίσως να πρόκειται και για κάτι πιο σύνθετο, ενώ επισημαίνει ότι η έρευνα βρίσκεται στην αρχή μιας μακράς πορείας που έχει πολλά να ανακαλύψει.

Δείτε το αφιέρωμα του περιοδικού εδώ

Πηγή: Thestival

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα