Γιατί η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης
Στόχος να σταματήσει η εκλογολογία και να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις της τρόικας, καθώς τα μηνύματα από τη διαπραγμάτευση για φοροελαφρύνσεις-χρέος δεν είναι ευοίωνα. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247
- 02 Οκτωβρίου 2014 06:00
Της Βίκυς Σαμαρά
Δύο στόχους επιδιώκει να επιτύχει η κυβέρνηση ζητώντας ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης τη Δευτέρα από τη Βουλή: Να σταματήσει η εκλογολογία στο εσωτερικό και να ενισχύσει τη θέση της στην εν εξελίξει δύσκολη και καθοριστική διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συζήτηση που θα ξεκινήσει την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, θα ζητηθεί η στήριξη των βουλευτών πάνω σε συγκεκριμένους άξονες όσον αφορά στον προϋπολογισμό, την απαλλαγή από την κηδεμονία της τρόικας και τη συζήτηση για το χρέος. Έτσι θα μπορεί να επικαλεστεί απέναντι στις πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών τη νωπή και καθαρή εξουσιοδότηση από τη βουλή για συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη διαπραγμάτευση και την έμμεση φυσικά απειλή για κατάρρευση σε περίπτωση, που οι δεσμεύσεις της αυτές ακυρωθούν.
Με τον τρόπο αυτό και με την παράλληλη επίσημη ανακοίνωση για έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο, επιχειρείται επίσης να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Η παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τα καλά λόγια για το σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, εντάσσονται σε μία προφανή προσπάθεια να κλείσει το ενδοκυβερνητικό μέτωπο που άνοιξε στην πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης.
Την ίδια στιγμή ο σαφής προσδιορισμός του χρόνου της προεδρικής εκλογής έχει ως στόχο να καθησυχάσει υπουργούς και βουλευτές, που έχουν μπει για τα καλά σε ρυθμούς προεκλογικούς, με αποτέλεσμα συγκρούσεις όπως αυτή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο. Αλλά και η ψήφος εμπιστοσύνης εκτιμάται από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ότι θα σταματήσει την εκλογολογία και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του οποίου Αλέξης Τσίπρας προέβλεπε προχθές εκλογικές εξελίξεις ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο.
Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και με αφορμή το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση για να αναλάβει τα νέα καθήκοντα του στην Κομισιόν από 1η Νοεμβρίου, δεν αποκλείονται και διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, κάτι όμως που ενέχει και ισχυρά μειονεκτήματα.