Φ. Κουβέλης: “Η ΔΗΜΑΡ δεν λοξοκοιτάζει”
Απαντήσεις για το "φλερτ" με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με το ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης
- 10 Νοεμβρίου 2013 12:33
Απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι μετά την αποχώρηση από την τρικομματική κυβέρνηση, η Δημοκρατική Αριστερά φαίνεται να “λοξοκοιτάζει” προς τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης.
“Η Δημοκρατική Αριστερά δεν «λοξοκοιτάζει». Διατυπώνει με σαφήνεια την πολιτική θέση της. Με το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ δεν υπάρχει εγγύτητα θέσεων σε κομβικά, σε βασικά ζητήματα. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τις συνεχιζόμενες μεταστροφές της πολιτικής του και θεωρούμε πως πτυχές της πολιτικής του πρότασης μπορούν να θέσουν σε διακινδύνευση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης σε συνέντευξη του στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέρριψε τα περί κοινής καθόδου του κόμματος του με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Όταν το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή συγκεκριμένη πολιτική του έκφραση έχει κάνει προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ και μάλιστα με στρατηγική βάθους, είναι δυνατόν η Δημοκρατική Αριστερά με τις συγκεκριμένες θέσεις να προσέλθει σε κοινό ευρωψηφοδέλτιο; Αυτά είναι άκρως αντιφατικά. Με το ΠΑΣΟΚ μας χωρίζει η επιμονή του σε καθεστηκυίες πολιτικές, η ταύτισή του με τις ασκούμενες πολιτικές και πολύ περισσότερο η επιλογή στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία. Μια τέτοια συγκατοίκηση με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του τρίτου πόλου θα άλλαζε τον πολιτικό χαρακτήρα και θα εξουδετέρωνε την δυναμική του εγχειρήματος.”.
Όσον αφορά την “κίνηση των 58”, επεσήμανε: “Είναι μια πρόσκληση σε ένα διάλογο, αλλά χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στην πολιτική, κοινωνική πραγματικότητα και τις ανάγκες της χώρας, χωρίς καμία αναφορά στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική”.
Για την πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ για το πολιτικό χρήμα, σχολίασε: “Πρέπει να θεμελιωθεί μια νέα σχέση των πολιτών με το πολιτικό σύστημα και να υπάρξει η αξιοπιστία της πολιτικής. Οι πολίτες θεωρούν, όχι αδίκως, ότι η διαφθορά αγγίζει και τα πολιτικά κόμματα και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν απαντά στα ζητήματα αυτά. Αντικείμενο της πρότασης νόμου είναι η διασφάλιση της αυτονομίας της πολιτικής και η λειτουργία της μακριά από ποικιλώνυμες εξαρτήσεις συμφερόντων που θέλουν να επηρεάζουν ή και να καθορίζουν την πολιτική. Η πρότασή μας εισάγει υποχρεωτικούς κανόνες για τη χρηματοδότηση και τη διαφάνεια της πολιτικής δράσης”.