H Φράουκε Πέτρι είναι ο Ντόναλντ Τραμπ της Γερμανίας

H Φράουκε Πέτρι είναι ο Ντόναλντ Τραμπ της Γερμανίας

Λαϊκισμός, ευρωσκεπτικισμός, ξενοφοβία, αίτημα για κλειστά σύνορα και κατά των πακέτων διάσωσης της Ελλάδας. Ποια είναι η Φράουκε Πέτρι που φιλοδοξεί να γίνει ο Ντόναλντ Τραμπ της Ευρώπης

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, οι Γερμανοί εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους. Ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ προειδοποίησε για μια “δύσκολη διαδρομή” που ανοίγεται μπροστά μας, ενώ η Άγκελα Μέρκελ επικοινώνησε με τον Τραμπ υπενθυμίζοντας του πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, δεν είναι και πόλεμος εναντίον των προσφύγων.

Αλλά με την “αυγή” της εποχής Τραμπ, ένα πολιτικό κόμμα της Γερμανίας, έδειξε να ευνοείται και να πανηγυρίζει για την νέα πραγματικότητα που ξεκίνησε στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού ωκεανού. Πρόκειται για το AfD, το ακροδεξιό κόμμα που έχει υιοθετήσει μια αντιμεταναστευτική ρητορική και τάσσεται ξεκάθαρα κατά της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας παρόμοια επιχειρήματα με εκείνα του Τραμπ.

Η Yardena Schwartz, δημοσιογράφος του Newsweek, συνάντησε τη Φράουκε Πέτρι, την ηγέτιδα του AfD, στο γραφείο της στη Λειψία. Η ίδια παρομοίασε τη νίκη του Τραμπ με εκείνη του Brexit, δύο γεγονότα που όπως αναφέρει, εμπνέουν το κόμμα της. Όπως η Λεπέν στη Γαλλία αλλά και Βίλτνερς στην Ολλανδία, η Πέτρι ευελπιστεί πως η ρητορική της θα οδηγήσει σε άνοδο των εδρών του κόμματος στο κοινοβούλιο της χώρας στις εκλογές του φθινοπώρου, και πως σταδιακά θα συγκροτηθεί μια συμμαχία κατά της Ευρώπης, μέχρι να φτάσει στη διάλυση της.

Το ακροδεξιό AfD έχει ανεβάσει τα νούμερα του ομολογουμένως πολύ γρήγορα, καθώς μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση του, έχει μπει σε 10 από τα 16 κοινοβούλια των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας. Μάλιστα, στην ιδιαίτερη πατρίδα της Μέρκελ, στο Mecklenburg, κατάφερε να κερδίσει τους Χριστιανοδημοκράτες του CDU, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2016 πήρε το 14% των ψήφων στο προοδευτικό Βερολίνο, δείχνοντας πως στη Γερμανία ήρθε ένα ακροδεξιό κύμα, το μεγαλύτερο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πλέον η Εναλλακτική για τη Γερμανία προχωράει προς τις επερχόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου και θεωρείται βέβαιο πως για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία του θα μπει στη Bundestag κάτω από το ξενοφοβικό του άρμα.

Πριν λίγες ημέρες, ο Χρήστος Κατσιούλης, διευθυντής της Αντιπροσωπείας του ιδρύματος παραγωγής σκέψης του SPD,  Friedrich Ebert Stiftung, στην Αθήνα, έλεγε στο NEWS 247 πως όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, θα χρειαστούν συνεργασίες, και πως όλα τα κόμματα του “δημοκρατικού τόξου” έχουν αποφασίσει να μην συνεργαστούν με το AfD. Οποιαδήποτε άλλη συνεργασία, είναι πιθανή. “To AfD ιδρύθηκε με αφορμή τα πακέτα στήριξης για την Ελλάδα, εναντίον των οποίων εκφράστηκε”, θύμιζε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σύμφωνα με το Newsweek, η Πέτρι έχει γίνει το πρόσωπο του “Τραμπισμού” στην Ευρώπη. Το κόμμα της πραγματοποιεί καμπάνια κατά των ανοιχτών συνόρων της Μέρκελ και της υποδοχής προσφύγων, δίνοντας τα εύσημα σε χώρες όπως η Ουγγαρία για τους φράχτες που έχουν σηκώσει.

Αποτάσσεσαι τον νεοναζισμό;

Η διαφορά του με το κόμμα της Λεπέν και το Αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας που υπάρχουν δεκαετίες τώρα, το AfD είναι καινούργιο χρονικά. Ο αντιμουσουλμανικός του λόγος βασίζεται σε προπαγάνδα εναντίον του 1 εκατομμυρίου προσφύγων που έχει λάβει η Γερμανία μέσα σε δύο μόλις χρόνια. Η ίδια η Μέρκελ αποφάσισε πως όλοι οι Σύροι είναι καλοδεχούμενοι να πάνε να ζήσουν και να εργαστούν στη χώρα. Οι περισσότεροι Γερμανοί αντελήφθησαν αυτή την πρωτοβουλία ως κάτι θετικό δείχνοντας την αλληλεγγύη τους, ωστόσο υπήρξαν και αντιδράσεις.

 

Η αλλαγή ηγεσίας με την φυγή Λούκε, έφερε την Πέτρι στην αρχηγική καρέκλα, και το AfD πέραν από ψήφους οπαδών του νεοναζιστικού NPD που έχει αποκλειστεί δια νόμου από όλα τα 16 κοινοβούλια, έχει κερδίσει και από τον ευρύτερο ακροδεξιό χώρο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ανεβάζουν την Εναλλακτική για τη Γερμανία στο 10%, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν πως το ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό μπλοκ ενδυναμώνεται περαιτέρω.

Πρόσφατα, ο Wolfgang Gedeon, μέλος του κόμματος, χαρακτήρισε τους αρνητές του Ολοκαυτώματος “αντιφρονούντες”, ενώ το Ολοκαύτωμα το χαρακτήρισε ως “παράπτωμα”. Και ο Bjoern Hoecke όμως, άλλο μέλος του κόμματος, χαρακτήρισε το μνημείο για το Ολοκαύτωμα στο Βερολίνο, ένα “μνημείο ντροπής”, κάτι που δείχνει πως το AfD προσπαθεί να αποκοπεί από νεοναζιστικούς συσχετισμούς, προφανώς για να μη βγει εκτός νόμου.

Η δημοσιογράφος του Newsweek χαρακτηρίζει τη Πέτρι ως ένα “φαινομενικά ήρεμο άνθρωπο”, μια 41 έγκυο γυναίκα που μιλάει με τόνο διδακτικό, με μεγάλες φράσεις, ομοιάζοντας με “καθηγητή πανεπιστημίου” περισσότερο παρά σε ηγέτη ενός εθνικιστικού κόμματος. Παρά την “ήπια προσέγγιση της ως προς τον εθνικισμό”, η αρχηγός του κόμματος έχει ακριβώς τα ίδια ξενοφοβικά επιχειρήματα με όλα τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, αλλά και με τον ίδιο τον Τραμπ.

“Η κυβέρνηση λέει ψέματα πως οι πρόσφυγες θα καταφέρουν να αφομοιωθούν στη δική μας κοινωνία”, αναφέρει, ενώ πρόσθεσε πως “βρισκόμαστε μπροστά στην Ισλαμοποίηση της Γερμανίας”. “Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει κίνητρα στους Γερμανούς να γεννούν παιδιά και όχι να δέχεται πρόσφυγες”, αναφέρει. Η ίδια περιμένει το πέμπτη της παιδί, ενώ ο άντρας της, Marcus Pretzell, είναι ευρωβουλευτής.

Μάλιστα, κάνει λόγο για “βίαια και καθημερινά εγκλήματα που πράττουν πρόσφυγες και μετανάστες εναντίον των Γερμανών πολιτών”, την ώρα που οι έρευνες αποδεικνύουν πως δεν έχει καταγραφεί αύξηση των βίαιων περιστατικών στη χώρα από το 2015 και μετά, απ’ όταν δηλαδή άρχισαν να έρχονται οι πρόσφυγες.

Δίνει ακόμη τα εύσημα στον Τραμπ για την πολιτική του ως προς τη Ρωσία, και αναφέρει πως θα ήθελε βελτίωση των σχέσεων με τον Πούτιν και στενότερη συνεργασία μαζί του. “Δεν θέλουμε ηγεμονία της Ρωσίας προς την Ευρώπη, αλλά στενότερη οικονομική συνεργασία μαζί της”, διευκρινίζει. Παράλληλα, διεκδικεί την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται ακόμη σε βάσεις στη Γερμανία, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου μέχρι σήμερα.

Πριν γίνει αρχηγός κόμματος ήταν επαγγελματίας χημικός, έχοντας ιδρύσει την εταιρεία Purinvent System που φτιάχνει πολυεστερικά προϊόντα. Ψήφιζε τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και πλέον δηλώνει απογοητευμένη από το κόμμα αυτό, “καθώς βάζει σε δεύτερη μοίρα τη γερμανική οικογένεια”. “Η Μέρκελ δεν μπορεί να κρατήσει πλέον ασφαλή τα σύνορα μας”.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του AfD είναι κάτω των 65 ετών, προέρχονται από τη μεσαία τάξη και είναι πρώην ψηφοφόροι του CDU, κάτι που εν μέρει εξηγεί και τη δημοσκοπική του πτώση, την ώρα που το SPD του Μάρτιν Σουλτς δείχνει να συσπειρώνεται γύρω από την ιδέα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της μείωσης των ταξικών – οικονομικών διαφορών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως σε περυσινή δημοσκόπηση, το 60% των Γερμανών δήλωσαν πως η κουλτούρα του Ισλάμ δεν ταιριάζει με εκείνη της Γερμανίας, ενώ το 25% ανέφερε πως οι Εβραίοι σήμερα “εκμεταλλεύονται” τους διωγμούς που είχαν υποστεί.

Ο Richard Weiss, μέλος των Πρασίνων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως η Γερμανία θυμάται τα λάθη της και πως “δεν πρέπει να κάνει πάλι τα ίδια”. Ο δε Hajo Funke, καθηγητής ιστορίας στο Βερολίνο και συγγραφέας του βιβλίου για το AfD, “On Angry Citizens and Arsonists”, αναφέρει πως η Πέτρι είναι το “αποδεκτό πρόσωπο ενός άσχημου κόμματος”, υπογραμμίζοντας πως όσα κι αν έχει πει, το κόμμα της παραμένει στενά συνδεδεμένο με την ισλαμοφοβία, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, βασιζόμενο στον λαϊκισμό για να ανέβει κι άλλο δημοσκοπικά.

Υπέρ της επιστροφής στο Μάρκο

Με τις γερμανικές εκλογές να πλησιάζουν το AfD σκληραίνει συνεχώς την επιχειρηματολογία του κάνοντας λόγο ακόμα και για δημοψήφισμα αντίστοιχο εκείνου της Βρετανίας που ανέδειξε τελικά την επιλογή για Brexit. “Η Άγκελα Μέρκελ” απέτυχε να λύσει τις θεμελιώδεις κρίσεις που είχαν να κάνουν με τη νομισματική πολιτική και το μεταναστευτικό”, υποστηρίζει στο προσχέδιο της πολιτικής του ατζέντας το AfD.

Το συγκεκριμένο προσχέδιο προέκυψε μετά από “δημοσκόπηση” που έλαβε χώρα μεταξύ 6.400 μελών του κόμματος ωστόσο θα πρέπει να υιοθετηθεί και από τους αντιπροσώπους του κόμματος, σε ψηφοφορία που θα γίνει τον Απρίλιο, πριν αποτελέσει την επίσημη πολιτική πλατφόρμα με την οποία το AfD θα λάβει μέρος στις γερμανικές εκλογές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το αντιμεταναστευτικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) προτείνει επιστροφή στο μάρκο, επαναπατρισμό όλων των αποθεμάτων του γερμανικού χρυσού που βρίσκονται σε άλλες χώρες και απέλαση 200.000 αιτούντων ασύλου.

Σε ό,τι αφορά τέλος τα νούμερα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest Dimap, η Μέρκελ έχει προβάδισμα μίας μονάδας έναντι του Σουλτς και το AfD είναι στο 11%.

Συγκεκριμένα, το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ συγκεντρώνει 32%, με το ποσοστό του να έχει υποχωρήσει κατά δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ το ποσοστό του κόμματος του Μάρτιν Σούλτς ενισχύεται κατά τρεις μονάδες και διαμορφώνεται στο 31%. Οι Πράσινοι (Die Gruenen) και η Αριστερά ( Die Linke) παραμένουν στο 8%, ενώ σταθερό παραμένει και το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) στο 6% (όριο εισόδου στη Βουλή 5%). Το Κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) καταγράφει πτώση μιας ποσοστιαίας μονάδας και συγκεντρώνει 11%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα