Σιγά μην κωλώσουν με τις αλλαγές σε ασφαλιστικό-εργασιακά

Σιγά μην κωλώσουν με τις αλλαγές σε ασφαλιστικό-εργασιακά
Cabinet meeting, Greek Parliament in Athens, Greece on June 2, 2016. / , , 2 , 2016. SOOC

Η κυβέρνηση κόλλησε "μεταρρυθμιστικό πυρετό" και οι οδυρμοί των υπουργών μοιάζουν απλώς με κακή συνήθεια που δεν μπορούν να κόψουν

Με το “σπάσιμο” της αξιολόγησης, η ολοκλήρωση της οβιδιακής μεταμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ μετατίθεται για το φθινόπωρο. Τότε έχουν τοποθετήσει και το επόμενο ορόσημο για τις ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις οι περισσότεροι αναλυτές, όπως φυσικά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ορθώς εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις θα είναι σφοδρές και μένει να αποδειχθεί αν η σφοδρότητά τους θα κλονίσει τον Κυβερνητικό συνασπισμό.

Ακούγεται οξύμωρο αλλά η Κυβέρνηση πιθανότατα θα “ντοπαριστεί” από μεταρρυθμιστικό πυρετό. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπου η Κυβέρνηση κλείνει με ταχύτητα θέματα που χρονίζαν, είχε σαν αποτέλεσμα τις εκδηλώσεις θαυμασμού από ξένους παράγοντες και διθυραμβικά δημοσιεύματα για τον Αλέξη Τσίπρα από έντυπα όπως το Bloomberg. Λογικά, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον η Κυβέρνηση θα εισπράξει ένα “ράλι ανακούφισης”, τουλάχιστον μέχρι να αποδειχθεί ότι οι υπολογισμοί στα έσοδα ήταν υπεραισιόδοξοι.

Υπ’ αυτή την έννοια, η Κυβέρνηση Τσίπρα θα πάει για “διαπραγμάτευση” της επόμενης αξιολόγησης με ανεβασμένο το ηθικό. Γεγονός που θα οφείλεται στα αποτελέσματα όσων έστω και με το στανιό έκανε. Το να στυλώσει τα πόδια και να επιστρέψουμε στις ένδοξες ημέρες του περσινού καλοκαιριού, δεν μοιάζει και το πιθανότερο σενάριο.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός βέβαια μιλώντας στην Ώρα του πρωθυπουργού τον προηγούμενο μήνα, χαρακτήρισε “κόκκινες γραμμές” το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Για όποιον δεν κατάλαβε, επανήλθε ο Πανος Σκουρλέτης χαρακτηρίζοντας το φλέγον θέμα του εργασιακού “παραπάνω από κόκκινη γραμμή”. Είναι βέβαια εύκολος ο συνειρμός με όλες τις προηγούμενες γραμμές της Κυβέρνησης και τον τρόπο με τον οποίο υποχώρησε.

Η περίπτωση να υποχωρήσει η τρόικα, μοιάζει μάλλον χλωμή. Το μαρτύριο της σταγόνας για την εκταμίευση της δόσης καταδεικνύει ότι θα επιμείνουν μέχρι τελείας στην θεσμοθέτηση όσων συμφωνήθηκαν.

Η Κυβέρνηση λοιπόν θα βρεθεί ξανά μπροστά σε έναν ακόμη επώδυνο συμβιβασμό. Μπορεί όπως έχει αποδείξει να βαφτίσει το κρέας ψάρι αλλά δεν μπορεί να τον αποφύγει. Στην περίπτωση των δημοσιονομικών, η σταθερή επιλογή όλων των κυβερνήσεων της περιόδου των μνημονίων ήταν “φόροι αντί δαπάνες”. Επέμειναν στη διατήρηση του πελατειακού κράτους, το οποίο είχε διογκωθεί πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Στα εργασιακά όμως δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Ίσως η Κυβέρνηση επιλέξει να περισώσει συνδικαλιστικά προνόμια θυσιάζοντας ενδεχομένως κάποια κομμάτια της γραμμής στα εργασιακά. Έτσι ελπίζει να περισώσει και ένα τμήμα του κομματικού οικοδομήματος, προς όφελος όχι μόνον του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς να αρνείται κανείς ότι οι “μνημονιακές” πολιτικές εμπεριέχουν αστοχίες και λάθη, η Κυβέρνηση της “δεύτερης φοράς αριστερά” συνεχίζει να νομοθετεί πολλά από τα λογικά μέτρα που περιλαμβάνουν. Ακόμη και αν τα αρνείται. Η περίπτωση Δρίτσα που ενώ κήρυξε ανένδοτο για το λιμάνι και λογόφερε με διάφορους συντρόφους του, τώρα καλεί τους απεργούς να το διαλύσουν, είναι χαρακτηριστική. Όπως και η αντίστοιχη των 20 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι πέρυσι το φθινόπωρο κατέθεταν ερώτηση για το σκάνδαλο του Ελληνικού και τώρα θα κληθούν να το ψηφίσουν.

Κάπως έτσι θα ψηφίσει και τις αλλαγές στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά. Όχι γιατί έχει έφεση στις κολοτούμπες, αλλά κυρίως γιατί αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει εναλλακτική λύση. Η αέναη διαπραγμάτευση της έδωσε τον απαραίτητο χρόνο για να επεξεργαστεί όλα τα πιθανά σενάρια, χωρίς να βρει κάτι χρήσιμο. Οι οδυρμοί και οι απειλές εντάσσονται απλώς στο τελετουργικό της μεταμόρφωσης. Η χώρα έχει μπει πλέον σε μια ρότα και η αλλαγή της δεν μοιάζει καθόλου πιθανή.

Το στοίχημα των πολιτικών εξελίξεων θα κριθεί πλέον στην εφαρμογή όσων με κόπο και ιδρώτα νομοθετήσαμε. Με το θέμα των εσόδων να θεωρείται εξαιρετικά επισφαλές και σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΕΒΕΑ 7 στους 10 Έλληνες να μην είναι σε θέση να πληρώσουν φόρους ή/και εισφορές, πρέπει κάνεις να περιμένει ένα θαύμα. Σίγουρα δεν πρέπει να περιμένει καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις και τη διευκόλυνση ιδιωτικών επενδύσεων. Αν συμβεί και αυτό, τότε θα μπορούμε να μιλάμε ξεκάθαρα για μια απόλυτη μεταμόρφωση της Κυβέρνησης η οποία παίζοντας νταούλι, βρήκε κάποια άκρη να χορεύει breakdance μαζί με τις αγορές. 

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα