Αμερικανικές Εκλογές: Η πραγματική μάχη θα είναι στη Γερουσία και τη Βουλή

default image

Ο Ελληνοαμερικάνος Ανδρέας Ακαράς μιλά στο NEWS 247 και εκτιμά πως η Χίλαρι Κλίντον θα είναι η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ. Το ζήτημα όμως για εκείνον είναι ποιος θα έχει την πλειοψηφία σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων

Αποστολή στη Νέα Υόρκη: Δέσποινα Συριοπούλου

Την αίσθηση ότι η Χίλαρι Κλίντον θα είναι νικήτρια στις αμερικανικές εκλογές με μεγάλη διαφορά, ίσως και την μεγαλύτερη διαφορά στην σύγχρονη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει ο Ανδρέας Ακαράς, δικηγόρος, σύμβουλος επιχειρήσεων και πολιτικός σύμβουλος επί σειρά ετών του βουλευτή του Μέριλαντ John Sarbannes (Γιάννη Σαρμπάνη), με έντονη δράση στην Washington για την προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.

Και η άποψή του στηρίζεται στο γεγονός ότι δεδομένου ότι η εκλογή του προέδρου εξαρτάται από την ψήφο των εκλεκτόρων, πολιτείες που για χρόνια υπερίσχυαν οι ρεπουμπλικάνοι, όπως για παράδειγμα η Τζόρτζια, σε αυτές τις εκλογές είναι πιθανό να ψηφίσουν την υποψήφια των Δημοκρατικών. Παράλληλα, επισημαίνει τον διχασμό εντός του ρεπουμπλικανικού κόμματος, εντός του οποίου ακόμα και πιο ισχυροί υποστηρικτές του, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είτε δείχνουν κάπως αποστασιοποιημένοι, είτε παραδέχονται ότι κάπου τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά.

Αν ρωτήσεις τον απλό Αμερικανό, θα δεις ότι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος με την κατάσταση που υπάρχει. Δεν του αρέσει καθόλου αυτό που γίνεται, αλλά επειδή πρέπει κάποιον να ψηφίσει, αυτός ο υποψήφιος θα είναι η Κλίντον

Ωστόσο, η ενδεχόμενη νίκη της κας Κλίντον, όπως εκτιμά ο Ανδρέας Ακαράς, θα είναι κάπως παράδοξη: «Είναι αλήθεια ότι λίγοι θέλουν την Κλίντον. Η κατάσταση σε αυτές τις εκλογές δεν θυμίζει σε τίποτε αυτό που ζήσαμε με τον Ομπάμα, που υπήρχε μια φρενίτιδα για το πρόσωπό του. Σε αυτές τις εκλογές, η Κλίντον θα κερδίσει αλλά αυτή η νίκη ουσιαστικά θα αποτελεί ψήφο άρνησης σε αυτό που προσφέρεται από την άλλη πλευρά. Με άλλα λόγια είναι αυτό που λέγεται ότι: “δεν μου αρέσει, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή» σημειώνει ο Ελληνοαμερικανός, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Και συνεχίζει να εξηγεί την άποψή του «Αυτή τη στιγμή αν ρωτήσεις τον απλό Αμερικανό, θα δεις ότι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος με την κατάσταση που υπάρχει. Δεν του αρέσει καθόλου αυτό που γίνεται, αλλά επειδή πρέπει κάποιον να ψηφίσει, αυτός ο υποψήφιος θα είναι η Κλίντον». Το «παράθυρο» για το ενδεχόμενο εκλογής του εκκεντρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων ο Ανδρέας Ακαράς το βλέπει μόνο σε μια εξαιρετική περίπτωση, «μόνο αν τις επόμενες δυο εβδομάδες γίνει κάτι πολύ συνταρακτικό που θα ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα».

Ως προς το ανοιχτό ενδεχόμενο που άφησε ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων να μην αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών, κάνοντας επίσης λόγο για στημένες εκλογές, ο Ανδρέας Ακαράς, θεωρεί ότι δεν είναι επικίνδυνο αυτό που είπε. «Είναι τέτοιο το δημοκρατικό καθεστώς στις Ηνωμένες Πολιτείες που κάτι τέτοιο δεν αποτελεί κίνδυνο. Είναι ωστόσο κακό με την έννοια ότι επιτίθεται στα δημοκρατικά θεμέλια των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης εκτιμώ ότι θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, να μην αποδεχτεί δηλαδή το αποτέλεσμα, διότι από αυτό θα έχει οικονομικό όφελος μετά τις εκλογές. Ήδη ο γαμπρός του επισκέφθηκε μια σειρά από τράπεζες για να διερευνήσει την δυνατότητα οικονομικής στήριξης για κάτι που θα ονομάζεται Trump TV». 

Αν υποθέσουμε ότι εκλέγεται η Χίλαρι Κλίντον, αλλά η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων μείνει στα χέρια των ρεπουμπλικάνων, εκτιμώ ότι θα υπάρχει μεγάλη άρνηση απέναντί της

Το μεγάλο, ωστόσο ζήτημα για τον Ανδρέα Ακαρά δεν είναι ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος, αλλά τι θα γίνει με το κογκρέσο και τη γερουσία. Ποια θα είναι η κατανομή των εδρών για τα δύο κόμματα, και πώς αυτό θα επηρεάσει την νομοθετική διαδικασία. Σήμερα, από τις 435 έδρες της Βουλής, 246 ανήκουν στους ρεπουμπλικάνους και 186 στους Δημοκρατικούς, ενώ από τις 100 έδρες στην Γερουσία, οι 54 ανήκουν στους Ρεπουμπλικάνους και οι 44 στους Δημοκρατικούς. «Θεωρώ ότι εκεί είναι η πραγματική μάχη» λέει χαρακτηριστικά. «Αν υποθέσουμε ότι εκλέγεται η Χίλαρι Κλίντον, αλλά η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων μείνει στα χέρια των ρεπουμπλικάνων, εκτιμώ ότι θα υπάρχει μεγάλη άρνηση απέναντί της. Η προεδρία της θα ξεκινήσει με μεγάλες δυσκολίες. Θα υπάρξει ένα παιχνίδι εκδίκησης. Οι ρεπουμπλικάνοι θα ξεκινήσουν με την θεωρία “να την καταστρέψουμε από την αρχή, ώστε σε 4 χρόνια να έχουμε κάποιον καλό”».

Θα συνεχίσουμε αυτό που βλέπουμε σήμερα με τον πρόεδρο Ομπάμα. Έχουν παγώσει τα πάντα

Στην περίπτωση που η Βουλή παραμείνει ως έχει στα χέρια των ρεπουμπλικάνων και η Γερουσία περάσει στα χέρια των Δημοκρατικών, τότε για τον κ. Ακαρά, θα υπάρχει μια συνεχής σύγκρουση μεταξύ Βουλής και Γερουσίας. Αυτό, που κατά τη άποψή του, έχει τεράστια σημασία είναι τι θα γίνει με τα δυο αυτά Σώματα στις εκλογές, πόσες έδρες θα πάρει το κάθε κόμμα, διότι, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «Εκεί θα δούμε την πραγματική αλλαγή που θα υπάρξει». Και το αναλύει σχετικά, επισημαίνοντας ότι «Ας θεωρήσουμε ότι η Χίλαρι Κλίντον εκλέγεται με μεγάλη διαφορά, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να περάσει νόμους στη βουλή, θα υπάρξει κάποια αλλαγή; Όχι, βέβαια. Θα συνεχίσουμε αυτό που βλέπουμε σήμερα με τον πρόεδρο Ομπάμα. Έχουν παγώσει τα πάντα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα