Τσίπρας: Τον Αύγουστο δεν θα έχουμε την ανάγκη κανενός για να σταθούμε στα πόδια μας
Στην ομιλία του από το βήμα του τρίτου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο πρωθυπουργός απάντησε σε όσους τάσσονται υπέρ της προσφυγής σε προληπτική γραμμή πίστωσης, τονίζοντας ότι και οι εταίροι συμφωνούν για μία αυτοδύναμη έξοδο
- 02 Μαρτίου 2018 21:21
Το ενδεχόμενο προσφυγής σε προληπτική γραμμή πίστωσης μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος απέρριψε εκ νέου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι εταίροι συμφωνούν για αυτοδύναμη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές και ότι εξάλλου σε συνεργασία μαζί τους η χώρα χτίζει ήδη το “μαξιλάρι” που θα της επιτρέψει μία καθαρή έξοδο.
Η επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο ήταν άλλωστε κεντρικό θέμα συζήτησης σε πολλά πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, που εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο στο “ελληνικό Νταβός”.
Την πιστοληπτική γραμμή στήριξης είχε υποστηρίξει στη δική του ομιλία νωρίτερα την Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος παρακολούθησε την ομιλία του πρωθυπουργού με τον οποίο αντάλλαξε χειραψία και στη συνέχεια τον άκουσε να απαντά αρνητικά και αιχμηρά ως προς αυτό το θέμα.
“Μείναμε για μεγάλο διάστημα σε καθεστώς εξαίρεσης και πρέπει να επιστρέψουμε στο διεθνές γίγνεσθαι ως μια αυτοδύναμη χώρα – ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης.
Αυτό συνομολογούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι με τους οποίους έρχομαι σε επαφή και εξάλλου εκεί αποσκοπεί η στρατηγική που συνδιαμορφώσαμε για πλήρη και αυτοδύναμη επάνοδο στις αγορές μέσω του κεφαλαιακού αποθέματος.
Του λεγόμενου μαξιλαριού ρευστότητας που σε συνεργασία με τους εταίρους μας χτίζουμε συστηματικά, μετά από κάθε εκταμίευση αλλά και κάθε έξοδο στις αγορές ομολόγων, ώστε τον Αύγουστο που μας έρχεται να μην έχουμε την ανάγκη κανενός τρίτου για να σταθούμε στα πόδια μας”, είπε ο κ.Τσίπρας.
“Άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο όπως πχ. η προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης, σεβαστές μεν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας” πρόσθεσε και φωτογράφισε το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας: “Η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της. Πολιτική, προσωπική, δεν έχει σημασία”.
Ο πρωθυπουργός εξάλλου τόνισε ότι “είναι καιρός να αναλάβουμε τον αυτοκαθορισμό της οικονομικής μας στρατηγικής και φυσικά την ευθύνη που αυτή συνεπάγεται” και μάλιστα συνέδεσε την καθαρή έξοδο με το ρόλο της Ελλάδας ως συνόρου της Ευρώπης.
“Αυτό είναι σκόπιμο να γίνει ακόμη και για λόγους εθνικούς και γεωπολιτικούς. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρά ευρωπαϊκά σύνορα. Αν θέλουμε ισχυρά ευρωπαϊκά σύνορα και την Ελλάδα να παίζει ρόλο σταθερότητας στην περιοχή, πρέπει να έχουμε Ελλάδα, ισχυρή, αυτοδύναμη, να πατάει στα πόδια της”, είπε με νοήμα.
Η επόμενη μέρα και η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης, όμως, σε μεγάλο βαθμό περνά – εκτός από την επιτυχή ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων- και από τα αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, σημείωσε ο κ.Τσίπρας.
“Με το τέλος του προγράμματος η ελάφρυνση χρέους, θα είναι και το επιστέγασμα μιας δύσκολης αλλά καλά σχεδιασμένης και επιτυχημένης προσπάθειας που ολοκληρώνουμε χάρη στις θυσίες και στους κόπους του ελληνικού λαού. Μιας προσπάθειας προετοίμασε την έξοδο από την επιτροπεία και το πέρασμα στο μέλλον. Ένα μέλλον ευημερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατικής συμμετοχής”, τόνισε.
Ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατά τη χθεσινή δική του ομιλία στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών είχε κατηγορήσει εκ νέου την κυβέρνηση για υπερφορολόγηση και είχε υποσχεθεί μείωση της φορολογίας όταν θα γίνει πρωθυπουργός.
“Χρειαζόμαστε πιο σύνθετες απαντήσεις σε σύνθετα προβλήματα. Δε αρκεί η ευκολία με την όποια όλοι μας σπεύδαμε να δίνουμε απαντήσεις χθες. Η εύκολη απάντηση για παράδειγμα για μείωση φορολογικών συντελεστών, που σίγουρα πρέπει να γίνουν, ως δήθεν πανάκεια για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας και χωρίς μάλιστα απαντήσεις για το πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί δίχως περαιτέρω ζημιές και περικοπές στο εύθραυστο κοινωνικό κράτος, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών της χώρας”, είπε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε:
“Οι εύκολες αυτές εξαγγελίες, δεν μπορεί να ξεγελάσουν είτε να πείσουν σήμερα κανέναν. Είναι παρωχημένες, απλοϊκές και τόσο παλαιοκομματικές όσο ακούγονται. Και υποβαθμίζουν εν τέλει, με τρόπο άκομψο και προσβλητικό, τις παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, να θεωρούν κάποιοι ότι οι επενδύτες χρειάζονται απλά ένα «δόλωμα» για να τσιμπήσουν.”
Ο κ.Τσίπρας δήλωσε επίσης ότι: “Η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών γιατί δεν γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά.
Μόνο έτσι θα μετουσιώσουμε την πικρή εμπειρία των μνημονίων σε δίδαγμα και εθνική αυτογνωσία, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον”.
Πρόσθεσε δε αναφερόμενος ουσιαστικά εμμέσως και στην υπόθεση Novartis: “Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν. Και αυτό φυσικά είναι αποκλειστικά έργο της δικαιοσύνης, με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου που παρέχονται από το Σύνταγμα της χώρας.”
Δήλωσε εξάλλου ότι: “Προϋπόθεση για να μπορέσουν να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης και να μειωθεί η σε πολλές περιπτώσεις δυσβάσταχτη φορολογία, είναι η Ελλάδα να μη γυρίσει πίσω. Να μη γυρίσει πίσω στις σπατάλες και στις ρεμούλες. Να μη γυρίσει πίσω στο καθεστώς στης διαφθοράς και της διαπλοκής. Να μη γυρίσει πίσω στις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στα ελλείμματα και στην διεθνή ανυποληψία. Να πορευθεί σταθερά το δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, το δρόμο της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, το δρόμο της κάθαρσης και της δικαιοσύνης.”
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι: “Η Ελλάδα εντάσσεται σήμερα στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και δεν είναι υπερβολή να επαναλάβω, όπως έχω υποστηρίξει καιρό τώρα, ότι είμαστε “the next big thing” στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, τονίζοντας ότι η χώρας μας εντάσσεται πλέον στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών και πολυεθνικών επιχειρήσεων. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας ο δρόμος μέχρι να καταλήξει η χώρα στον ίδιο δρόμο είχε πολλές στροφές. Αλλά πλέον μπαίνουμε στο τέλος μιας μεγάλης περιπέτειας.
Αφού συνεχάρη τους διοργανωτές που κατάφεραν να καταστήσουν ξανά τους Δελφούς και τη χώρας μας ομφαλό της γης, επίκεντρο για διάλογο και για αναζήτηση λύσεων απέναντι στις δυναμικές προκλήσεις που θέτει η παγκοσμιοποίηση για ολόκληρο τον κόσμο, είπε ότι η διοργάνωση αυτή του έδωσε την ευκαιρία για να παρουσιάσω την νέα κατάσταση στη χώρα μετά από τρία χρόνια ενταντικής προσπάθεια, τις κατακτήσεις της και τις εκκρεμμότητες που απομένουν αλλά και την στρατηγική για την επόμενη μέρα.