Το φάντασμα της ‘μικρής ΔΕΗ’ πίσω από τη συμφωνία για τη δόση

Το φάντασμα της ‘μικρής ΔΕΗ’ πίσω από τη συμφωνία για τη δόση

Τι προκύπτει από το πλήρες κείμενο για τις δημοπρασίες τύπου  ΝΟΜΕ που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Τι αναφέρει για τις δημοπρασίες «φθηνής» λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας εκ μέρους της ΔΕΗ

Το «παλιό» μοντέλο για το άνοιγμα της ηλεκτρικής αγοράς, δηλαδή η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, παραμένει στο τραπέζι, στο βαθμό που δεν επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει η συμφωνία με τους δανειστές.

Αυτό προκύπτει από το πλήρες κείμενο για τις δημοπρασίες τύπου  ΝΟΜΕ που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Συγκεκριμένα στο σχέδιο ορίζεται ρητά, ότι «σε περίπτωση που οι αναπροσαρμοζόμενες ποσότητες δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί από την αγορά, εναλλακτικά δομικά μέτρα θα ληφθούν, ώστε να είναι διαθέσιμη στους εναλλακτικούς προμηθευτές ισοδύναμη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το τέταρτο εξάμηνο από την παρέλευση του εξαμήνου αναφοράς».

Τα εναλλακτικά δομικά μέτρα, όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένα από τους ίδιους τους εκπροσώπους των θεσμών, είναι η πώληση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, είτε με τη μορφή της «μικρής ΔΕΗ» είτε  κατά μόνας. Έναντι αυτής της προοπτικής το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί την ιδέα των συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες για τη σύσταση κοινών εταιρειών στις οποίες η ΔΕΗ θα έχει μειοψηφικό ποσοστό.

Σε ότι αφορά τις δημοπρασίες «φθηνής» λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας εκ μέρους της ΔΕΗ, το σχέδιο προβλέπει ότι η πρώτη δημοπρασία θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο του 2016 και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι εναλλακτικοί προμηθευτές που θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να πουλήσουν φθηνότερα το ρεύμα στους καταναλωτές.

Με βάση το σχέδιο, στο τέλος του έτους η ΔEΗ θα πρέπει να έχει ποσοστό στην αγοράς λιανικής μικρότερο από 87,24% (σήμερα έχει περίπου 92%), στο τέλος του 2017 ποσοστό 75,24%, στα τέλη 2018 ποσοστό 62,24% και στο τέλος του 2019 το 49,24%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα