Deborah Wince: Η στήριξη της καινοτομίας και της έρευνας απαραίτητα για την ανάπτυξη
Τα βήματα που απαιτούνται ώστε να μην αποτελεί η Ελλάδα "υποεπενδυτή στην έρευνα και την ανάπτυξη, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα"
- 02 Μαρτίου 2018 17:43
Πρέπει να υπάρξει ρήξη στο μοντέλο αποχώρησης ταλαντούχων νέων από την Ελλάδα και να διαμορφωθούν κίνητρα για την παραμονή τους στη χώρα, τόνισε από το τρίτο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η Deborah Wince – Smith πρόεδρος και CEO της παγκόσμιας ομοσπονδίας συμβουλίων ανταγωνιστικότητας ΗΠΑ. Παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα αποτελεί υποεπενδυτή στην έρευνα και την ανάπτυξη, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Η καινοτομία δεν χρειάζεται να είναι ανώτατης τεχνολογίας, μπορεί να επικεντρωθεί σε δεκάδες άλλους τομείς. Για παράδειγμα, η Ελλάδα παράγει βαμβάκι εξαιρετικής ποιότητας το οποίο δεν είναι ευρέως διαδεδομένο, τόνισε η ίδια. «Είναι δύσκολο να μεγεθύνεις τις μικρές επιχειρήσεις και για αυτό, χρειάζονται θεσμοί που θα στηρίξουν και θα καθοδηγήσουν αυτές τις προσπάθειες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς» σημείωσε η κα. Wince – Smith.
Την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων υποδομών και επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα συγκρατούν τους νέους και μορφωμένους ανθρώπους στη χώρα, τόνισε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου. Επεσήμανε επίσης ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συντηρούν το 99% της απασχόλησης και το 85% της προστιθέμενης αξίας. Ο κ. Μεγάλου υποστήριξε επίσης ότι «πρέπει να συνδέσουμε περισσότερο τις επιχειρήσεις με τα πανεπιστήμια και θα παράσχουμε τη δυνατότητα σε αποφοίτους πανεπιστημίων να εργαστούν σε τομείς της τράπεζας» και συμπλήρωσε ότι «θέλουμε να είμαστε εκείνοι που οικοδομούν σε αυτή την οικονομία και θέλουμε να φέρουμε σε επαφή τους ανθρώπους από την ακαδημαϊκή κοινότητα και γιατί όχι και τα συνδικάτα».
Συμβόλαια μικρού μεγέθους ύψους περίπου 20.000-30.000 ευρώ θα παρέχει η EBRD στην Ελλάδα, σε επίπεδο συμβουλευτικής σε 70-80 εταιρείες ακινήτων και τουρισμού ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, αποκάλυψε η Sabina Dziurman διευθύντρια EBRD για την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική μέσω της καινοτομίας καθώς διαθέτει μεγάλα ταλέντα σε πολλές ειδικότητες» τόνισε ο κ. Γιάννης Πυροβολάκης ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Innovation Accelerator USA που μετράει σημαντική εμπειρία στη διαμόρφωση επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής πορείας στο MIT διαπίστωσε ο ίδιος ότι επικεφαλής σε διάφορους τομείς και ερευνητικούς κλάδους ήταν Έλληνες. «Κατανοώ το κομμάτι της κόπωσης των Ελλήνων, ωστόσο αυτό είναι κάτι που παρατηρείται παντού, απλώς με διαφορετικούς τρόπους», συμπλήρωσε ο κ. Πυροβολάκης. Η χώρα διαθέτει ταλέντα και η ανταγωνιστικότητα μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε αυτά, αρκεί να μην αποπειραθεί η χώρα να αντιγράψει τη Silicon Valley, αλλά να συνεργαστεί με σωστό τρόπο με το αμερικανικό οικοσύστημα.
Όσον αφορά στις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου που χρηματοδοτεί την καινοτομία ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να καταστεί πιο ανταγωνιστική, μειώνοντας τα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να απελευθερωθεί από αυτό το βάρος η τράπεζα. Μειώνει παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς τη χρηματοδότησή της από τον ELA που είναι ιδιαίτερα δαπανηρό κομμάτι του παθητικού της τράπεζας, ενώ ο κ. Μεγάλου αποκάλυψε ότι προγραμματίζει μέσα στο 2018 από τα 3,1 δισ. ευρώ που θα «ρίξει» η τράπεζα στην αγορά με τη μορφή δανείων, το 1 δισ. ευρώ περίπου να κατευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.