Φρένο στην τρόικα για τις ομαδικές απολύσεις και τις απεργίες από τους κοινωνικούς εταίρους

Φρένο στην τρόικα για τις ομαδικές απολύσεις και τις απεργίες από τους κοινωνικούς εταίρους
Εurokinissi

Συμφωνία με τους εταίρους για διατήρηση του υφιστάμενου πλαισίου στις ομαδικές απολύσεις

Αποστολή εξετελέσθη με επιτυχία για τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος σύμφωνα με το dikaiologitika.gr κατάφερε να πετύχει χθες συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, για διατήρηση του υφιστάμενου πλαισίου στις ομαδικές απολύσεις.

Ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων που έρχονται με την τρόικα προς το τέλος της εβδομάδας, η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα πρώτης τάξεως ατού, για να μην επιμείνουν οι δανειστές της χώρας στην απαίτησή τους, να υπάρξει νέος νόμος για το συγκεκριμένο θέμα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενεύη, υπό την «υψηλή επιστασία» του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), οι κοινωνική εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και το υπουργείο Εργασίας, συμφώνησαν πως δεν υπάρχει ανάγκη για αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις και στο δικαίωμα των εργοδοτών για εφαρμογή του lock out, που έτσι και αλλιώς έχει καταργηθεί.

Τα μόνα «ανοιχτά» θέματα είναι εκείνα του τρόπου χρηματοδότησης των συνδικάτων και των συνδικαλιστικών αδειών, στο πλαίσιο των αλλαγών που μπορεί να γίνουν στον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο. Συμφωνήθηκε μάλιστα να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, εντός Οκτωβρίου στην Αθήνα, για να προωθηθούν μόνο τα «ανοιχτά ζητήματα».

Το ILO εξέφρασε την άποψη, ότι για τις ομαδικές απολύσεις, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να κριθεί η αποδοτικότητα της λειτουργίας του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) που έχει πια, αυξημένες αρμοδιότητες. Επίσης, παρουσιάστηκε μια συνολική καταγραφή των συνδικαλιστικών νόμων που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ευρώπη, από την οποία προέκυψε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό Εργασίας, κ, Γιάννη Βρούτση, η γγ Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Άννα Στρατινάκη και ο κ. Θεόδωρος Φέσσας – πρόεδρος ΣΕΒ, ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης – πρόεδρος ΣΕΤΕ, ο κ. Βασίλης Κορκίδης – πρόεδρος ΕΣΕΕ, ο κ. Γιώργος Καββαθάς – πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και ο κ. Γιάννης Παναγόπουλος – πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Στο κείμενο που υπογράφηκε και που αναμένεται να αξιοποιηθεί από το υπουργείο Εργασίας, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, φαίνεται ότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων (), συμφώνησαν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των συνδικάτων και σε τυχόν προνόμια των συνδικαλιστών. Η πλευρά της ΓΣΕΕ δια του προέδρου της Γιάννη Παναγόπουλου, δήλωσε ότι ο συνδικαλιστικός νόμος αποτελεί «υπόδειγμα δημοκρατικού νομοθετήματος» και δεν πρέπει να αλλάξει.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές επιμένουν ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, ζητώντας την αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων για απεργία (ζητεί 50% +1 των εργαζομένων), τάσσονται υπέρ της επαναφοράς του δικαιώματος ανταπεργίας από τους εργοδότες (lock out), απαιτούν περικοπές στις συνδικαλιστικές άδειες και ζητούν αλλαγές στη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ετσι χθες στη Γενεύη, εργοδότες και εργαζόμενοι προχώρησαν στην υπογραφή «κοινωνικού συμβολαίου», το οποίο εκτός των ανωτέρω περιλαμβάνει και την διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος που διέπει την δυνατότητα ανταπεργίας (lock out).

Εντός του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα τριμερής σύσκεψη στην Αθήνα, όπου θα κατατεθούν οι βελτιωτικές προτάσεις υπό την εποπτεία του ILO.

Όσο για το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, βάσει και της καταγραφής που παρουσιάστηκε, διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο ενδιάμεσο σε σχέση με το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αναλυτικά, το τελικό κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει:

«Το νομικό πλαίσιο και οι διαδικασίες όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα»: Από τη συγκριτική μελέτη του ILO και τη σχετική αξιολόγηση των νέων διαδικασιών συμπεραίνεται ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σε αυτόν τον τομέα ευθυγραμμίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα.

Η πλευρά των εργοδοτών έδωσε έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρήσεων στην περίπτωση αναδιάρθρωσης ή/και συγχωνεύσεων και εξαγορών, ενώ η πλευρά των εργαζομένων υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων πληροφόρησης και διαβούλευσης.

Οι κοινωνικοί εταίροι επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην τριμερή διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) όπως αυτή τροποποιήθηκε πρόσφατα.

Πρότειναν στην κυβέρνηση μέτρα θεσμικής ενδυνάμωσης του ΑΣΕ και συμφώνησαν ότι το ILO μπορεί να βοηθήσει ως προς την παρακολούθηση της λειτουργίας του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Ανταπεργία»: Όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι δεν υφίσταται λόγος τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας. Στη βάση της συγκριτικής μελέτης που παρουσιάστηκε, από τεχνικής άποψης διαπιστώθηκε ότι οι εργοδότες που ενεργούν με καλή πίστη, έχουν στην διάθεσή τους επαρκή νομοθετημένα μέσα, τα οποία διασφαλίζουν την προστασία τους, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του αστικού κώδικα, δικαστικός έλεγχος, κλπ.)

«Συνδικαλιστική δράση»: η συγκριτική μελέτη που παρουσιάστηκε, κατέδειξε ότι η εθνική νομοθεσία που προστατεύει τα συνδικάτα ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες και τις πρακτικές της ΕΕ.

Η πλευρά των εργαζομένων τόνισε τον ιστορικό και εμβληματικό χαρακτήρα του Ν. 1264/1982, ο οποίος συνιστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ορόσημο θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Οι εργοδότες έθεσαν ότι από τη θέσπιση του Ν. 1264/1982, έχουν υπάρξει τομείς που χρήζουν βελτίωσης, καθώς και πρακτικές στρέβλωσης του νόμου.

Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι για τη λειτουργία των συνδικάτων είναι κεφαλαιώδους σημασίας να υπάρχει σταθερή και απρόσκοπτη απόδοση των εργατικών εισφορών.

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν περαιτέρω να ξεκινήσουν συνομιλίες προκειμένου να εντοπίσουν ενδεχόμενα σημεία συζητήσεις, με τη στήριξη του ILO.

Διαβάστε ακόμα στα Dikaiologitika:

Όλη η απόφαση για το νέο καθεστώς ΦΠΑ

Μήπως τελικά ο Τάφος στην Αμφίπολη δεν είναι ..Τάφος;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα