Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αξιολόγηση
Ξεκίνησε η αποστολή διευκρινιστικών στοιχείων στους δανειστές. Στην Αθήνα αναμένονται την επόμενη εβδομάδα. Κλείδωσε η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Τι προηγήθηκε. Όλο το παρασκήνιο
- 15 Ιανουαρίου 2016 06:16
Σε διαφορετική βάση προχωρούν πλέον οι προετοιμασίες για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης, μετά τη διαβεβαίωση από όλες τις πλευρές για την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πακέτο διάσωσης ρίχνει φως σε ένα θολό σημείο – εδώ και αρκετούς μήνες – της συμφωνίας για το τρίτο δανειακό πρόγραμμα της χώρας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως από.. αύριο κιόλας θα αρχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν μέχρι να ξεκινήσει εκ νέου το ΔΝΤ να χορηγεί χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται εδώ πως μετά τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στα δύο προηγούμενα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας, το Ταμείο αποφάσισε το καλοκαίρι – κατά την επίτευξη της νέας συμφωνίας – να μετέχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης συμβουλευτικά, με στόχο την καλύτερη δυνατή παροχή τεχνογνωσίας στους τομείς που έχει ανάγκη η κυβέρνηση. Για τη χρηματοδοτική του συμβολή στο ελληνικό πακέτο ούτε λόγος, δεδομένου ότι δεν είχαν υλοποιηθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ούτε τώρα υλοποιήθηκαν, αλλά όλες οι εμπλεκόμενες στο ελληνικό ζήτημα πλευρές εμφανίζονται ελαφρώς πιο συναινετικές και με διάθεση για εξεύρεση λύσεων.
Την Πέμπτη το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, διέψευσε τις φήμες πως το Ταμείο θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, εκφράζοντας τη βούληση όχι μόνο της (για συμβουλευτικούς λόγους) παραμονής του, αλλά και για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Διεμήνυσε ωστόσο πως θα πρέπει η Αθήνα να επιταχύνει στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων και η Ευρώπη να συναινέσει σε μια σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Λίγες ώρες αργότερα, το Eurogroup έστελνε το ίδιο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τονίζοντας την ανάγκη παραμονής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πως «η εμπλοκή του ΔΝΤ έχει συμφωνηθεί και αποτελεί δέσμευση της συμφωνίας», ακόμη κι αν μέχρι πριν από μερικούς μήνες απέρριπτε αυτό το ενδεχόμενο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Όπως αποκάλυψε ταυτόχρονα ο κ. Τσακαλώτος, οι υπουργοί Οικονομικών της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας – Αλεξάντερ Στουμπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους το προηγούμενο τριήμερο, του είχαν καταστήσει σαφές πως είναι αναγκαία η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πακέτο.
Μεσολάβησε ωστόσο την περασμένη Τρίτη και το τηλεφώνημα – παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, στον κ. Τσακαλώτο, στο οποίο επίσης έγινε ειδική μνεία – από την πλευρά των ΗΠΑ φυσικά – για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Μετά από όλα αυτά, η Αθήνα δεν είχε παρά να συναινέσει στην καθολική απαίτηση των Ευρωπαίων για τη χρηματοδοτική συνδρομή του ΔΝΤ, ιδίως όσο έβλεπε ότι κανείς δεν μιλούσε επισήμως για την ακριβή ημερομηνία έναρξης της πρώτης αξιολόγησης.
Με στόχο αυτή να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, το Eurogroup ζήτησε πρόσθετα διευκρινιστικά στοιχεία από την ελληνική πλευρά, τόσο σε ό,τι αφορά την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, όσο και για θέματα δημοσιονομικής φύσης.
Τελευταίες πληροφορίες θέλουν αργά το βράδυ της Πέμπτης την ελληνική πλευρά να ξεκίνησε την αποστολή βασικών στοιχείων προς τους δανειστές, με στόχο την ταχύτερη δυνατή έναρξη της αξιολόγησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Αθήνα έστειλε προς τους δανειστές οικονομικά στοιχεία που συνδέονται με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση – και δη τον δημοσιονομικό της αντίκτυπο – αλλά και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019 που εκκρεμούσε από τον περασμένο Οκτώβριο.
Όπως όλα δείχνουν, η επάνοδος των δανειστών στην Αθήνα για την έναρξη της αξιολόγησης θα γίνει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σε πρώτη φάση αναμένεται να καταφτάσουν τα τεχνικά κλιμάκια, για να ακολουθήσουν λίγα 24ωρα αργότερα οι επικεφαλής των θεσμών.
πηγή φωτογραφίας: sooc