Μένει ή φεύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα;
Με το ΔΝΤ, αλλά και τους Ευρωπαίους να ξεκόβουν κάθε συζήτηση σχετικά με τη μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, στην κυβέρνηση αναπροσαρμόζουν την τακτική τους βλέποντας πως η «συγκατοίκηση» θα κρατήσει για πολλά χρόνια ακόμα
- 15 Ιανουαρίου 2016 06:54
Τα δυο «μυστήρια» της επόμενης ημέρας από το τέλος του προγράμματος επιχειρούν να λύσουν στο Μέγαρο Μαξίμου με το τοπίο, όμως ακόμα να παραμένει θολό.
Μια πρώτη συζήτηση για το θέμα του χρέους και το μέλλον του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα επιχειρήσει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου την άλλη Πέμπτη θα συναντήσει την Κριστίν Λαγκάρντ.
Μπορεί ο εκπρόσωπος του ταμείου Τζέρι Ράις να διαμηνύει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα τόσο σε συμβουλευτικό όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο, όμως και εδώ υπάρχουν «αστερίσκοι» που έχουν να κάνουν με τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και το μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα συνοδεύσει την Ελλάδα.
Οι τελικές αποφάσεις, που θα είναι πολιτικές, αναμένεται να ληφθούν τον Μάρτιο με την Γερμανία να υποστηρίζει σταθερά τη θέση της πως το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια θέση έχει αποτυπωθεί τόσο στο χθεσινό Eurogroup όσο και από την Κομισιόν μέσω του Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Το «γαϊτανάκι» σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της Ουάσιγκτον σε σχέση με την Ελλάδα και αν αυτή πρέπει να στραφεί τελικά σε άλλες χώρες που χρειάζονται της συνδρομή της έχει προκαλέσει και πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Κυβερνητικά στελέχη όλο το προηγούμενο διάστημα διευκρίνιζαν πως η Αθήνα δεν έχει ζητήσει ποτέ επίσημα την έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, εκφράζοντας, ωστόσο την άποψη πως οι θέσεις του σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι εποικοδομητικές και είναι δυσανάλογες της ελληνικής πραγματικότητας. «Το Ταμείο θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του και να μην επιμένει σε μεταρρυθμίσεις που δεν είναι ανεκτές», τόνιζε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή στο NEWS 247.
Ενδεικτικό της στάσης που αναμένεται να κρατήσει τελικά το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυτό που τόνιζαν άλλες κυβερνητικές πηγές διευκρινίζοντας, πως αν όλοι θέλουν την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να έρθει σε κόντρα με την Ευρώπη για αυτό το θέμα. «Από τη στιγμή που μάλιστα που οι θέσεις που εκφράζει σε σχέση με το χρέος είναι προς όφελος της χώρας μας», συμπλήρωναν χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το μήκος κύματος, που αφορά τη βούληση της κυβέρνησης για την περαιτέρω συνεργασία της Ελλάδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συνεργασία της με το ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση τις τελευταίες ημέρες η «μουρμούρα» περί αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα έχει ελαττωθεί σημαντικά. Πιστεύεται πως στο βαθμό που οι οικονομολόγοι του Ταμείου υποστηρίζουν ότι η λιτότητα σε αδύναμες οικονομίες οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση δυσκολεύοντας την αποπληρωμή των χρεών, μπορεί να βρεθεί μια χρυσή τομή στη «συγκατοίκηση» με την Ουάσιγκτον το επόμενο διάστημα.
Αυτό που εξακολουθεί να προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι το γεγονός πως η παρουσία του ΔΝΤ επιδρά αρνητικά σε άλλα μείζονα θέματα, όπως το εργασιακό, αλλά και το ασφαλιστικό. Από τη στιγμή που το τελευταίο αποτελεί το «κλειδί» της πρώτης αξιολόγησης για πολλούς η ψήφισή του στις αρχές Φεβρουαρίου μπορεί να χαράξει το δρόμο των συζητήσεων από εδώ και πέρα.
Το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα εξακολουθεί να είναι η απομείωση του ελληνικού χρέους που περνά και μέσα από το ΔΝΤ με βάση τις δεδομένες απόψεις του.
Περισσότερα μέτρα προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης των περιόδων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και της αναβολής πληρωμής τόκων είναι το ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζοντας καλά πως δεν θα υπάρξει «ονομαστικό κούρεμα».
Το ΔΝΤ, άλλωστε σε έκθεσή του έχει περιγράψει πως για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα πρέπει να παραταθεί κατά 40 χρόνια η περίοδος αποπληρωμής του και κατά 20 χρόνια η περίοδος χάριτος.