Eurogroup: Οι δανειστές ζητούν πρόσθετα στοιχεία. Μένει Ελλάδα το ΔΝΤ

Eurogroup: Οι δανειστές ζητούν πρόσθετα στοιχεία. Μένει Ελλάδα το ΔΝΤ
Συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Πρώτα η αποστολή διευκρινίσεων για ασφαλιστικό και δημοσιονομικό και μετά η κάθοδος των θεσμών για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης. Η Ελλάδα έχει καταγράψει πρόοδο. Αναγκαιότητα για όλους η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αποφασισμένος ο Τσακαλώτος για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα χαιρέτισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το 2016.

«Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά βήματα από το καλοκαίρι», αναγνώρισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως πλέον «εργαζόμαστε για την πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος».

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού, ο πρόεδρος του Eurogroup διεμήνυσε πως «δεν έγινε σε βάθος συζήτηση  της ελληνικής πρότασης για το ασφαλιστικό, αλλά ένας απολογισμός», για να προσθέσει πως οι δανειστές έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά διευκρινιστικά στοιχεία για την πρόταση που έχει καταθέσει.

«Οι θεσμοί θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στην Αθήνα για την έναρξη της αξιολόγησης όταν λάβουν τις διευκρινίσεις που ζήτησαν», συμπλήρωσε, καθιστώντας επί της ουσίας σαφές πως οι επικεφαλής των δανειστών δεν αναμένεται να καταφτάσουν στην Ελλάδα εάν προηγουμένως δεν έχουν λάβει τα πρόσθετα στοιχεία που χρειάζονται.

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει να συνεργάζεται με το ΔΝΤ, μου το επιβεβαίωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Είναι μέρος της συμφωνίας», επανέλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα», διεμήνυσε για να επισημάνει χαρακτηριστικά πως «Ο Πολ Τόμσεν που ήταν μαζί μας στο σημερινό Eurogroup επιβεβαίωσε πως το Ταμείο θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα».

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Eurogroup αποκάλυψε πως «ο κ. Τσακαλώτος δείχνει αποφασισμένος να συνεχιστεί η δυναμική της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως «οι εργασίες για το ελληνικό ζήτημα συνεχίζονται. Κοιτάμε πως θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αξιολόγηση και πως θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών».

Ταυτόχρονα γνωστοποίησε πως οι θεσμοί έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να τους αποστείλει και πρόσθετα δημοσιονομικής φύσεως στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο επίτροπος ανέφερε ότι «σήμερα έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το ασφαλιστικό, καθώς αυτό είναι το πιο ευαίσθητο θέμα». Τόνισε ωστόσο πως πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στο μέτωπο του ασφαλιστικού, αλλά και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για να έρθει η ανάκαμψη στην Ελλάδα

«Θα μιλήσουμε για το χρέος όταν τελειώσει η αξιολόγηση», συμπλήρωσε, για να χαρακτηρίσει «αναγκαιότητα για όλους την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».

«Κάναμε σήμερα μια απολογιστική συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα», σημείωσε, με τη σειρά του και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Από την πλευρά του και ο ίδιος κατέστησε σαφές πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα – για να ολοκληρωθεί το ίδιο άμεσα – η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Αυτό, όπως εξήγησε, πρέπει να γίνει για δύο πολύ σοβαρούς λόγους:

– Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα

– Για να μην υπάρξουν προβλήματα ρευστότητας.

Δυο προϋποθέσεις θέτει το ΔΝΤ

Tην πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα τόσο σε συμβουλευτικό όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο μόλις υλοποιηθούν οι δύο προϋποθέσεις (συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και γενναίο μεταρρυθμιστικό πακέτο) που έχει θέσει, εξέφρασε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση στο Νταβός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος είναι επιβεβλημένη καθώς η δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης αγγίζει το 10% του ΑΕΠ, γεγονός που, όπως είπε, θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ έχει λάβει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι οποίες, προς το παρόν, εξετάζονται. Όπως είπε «δεν έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους. Θα τις συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο της αξιολόγησης».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε πως το Ταμείο προσπαθεί να είναι όσο πιο εποικοδομητικό γίνεται στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. «Οι συζητήσει είναι παραγωγικές, προχωράνε και εμείς είμαστε δεσμευμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε», ανέφερε. Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που έφεραν το ΔΝΤ να επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου τις διέψευσε. «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι αληθείς. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όχι μόνον τεχνικά αλλά και με χρηματοδότηση από τη στιγμή που εφαρμοστούν ισχυρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους», ξεκαθάρισε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα