Κυπριακό: Η ΕΕ οφείλει να καταστήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά υπόλογη
Ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ κάνει λόγο για μεροληπτική συμπεριφορά της Ευρώπης στο θέμα της Κύπρου και αναφέρει πως η χώρα του έχει κίνητρο και συμφέρον να λυθεί το κυπριακό
- 11 Μαρτίου 2015 22:11
«Η ΕΕ δεν διαθέτει όραμα για την επανένωση της Κύπρου» αναφέρει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή πύλη EurActiv ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ Σελίμ Γενέλ. Συγκεκριμένα σε ερώτηση κατά πόσο το «μήνυμα της Τουρκίας προς την ΕΕ είναι το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», ο Γενέλ απαντά: «Επιδιώκουμε το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, αλλά ακόμα κι αν αυτό δε συμβεί, εμείς θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις» και σημειώνει ότι απαιτείται αναβάθμιση σε διάλογο υψηλού επιπέδου, καθώς, παρά την εργασία που επιτελείται από τουρκικής πλευράς σε τεχνικό επίπεδο, τα εν λόγω κεφάλαια παραμένουν αποκλεισμένα.
Ο κ. Γενέλ σημειώνει πως είναι ανώφελος ο αποκλεισμός του κεφαλαίου σχετικά με την ενέργεια και υπογραμμίζει: «Θέλουμε να λύσουμε το ζήτημα της Κύπρου. Είναι προς το συμφέρον μας και έχουμε κίνητρο, καθώς αν δεν το λύσουμε, δε θα σημειωθεί καμία πρόοδος στη διαδικασία ένταξης. Αυτό είναι προφανές. Αλλά δεν είναι δυνατό να γίνει μονόπλευρα. Η ΕΕ οφείλει να καταστήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά υπόλογη και θα πρέπει από την πλευρά τους [οι Ελληνοκύπριοι] να κάνουν το μισό δρόμο. Αν επιλύσουμε το κυπριακό πρόβλημα, θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, του φυσικού αερίου. Έχουμε το κίνητρο, αλλά δεν υπάρχει επαρκής κινητικότητα από πλευράς ΕΕ, η οποία στερείται οράματος επί του θέματος».
Άλλωστε οι τριβές της Τουρκίας τόσο με την Κύπρο, όσο και με την Ελλάδα είναι βασισμένες σε επανειλημμένες παραβιάσεις της χώρας στη Μεσόγειο, όπου διεξάγει έρευνες με το Μπαρμπαρός.
Η Τουρκία ανοίγει και πάλι τον φάκελο ΕΕ
Σε ερώτηση σχετικά με την «πολιτική βούληση της νέας τουρκικής κυβέρνησης να αναβιώσει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ», ο ίδιος σημειώνει ότι η Τουρκία αποσκοπεί να αξιοποιήσει το χρονικό περιθώριο των επόμενων πέντε ετών, διάστημα κατά το οποίο δεν αναμένεται νέα διεύρυνση της ΕΕ σύμφωνα με σχετική δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ, με σκοπό την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο, καθώς και την εντατικοποίηση του διαλόγου σε όλους τους τομείς. Ο ίδιος προαναγγέλλει έναρξη διαλόγου επί θεμάτων ενέργειας με τους αρμόδιους Επιτρόπους και τα αρμόδια Υπουργεία από την επόμενη εβδομάδα, ενώ επίσης σημειώνει ότι «εργαζόμαστε για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης [ΕΕ-Τουρκίας], την οποία χαρακτηρίζει ως ξεπερασμένη και υπερβολικά περιοριστική.
Η Κύπρος συνεχίζει την έρευνα για υδρογονάνθρακες
Την ίδια ώρα, τροποποιημένη συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλικής εταιρείας TOTAL ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα την συνέχιση των ερευνών για ένα και πλέον χρόνο από την εταιρεία γεωλογικών ερευνών σε γειτονικές περιοχές του τεμαχίου «11». Στο τεμάχιο αυτό η TOTAL δεν είχε βρει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα και είχε ανακοινώσει την πρόθεση της να αποσυρθεί. Την τροποποιημένη συμφωνία θα υπογράψει με την εταιρεία την ερχόμενη βδομάδα ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακοτρύπης, όπως δήλωσε στο Ρόϊτερ.
Οι δύο πλευρές – κυπριακή Δημοκρατία και TOTAL- συμφώνησαν ότι η υπόθεση «τεμάχιο 10», που είχε δοθεί στην εταιρεία ως αντάλλαγμα στον Β γύρο αδειοδότησης, όταν η τότε κυβέρνηση τροποποίησε την αρχική της απόφαση να της δώσει το «τεμάχιο 9», κλείνει χωρίς γεώτρηση. Παράλληλα εκποιείται η εγγυητική που είχε καταθέσει η εταιρεία για γεώτρηση μέχρι το 2016 εντός του «10». Δεν τερματίζεται όμως η συμφωνία για το «11».
Με βάση πρόβλεψη στην νομοθεσία, στην TOTAL θα δοθεί το δικαίωμα διεξαγωγής γεωλογικών ερευνών σε γειτονικές περιοχές του «11», περιλαμβανομένου και τμήματος του «8», ώστε να συμπληρώσει δεδομένα της περιοχής και του ενεργειακού δυναμικού του «11».