Βροχή ερωτήσεων εισαγγελέα: ‘Τι έκανε ο Γ. Παπακωνσταντίνου 9,5 μήνες με τη λίστα Λαγκάρντ;’

Βροχή ερωτήσεων εισαγγελέα: ‘Τι έκανε ο Γ. Παπακωνσταντίνου 9,5 μήνες με τη λίστα Λαγκάρντ;’
ΑΘΗΝΑ-ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ// ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Βροχή έπεσαν οι ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελεά του Ειδικού Δικαστηρίου στον πρώην γ.γ. Τηλεπικοινωνιών, Σ. Κάτσικα, για το τί θα έκανε ο ίδιος αν ερχόταν στα χέρια του η λίστα Λαγκάρντ

Σε στενό μαρκάρισμα του μάρτυρα υπεράσπισης και πρώην γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών, Σ. Κάτσικα, προχώρησε ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Γ. Μπόμπολης, κατά τη δίκη Παπακωνσταντίνου.

Η βροχή ερωτήσεων του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ξεκίνησε όταν ρώτησε τον Σ. Κάτσικα τί θα έπραττε ο ίδιος, αν ερχόταν στα χέρια του η λιστα Λαγκάρντ.

Αν. Εισαγγελέας: Αν ερχόταν σε εσάς η λίστα Λαγκάρντ, που έχετε διατελέσει σε κυνέρνηση, τί θα κάνατε;

Μάρτυρας: Η αξιολόγηση ενός στοιχείου θα ήταν σε σχέση με τις προτεραιότητες της δουλειάς μου εκείνη την περίοδο.

Αν Εισ.: Μετά από 9,5 μήνες;

Μάρτυρας: Δεν μου έχει τύχει.

Αν. Εισ.: Εχετε μιλήσει με τον κατηγορούμενο; Σας είπε γιατί το αντέγραψε;

Μάρτυρας: Και εγώ το ίδιο θα έκανα για λόγους ευχρησίας. Δεν έχουν όλα τα μηχανήματα cd και είναι άβολο στη μεταφορά του. Σας λέω κινήσεις που κατ’ ανάγκη δεν κρύβει υστεροβουλία.

Αν. Εισ.: Η πλευρά του κατηγορουμένου αφήνει υπονοούμενα ότι όλα συνέβησαν, άλλαξαν οι ημερομηνίες σε υπολογιστές και άλλα αντίστοιχα, όταν ο Ιω. Διώτης πήρε το στικάκι..

Μάρτυρας: Αυτό που προκύπτει, είναι ότι γινόταν μία διακίνηση usb.

Aν. Εισ.: Εμένα με ενδιαφέρει ότι ο κατηγορούμενος το είχε 9,5 μήνες και στη συνέχεια έδωσε ένα στικ στον Ι. Διώτη. Δεν καταλαβαινω γιατί ο κ. Διώτης να αλλαξει τις ημερομηνίες; Ήξερε τα ξαδέλφια του κατηγορούμενου;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό.

Οι υπολογιστές και το υπουργείο

Νωρίτερα, ο Σωκρ. Κάτσικας χαρακτήρισε σχεδόν αδύνατο το ενδεχόμενο να βρεθούν σήμερα στοιχεία από ηλεκτρονικούς υπολογιστές του υπουργείο Οικονομικών, που να σχετίζονται με την υπόθεση Λαγκάρντ.

“Ακόμα κι αν είχαν συλλεγεί οι υπολογιστές τη στιγμή που ξεκίνησαν οι έρευνες, θα είχαν ήδη περάσει δύο χρόνια από τη φερόμενη πράξη. Για μένα είναι σχεδόν απαγορευτικό να βρισκόταν κάτι” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε δε, πως “πάγια κίνηση όταν αλλάζει η ηγεσία των υπουργείων είναι η διαγραφή ή η απομάκρυνση των σκληρών δίσκων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Υπάρχει μία φοβία στο πολιτικό προσωπικό, επειδή δεν είναι ιδιαίτερα σχετικοί με το αντικείμενο”. Ετσι, κατέληξε ο μάρτυρας, μετά τη μετακίνηση του Γ. Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών στο Περιβάλλοντος, “έχω την εντύπωση ότι δύσκολα θα βρίσκονταν κάποια στοιχεία για την υπόθεση”.

Αναφερόμενος στις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης που συνέταξε η αστυνομία, ο Σ. Κάτσικας υπογράμμισε πως οι ημεροχρονολογίες που καταγράφονται, είναι “φερόμενες” και εξαρτόνται από τις επιλογές του χρήστη: “Αν άλλαζε η ώρα ή η ημερομηνία θα άφηνε ίχνη μόνο στο σύστημα που έγινε, αν και αυτό ακόμη θα μπορούσε να είχε αποκρυφθεί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα