Με βήματα χελώνας η διαπραγμάτευση για το Brexit

Με βήματα χελώνας η διαπραγμάτευση για το Brexit

Θολές παραμένουν οι θέσεις της Μεγάλης Βρετανίας σχετικά με το Brexit. Ποια ζητήματα είναι ανοιχτά. Τον Αύγουστο ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων

Οι διαφορές παραμένουν στα βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις του. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ στην συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των συζητήσεων που έλαβαν χώρα τις τελευταίες τέσσερις μέρες. Ο Μ. Μπαρνιέ  ζήτησε «αποσαφηνίσεις» από το Λονδίνο, κυρίως στο ζήτημα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών και τον «λογαριασμό» του διαζυγίου.

«Ο πρώτος γύρος ήταν ο γύρος της οργάνωσης. Ο δεύτερος αφιερώθηκε στην παρουσίαση των θεμάτων. Ο τρίτος γύρος θα είναι αφιερωμένος στις διευκρινίσεις», τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βρετανό υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Για εποικοδομητικές συνομιλίες έκανε λόγο ο διαπραγματευτής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ αναφέρθηκε σε «θεμελιώδη διάσταση απόψεων» στο ζήτημα των Ευρωπαίων πολιτών που είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο , «σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης των δικαιωμάτων τους», και κυρίως σχετικά με τα δικαιώματα των μελών της οικογένείας τους και των κοινωνικών παροχών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αναμένει την βρετανική θέση για την διευθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, τον λογαριασμό που ζητούν οι Βρυξέλλες των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Λονδίνο ως μέλος της Ενωσης.

Ο επόμενος γύρος είναι προγραμματισμένος να αρχίσει στις 28 Αυγούστου. Τον Οκτώβριο, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τις τρεις προτεραιότητες που έχουν ήδη τεθεί: τα δικαιώματα των πολιτών, το λογαριασμό του Brexit και τα σύνορα της ΕΕ με την Ιρλανδία. Θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα υπό διαπραγμάτευση θέματα.

(Φωτογραφία: AP/Geert Vanden Wijngaert)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα