Σε εξέλιξη η κρίσιμη πέμπτη διάσκεψη του ΣτΕ
Από τις 5.40 το απόγευμα είναι σε εξέλιξη η συζήτηση της Ολομέλειας του ΣτΕ για το νόμο Παππά και τις τηλεοπτικές άδειες. Τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα
- 26 Οκτωβρίου 2016 16:42
Την τελευταία “μάχη” νομικών επιχειρημάτων δίνουν τα μέλη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες.
Η διάσκεψη είναι σε εξέλιξη.
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας προσήλθαν στο ΣτΕ λίγο μετά τις 5 το απόγευμα προκειμένου να συνεχίσουν τη διαδικασία, ολοκληρώνοντας τις τοποθετήσεις του γύρω από την ουσία της υπόθεσης. Όπως ειναι ήδη γνωστό, δύο είναι τα “αγκάθια” που οφείλουν να εξετάσουν κατά κύριο λόγο οι ανώτατοι δικαστές και τα οποία καταγράφονται στις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών. Από τη μία, η αρμοδιότητα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και η μεταβίβασή της στον υπουργό Επικρατείας, Νικ. Παππά και από την άλλη, ο περιορισμένος σε τέσσερις αριθμός των τηλεοπτικών αδειών, με τους σταθμούς να υποστηρίζουν ότι η χωρητικότητα είναι μεγαλύτερη.
Ήδη την περασμένη Δευτέρα, κατά την τελευταία διάσκεψη, σύμβουλοι της Επικρατείας, αφού πρώτα άκουσαν την εισήγηση του Γ. Παπαγεωργίου που τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, προχώρησαν στις δικές τους τοποθετήσεις. Έτσι και σήμερα αναμένεται να συνεχίσουν την μεταξύ τους αντιπαράθεση επιχειρημάτων.
Επόμενο στάδιο είναι η ψηφοφορία της Ολομέλειας για την ουσία του νόμου Παππά, η οποία και θα κρίνει την “τύχη” του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών. Άγνωστο παραμένει εάν οι ανώτατοι δικαστές θα προχωρήσουν στην ψηφοφορία σήμερα ή σε άλλη διάσκεψη.
Αν πάντως, το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, τότε η εφαρμογή του δεν θα έχει κανένα εμπόδιο και η διαδικασία που έπεται του διαγωνισμού, θα συνεχιστεί κανονικά. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να τεθούν νέοι όροι από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να ρυθμιστεί το πλαίσιο των τηλεοπτικών αδειών. Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα δεχθεί την όποια απόφαση του ΣτΕ.
Πάντως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία διαφορετική κατεύθυνση από την πλευρά του ΣτΕ, προκειμένου να ξεπεραστούν διάφοροι σκόπελοι που μπορεί να προκαλέσει μία ξεκάθαρη απόφαση, ιδίως δε αν εκείνη θα φέρει ανατροπές στο σημερινό σκηνικό.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η απόφαση να δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συγκροτήσει το ΕΣΡ μέσα σε έξι μήνες και στη συνέχεια να αποφανθεί για το σύννομο ή μη των ενεργειών για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.