Αντεπίθεση με αναθεώρηση Συντάγματος και ολίγον από απλή αναλογική
Στις 24 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο Τσίπρας θα παρουσιάσει την κυβερνητική πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Κατρούγκαλος- Χρυσόγονος στην επιτροπή "σοφών". Ταυτόχρονα ανοίγει ο διάλογος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Επιχείρηση αποσταθεροποίησης βλέπει η κυβέρνηση πίσω από δημοσιεύματα και δηλώσεις για το 13ο και 14ο μισθό.
- 06 Ιουνίου 2016 15:40
Ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει την πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου.
Η πρόταση της κυβέρνησης θα είναι έτοιμη στις 20 Ιουλίου και ταυτόχρονα ανοίγει ο διάλογος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, στη βάση της απλής αναλογικής.
Οι αλλαγές που θα προτείνει η κυβέρνηση θα αφορούν μεταξύ άλλων το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.
Στην επιτροπή που θα αναλάβει να ετοιμάσει την πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση θα συμμετέχουν σύμφωνα με πληροφορίες, με την ιδιότητα του συνταγματολόγου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος κα συνταγματολόγοι με προοδευτικές ιδέες, όπως έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή. Η επιτροπή θα είναι υπερκομματική, με την έννοια ότι θα συμμετέχουν σε αυτή και πρόσωπα πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, πάντα όμως με προοδευτικό στίγμα, ενώ θα ακολουθήσει ο διακομματικός διάλογος.
Απόφαση της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσαν Κουρουμπλής- Κατρούγκαλος αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης, είναι να ξεκινήσει μια βαθιά συζήτηση μέσα στην ίδια την κοινωνία, ένας διάλογος δημοκρατίας και επανεκκίνησης του πολιτικού συστήματος για την “4η Ελληνική Δημοκρατία” με ριζοσπαστικές και ριζικές αλλαγές. Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το ζήτημα του εκλογικού νόμου, «με κατεύθυνση την απλή αναλογική» και με ένα «νέο, εντελώς φρέσκο πολιτικό περιεχόμενο».
«Το πρώτο ζήτημα είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάμε σε πολύ μεγάλες και ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην συνταγματική αναθεώρηση. Έχουμε βάλει ως πλαίσιο τη σύσταση μιας ομάδας επιστημόνων που θα επεξεργαστούν την πρόταση αυτή, περίπου μέχρι τις 20 Ιουλίου, προκειμένου στις 24 Ιουλίου, την ημέρα της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει μια σειρά προτάσεων που πραγματικά εκείνη την ώρα που θα τις δει η κοινωνία, ο κόσμος, και θα επιβεβαιώσουν ότι θα είναι ριζοσπαστικές, θα είναι ριζικές, θα είναι αλλαγές που θα αποκαθιστούν πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του δημόσιου βίου, της δημοκρατίας μας και του κράτους μας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε, επίσης, αυτή η διαδικασία να ξεκινήσει μέσα στη κοινωνία, να ανοίξει διάλογος και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς. «Να είναι ένας διάλογος μέσα στην κοινωνία, να ακουστεί η κοινωνία, να συμμετάσχει η κοινωνία, να ενεργοποιηθεί η κοινωνία, διότι θα είναι μια αναθεώρηση, που πραγματικά πιστεύουμε ότι θα της δώσει τη δυνατότητα και να συμμετέχει, και να μεταγγίσει τον προβληματισμό της, και τις απόψεις της σε όλους εμάς, σε όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας», είπε.
Ολίγον από απλή αναλογική
Ο κ.Κουρουμπλής ανέφερε ότι συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό και το ζήτημα του εκλογικού νόμου, κάνοντας λόγο για “έναν εκλογικό νόμο με κατεύθυνση την απλή αναλογική, όπου θα προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα που θα του δώσουν έναν νέο, εντελώς φρέσκο πολιτικό περιεχόμενο που νομίζω ότι και με αυτή μας την πολιτική πρωτοβουλία θα δημιουργήσουμε μια νέα συνθήκη στα δημόσια πράγματα της χώρας.”
Η απλή αναλογική και το μπόνους είναι το βασικό αντικείμενο των αντικρουόμενων απόψεων που έχουν καταγραφεί έως τώρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και έχει να κάνει με την επόμενη εκλογική μάχη, αλλά και με το γεγονός ότι η ΝΔ φαίνεται να έχει παγιώσει μια δημοσκοπική πρωτιά το τελευταία διάστημα. Αν η εικόνα δεν αλλάξει είναι σαφές πως η απλή αναλογική θα “δυσκολέψει” τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δρόμο προς την εξουσία. Για “αποτύπωση της στιγμής” κάνουν λόγο κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν πως το κλίμα είναι αναστρέψιμο, αν η ατζέντα αλλάξει το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως το νέο εκλογικό σύστημα που ευνοεί τις συνεργασίες φαίνεται να συμφέρει σε μεγάλο βαθμό και το δεύτερο κόμμα.
Στην μείωση του μπόνους από τις 50 στις 20 ή 30 έδρες φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση θέλοντας να κάνει τον εκλογικό νόμο αναλογικότερο, αλλά συγχρόνως να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ακυβερνησίας.
Το μπόνους θα μπορεί να κατανέμεται ακόμα και στο κόμμα που έρχεται δεύτερο, το οποίο, όμως θα έχει προβλέψει να προχωρήσει σε προεκλογική προγραμματική συμφωνία με άλλον ή άλλους σχηματισμούς. Τα κόμματα δεν θα χάνουν την αυτοτέλειά τους, θα πρέπει όμως συνεργαζόμενα να ξεπερνούν το 40%.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον υπάρχουν κορυφαία στελέχη που εκτιμούν πως οι συνεργασίες θα ευνοηθούν και θα υπάρχουν πολλές ανακατατάξεις στο πεδίο της κεντροαριστεράς. Το “τυράκι” των επιπλέον θέσεων από το μπόνους, αλλά και η συμμετοχή στον κυβερνητικό σχηματισμό είναι τα θετικά στοιχεία για τα μικρότερα κόμματα, που, όμως τα “φοβίζει” το ενδεχόμενο “αφανισμού” τους.
Δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή για τις μονοεδρικές περιφέρειες, αλλά και για το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Στις σκέψεις των επιτελών του υπουργείου Εσωτερικών είναι να θεσπιστεί ανώτατη θητεία για κάθε βουλευτή τα 12 έτη, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η ψήφος από τα 17.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, εξετάζεται η περίπτωση της “ανατρεπόμενης λίστας” μέσω της οποίας τα κόμματα με δικές τους προκριματικές διαδικασίες θα ορίζουν τον πρώτο βουλευτή του ψηφοδελτίου ανά εκλογική περιφέρεια, που θα εκλέγεται με λίστα, ενώ οι επόμενοι θα εκλέγονται κανονικά με σταυρό
Κατρούγκαλος: Κατασκευασμένες ειδήσεις τα περί κατάργησης 13ου- 14ου μισθού
«Ακριβώς επειδή το παλιό πολιτικό σύστημα που κατέρρευσε, το σύστημα της διαπλοκής, βλέπει ότι ήρθε η ώρα της υπέρβασης του, προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει ξανά τεχνητά ειδήσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Να παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα, τώρα που αυτή τερματίστηκε, και προφανώς προσπαθεί, όχι προς όφελος αλλά προς ζημιά της χώρας», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και πρόσθεσε: «Αναφέρομαι προφανώς στις κατασκευασμένες ειδήσεις ότι τάχα είναι στο τραπέζι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Η οποία μολονότι διαψεύστηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, εξακολουθεί να είναι στην επιφάνεια της πολιτικής συζήτησης, της παραπληροφόρησης».
Ο υπουργός Εργασίας επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας: «Και επειδή τίποτε δεν είναι αθώο και τίποτε δεν είναι τυχαίο, τη σκυτάλη την πήρε ο αρχηγός της ΝΔ σήμερα το πρωί λέγοντας ότι αυτός δεν συζητάει 13ο και 14ο μισθό, λες και συζητά οποιοσδήποτε άλλος. Ποιος; Αυτοί που κατάργησαν όλο το προστατευτικό πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας, που προώθησαν την πιο γενικευμένη απορύθμιση και ουσιαστικά οδήγησαν την Ελλάδα έξω από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης ή επιμερισμού του 13ου και 14ου μισθού, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε: «Ξέρετε ότι αυτό το θέμα το έθεσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ στην τελική του ομιλία στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Δεν είναι κάτι που το συζητά η κυβέρνηση. Εμείς προσπαθούμε στην επόμενη συζήτηση για τα εργασιακά, να κατοχυρώσουμε ακόμη περισσότερο τα κοινωνικά δικαιώματα, κάτι που θα γίνει στην συνταγματική αναθεώρηση και ο βασικός μας στόχος για το Σεπτέμβρη είναι να ξαναέχουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις, να ξαναφέρουμε την Ελλάδα πίσω στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».