Ο λόγος στην Κριστίν Λαγκάρντ
Σήμερα η συνεδρίαση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν το Ταμείο θα θέσει κάποια συγκεκριμένη προθεσμία στους Ευρωπαίους σχετικά με το ελληνικό χρέος. Τι γίνεται με την έξοδο στις αγορές
- 20 Ιουλίου 2017 07:25
Η επίσημη ετυμηγορία του ΔΝΤ για την απόφαση της 15ης Ιουνίου, ειδικότερα στο κρίσιμο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα έρθει και γραπτώς σήμερα με την έγκριση επί της αρχής του προγράμματος του Ταμείου με την Ελλάδα.
Η Αθήνα, η οποία έχει ήδη μελετήσει και υπογράψει το πρόγραμμα διάρκειας 12 μηνών και 13 ημερών, με πρόβλεψη για χρηματοδότηση 1,6 δισ. ευρώ όταν λυθεί το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους περιμένει ένα πράγμα. Την αντίδραση των αγορών από την νέα διατύπωση του Ταμείου σχετικά με την μη βιωσιμότητα του χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε σχέση με αυτή, που είχε εκδοθεί μαζί με την αξιολόγηση του άρθρου IV του Ταμείου το περασμένο Φεβρουάριο θα είναι σαφώς πιο ήπια σε σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους.
Η προηγούμενη έκθεση χαρακτήριζε το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο», τονίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από τους Ευρωπαίους. Μετά την «παραχώρηση» που έκανε το Eurogroup να συμπεριλάβει στο κείμενο της απόφασης της συνεδρίασης της 15ης Ιουνίου, την πιθανή επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF από 0 έως 15 χρόνια και την ισχυρότερη δέσμευση για μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος, η γνώμη του Ταμείου αναμένεται ότι θα είναι σαφώς ηπιότερη.
Θα επαναλαμβάνει μεν τη μη βιωσιμότητα του χρέους και θα τονίζει ότι οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα ξεπεράσουν το 20% του ΑΕΠ μετά το 2030. Σε αυτή την βάση θα επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα του.
Η προθεσμία για τους Ευρωπαίους
Το κρίσιμο θέμα που δεν έχει ξεκαθαριστεί απολύτως είναι αν το Ταμείο θα θέσει κάποια συγκεκριμένη προθεσμία στους Ευρωπαίους να επανεξετάσουν την θέση τους απέναντι στο ελληνικό χρέος και να διευκρινίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Μια τέτοια προθεσμία θα ξεκαθάριζε το θέμα του ελληνικού χρέους, πριν από το τέλος του προγράμματος και ίσως μέσα στο φθινόπωρο, όταν σχηματιστεί η νέα Γερμανική Κυβέρνηση ενώ λίγο νωρίτερα (μέσα στον Αύγουστο) αναμένεται να έχει νέα Κυβέρνηση και η Ολλανδία.
Παρόλα αυτά, πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, θέλουν το Ταμείο να μη δίνει τελεσίγραφο με συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στους Ευρωπαίους. Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν μπορεί να ερμηνευτούν με την πιο ήπια ερμηνεία ως μια – ακόμη – χάρη προς την Γερμανία και με βάση μια πιο… επιθετική ερμηνεία ότι το Ταμείο θα εγκρίνει σήμερα επί της αρχής το πρόγραμμα με την Ελλάδα, αλλά αν δεν δει σύντομα, πριν το τέλος του χρόνου, πρόοδο στο θέμα του χρέους, θα αποχωρήσει οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα.
Στο θέμα των δεσμεύσεων, που έχει ήδη αναλάβει η Ελλάδα μέσα από το πρόγραμμα που έστειλε με την μορφή της επιστολής προθέσεων στα τέλη Ιουνίου δεν αναμένονται σοβαρές εκπλήξεις, αφού το βαρύ πακέτο των μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2019 -2021 έχουν ήδη ψηφιστεί.
Η έξοδος στις αγορές
Μέσα στην συνεδρίαση του ΔΣ, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 2-3 το απόγευμα στην Ουάσιγκτον (9 -10 το βράδυ ώρα Ελλάδας), θα ξεκαθαριστεί και η θέση του Ταμείου για την απόπειρα της Ελλάδας να βγει για δανεισμό στις διεθνείς αγορές πριν το τέλος του προγράμματος.
Βασική θέση του Ταμείου θα είναι η έξοδος να γίνει ομαλά χωρίς παραχωρήσεις για λόγους εντυπώσεων, αφού από τις πρώτες εκδόσεις θα διαμορφωθεί και μια βάση για το μέσο ετήσιο που θα πληρώνει η Ελλάδα μέχρι και την εξόφληση των Ευρωπαϊκών δανείων το 2060.