Αντεπίθεση ΣΥΡΙΖΑ με πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και φυλλάδιο
Επικοινωνιακή αντεπίθεση επιχειρεί η κυβέρνηση με φυλλάδιο κοινωνικής πολιτικής. Ποιοι είναι οι τομείς και οι δεσμεύσεις που περιγράφει. Οι γραμμές και οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης
- 06 Ιουνίου 2016 11:24
Οι συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το πότε θα γίνει το Συνέδριο κορυφώθηκαν παράλληλα με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Όπως ανέφεραν εξ αρχής πληροφορίες του news 247, ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα σημάνει τον επαναπροσδιορισμό της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος, να πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι.
Παρόλα αυτά, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αντέδρασαν, επισημαίνοντας πως η κορυφαία κομματική διαδικασία δεν πρέπει να γίνει γρήγορα.
Στελέχη σημείωναν πως η καθυστέρηση του Συνεδρίου θα έδινε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να προλάβει να υλοποιήσει μέρος των δεσμεύσεων του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και να επωφεληθεί από τα όσα λίγα “πήρε” από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους το τελευταίο διάστημα.
Τα κείμενα για το νέο καταστατικό ετοιμάστηκαν και τελικά αποφασίστηκε το Συνέδριο να γίνει στα τέλη του Σεπτέμβρη και συγκεκριμένα το τρίτο δεκαήμερο το Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο πολιτικός χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι τη διεξαγωγή του Συνεδρίου είναι πολύτιμος για την επεξεργασία ενός μακρόπνοου συλλογικού σχεδίου για το κόμμα και για τη χώρα.
Βασικοί στόχοι του συνεδρίου πρότεινε να είναι το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και στην εκλογική του βάση, καθώς και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος σε ορίζοντα πενταετίας.
Αναφερόμενος στην ατζέντα του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: “Ήρθε η ώρα, έχοντας πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων, να σχεδιάσουμε τη στρατηγική διακυβέρνησης της Αριστεράς, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2021. Ποια Ελλάδα θέλουμε να δημιουργήσουμε. Με ποιο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, ποιες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, στο Σύνταγμα, στο πολιτικό σύστημα, στα δικαιώματα και τον πολιτισμό”.
Στην κατεύθυνση της αλλαγής της ατζέντας μακριά από τα σκληρά μέτρα, στο Μαξίμου θεωρούν ότι θα βοηθήσει σημαντικά και η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης την οποία αναμένουν στα μέσα του μήνα. Σημειώνεται ότι ο ανασχηματισμός αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.
Επικοινωνιακή αντεπίθεση με φυλλάδιο
Στα παραπάνω πλαίσια “επικοινωνιακής αντεπίθεσης” κινείται και το φυλλάδιο που δημιουργήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για να περιγράψει τις βασικές “γραμμές” του ΣΥΡΙΖΑ που είναι οι εξής τρεις: Δίκαιη Ανάπτυξη, Κοινωνική Αλληλεγγύη, Ισχυρή Δημοκρατία. Το φυλλάδιο θα μοιράζεται σε συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ιδιαίτερος λόγος γίνεται για το δωρεάν ρεύμα και νερό σε ευάλωτα νοικοκυριά, την επιδότηση ενοικίου σε 21.198 δικαιούχους, την κάρτα αλληλεγγύης σε 147.967 δικαιούχους, τη δημιουργία 250 κέντρων κοινότητας σε Δήμους για ευάλωτες ομάδες πολιτών, το πιλοτικό σχέδιο για κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης σε 30 δήμους της χώρας αλλά και για το πιλοτικό σχέδιο “Δεκατιανού” σε 11.500 μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων.
Προσλήψεις στο χώρο της Παιδείας και μείωση της ανεργίας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες προτάσσει επίσης το φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ. “Το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί επικοινωνιακό τρικ αλλά αναγκαιότητα και πράξη μέσα στην κρίση”, σημειώνεται εξάλλου.
Αναδιανομή και Δίκαιη Ανάπτυξη ονομάζεται το δεύτερο κεφάλαιο του φυλλαδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει σειρά στοιχείων και δεικτών, που αφορούν στο σήμερα και σε σύγκριση με τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ., π.χ. για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει επίσης ότι η συμφωνία κατοχυρώνει το 94% των στεγαστικών δανείων α’ κατοικίας, ενώ μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπογραμμίζει τη δυνατότητα για ανάπτυξη και αλλαγή σελίδας, μέσω ΕΣΠΑ, πακέτου Γιούνκερ και άλλα εργαλεία.
Ο τίτλος του επόμενου κεφαλαίου είναι “Δημοκρατικές Τομές – Ριζοσπαστικό Αποτύπωμα”. Εδώ υπογραμμίζονται οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τις προμήθειες του Δημοσίου, τα δικαιώματα για τους φυλακισμένους και τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Τέλος, γίνεται αναφορά στις Λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς.