Μπράουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ: Θα πρέπει να ηγηθούμε και όχι να φύγουμε από την Ευρώπη

default image

Με ένα φλογερό λόγο, ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας με το κόμμα των Εργατικών, παραθέτει τους λόγους που η χώρα του πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ και όχι να επιλέξει το Brexit (vis)

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, φαίνεται να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην καμπάνια υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών απευθύνεται στο βρετανικό λαό και παραθέτει τα επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία το Ηνωμένο Βασίλειο, θα έπρεπε να επιδιώξει να ηγείται εντός της Ευρώπης και όχι να αποχωρήσει από αυτή.

Περπατά στα ερείπια του Καθεδρικού ναού Κόβεντρι, ναού που ισοπεδώθηκε από τις επιθέσεις των Γερμανών Ναζί πριν από 75 χρόνια. “Τώρα παραμένει και διατηρείται ως μνημείο στους πολέμους που αφήσαμε πίσω και το ‘ιερό’ της ειρήνης. Σκεφτείτε πως για περισσότερα από 1000 χρόνια, τα έθνη της Ευρώπης υπήρξαν σε πόλεμο μεταξύ τους, δολοφονούσαν το ένα το άλλο. Σε κάθε αιώνα, εκτός από αυτόν που διανύουμε, τα Έθνη της Ευρώπης μάχονταν για την υπεροχή. Σε κάθε γενιά εκτός από την τωρινή, οι άνθρωποι πέθαιναν” σημείωσε για τους αιώνες διαμάχης στη γηραιά ήπειρο.

Για περισσότερα από 1000 χρόνια, τα έθνη της Ευρώπης υπήρξαν σε πόλεμο μεταξύ τους, δολοφονούσαν το ένα το άλλο. Σε κάθε αιώνα, εκτός από αυτόν που διανύουμε, τα Έθνη της Ευρώπης μάχονταν για την υπεροχή

“Τώρα σε καθεστώς ειρήνης, μια Ευρώπη όπου οι αποφάσεις παίρνονται με συζήτηση και διάλογο. Μια Ευρώπη, όπου η μόνη μάχη, είναι η μάχη των ιδεών. Μια Ευρώπη, όπου πολεμάμε με επιχειρήματα και όχι με όπλα. Μια Ευρώπη που βιώνει την ειρήνη, εξαιτίας όλων όσων έκανε η Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να εδραιώσει την ελευθερία σε όλη την ήπειρο” σημείωσε στη συνέχεια για το δρόμο που έχει διανυθεί εντός της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά και το ρόλο της χώρας του στην εξέλιξη του Β’ ΠΠ.

Ο βρετανικός λαός έδωσε στην Ευρώπη τη χάρτα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, βασισμένη σε βρετανικές αξίες, έτσι που καμία χώρα δεν δύναται να εισέλθει στην ΕΕ, χωρίς να εντρυφήσει στις αξίες αυτές

“Και είμαστε εμείς, ο βρετανικός λαός που έδωσε στην Ευρώπη τη χάρτα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, βασισμένη σε βρετανικές αξίες και καθοδηγούμενη με την εμπειρία της χώρας. Έτσι που καμία χώρα δεν δύναται να εισέλθει στην ΕΕ, χωρίς να εντρυφήσει στις αξίες αυτές” συμπλήρωσε, κλείνοντας το μάτι σε όσους στηρίζουν τον ευρωσκεπτικισμό σε πιθανή διεύρυνση της ένωσης σε χώρες όπως η Τουρκία. “Και είμαστε εμείς οι Βρετανοί πολίτες που σταθήκαμε δίπλα, δίπλα με τους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης όταν τα σοβιετικά τανκ αποχώρησαν και τους είπαμε πως και εκείνοι είναι ευπρόσδεκτοι στην ΕΕ αν συμφωνήσουν με τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Νομοθεσία”.

Η Ευρώπη στην οποία συναλλασσόμαστε δεν είναι απλά μια αγορά, είναι μια κοινότητα όπου κάθε ένας εργάτης έχει δικαίωμα σε άδειες και μάξιμουμ ωράριο εργασίας την εβδομάδα

“Η Ευρώπη στην οποία συναλλασσόμαστε δεν είναι απλά μια αγορά, είναι μια κοινότητα όπου κάθε ένας εργάτης έχει δικαίωμα σε άδειες, μάξιμουμ ωράριο εργασίας την εβδομάδα. Σε μια κοινότητα όπου ο καλός εργοδότης δεν μπορεί να υπονομευθεί από τον κακό και ο κακός από τον κάκιστο σε έναν αγώνα δρόμου για τον πάτο” ανέφερε στη συνέχεια.

Τι μήνυμα θα στέλναμε στον κόσμο, αν εμείς – το έθνος με την πιο ‘διεθνοποιημένη’ λογική από όλους – απομακρυνόμασταν από τους κοντινότερους γείτονές μας

“Δεν πρέπει να είμαστε απλώς μέλη της, αλλά ηγέτες της ΕΕ. Σύντομα θα είμαστε η πιο δυνατή οικονομία στην Ευρώπη. Τα μικρότερα κράτη προσμένουν σε εμάς για καθοδήγηση. Και τι μήνυμα θα στέλναμε στον κόσμο, αν εμείς – το έθνος με την πιο ‘διεθνοποιημένη’ λογική από όλους – απομακρυνόμασταν από τους κοντινότερους γείτονές μας” σημειώνει κλείνοντας ένα παθιασμένο βίντεο υπέρ της παραμονής.

“Θα έπρεπε να ήμαστε ηγέτες και όχι φυγάδες της Ευρώπης” σημειώνει κλείνοντας το βίντεο. Δείτε το σποτ στο βίντεο που ακολουθεί:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα