Χιροσίμα: 20 συγκλονιστικές φωτογραφίες για τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας
Τι έχει μάθει η ανθρωπότητα από τις στάχτες της Χιροσίμα, 70 χρόνια μετά; Η ιστορία της ρίψης της πρώτης ατομικής βόμβας μέσα από 20 συγκλονιστικές φωτογραφίες
- 06 Αυγούστου 2015 08:51
Το πρώτο πυρηνικό όπλο στον κόσμο χρησιμοποιήθηκε στην Ιαπωνία, 70 χρόνια πριν, στις 6 Αυγούστου 1945, στις 8:15 το πρωί.
Μία μόνο ατομική βόμβα σκότωσε 140.000 ανθρώπους, ισοπεδώνοντας την πόλη της Χιροσίμα.
Συνειδητοποιώντας αργότερα το μέγεθος της καταστροφής, ο συγκυβερνήτης του αμερικανικού βομβαρδιστικού Enola Gate, που έριξε τη βόμβα στη Χιροσίμα, έγραψε:
“Θεέ μου τι κάναμε;”
Ο τρόμος που συμπυκνώνεται σε αυτή τη φράση, εξακολουθεί να συγκλονίζει την ανθρωπότητα.
Τη ρίψη της βόμβας στη Χιροσίμα ακολούθησε η ρίψη μιας δεύτερης ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι 3 μέρες μετά. Αυτά είναι τα μοναδικά πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ που οδήγησαν ουσιαστικά και στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πήρε η ανθρωπότητα το μάθημά της;
Σύμφωνα με τον καθηγητή Αμερικανο-Ασιατικών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Harvard, Odd Arne Westad, οι τρομερές συνέπειες που είχαν οι βομβαρδισμοί της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη χρήση ατομικών όπλων μαζικής καταστροφής εδώ και 70 χρόνια.
“Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο κόσμος συνειδητοποίησε τις φρικτές συνέπειες. Είναι αξιοσημείωτο ότι 70 χρόνια μετά τη Χιροσίμα, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά πυρηνικά όπλα” δήλωσε στο CNN.
“Πέρασαν σχεδόν 60 χρόνια Ψυχρού Πολέμου χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων. Δεν πιστεύω ότι αυτό θα ήταν εφικτό αν δεν είχαμε πάρει το μάθημά μας από τη Χιροσίμα, τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή” πρόσθεσε.
Τα πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής σήμερα. Πόσα είναι και ποιοι τα κατασκευάζουν
Μπορεί να μην έχει γίνει χρήση πυρηνικού όπλου μαζικής καταστροφής μετά τη Χιροσίμα, ωστόσο, από το 1945 έως σήμερα, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Πακιστάν και Βόρεια Κορέα έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 2000 δοκιμές πυρηνικών όπλων.
Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν 17.000 περίπου πυρηνικές κεφαλές σε όλο τον πλανήτη. Ο καθηγητής Westad επισημαίνει ότι τα πυρηνικά όπλα αυξάνονται σε περιοχές του κόσμου με μακροχρόνιες συγκρούσεις, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρησιμοποίησής τους.
“Εφόσον τα διαθέτεις, είναι πιθανό να μπεις στον πειρασμό και να τα χρησιμοποιήσεις, υπό συγκεκριμένες συνθήκες” σημειώνει.
Η ιστορία της ατομικής βόμβας μέσα από 20 συγκλονιστικές εικόνες
Ένας άνδρας διασχίζει με το ποδήλατό του την ισοπεδωμένη πόλη της Χιροσίμα, λίγες μέρες μετά τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας, στις 6 Αυγούστου 1945.
Μερικές εβδομάδες πριν, οι ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμαστική έκρηξη της ατομικής βόμβας στο Νέο Μεξικό στις 16 Ιουλίου 1945.
Όλα ξεκίνησαν το 1939, όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Λήο Ζίλαρντ έστειλαν ένα γράμμα στον τότε Αμερικανό πρόεδρο Ρούσβελτ, προτρέποντάς τον να διεξάγει έρευνα για την κατασκευή ατομικής βόμβας πριν οι Γερμανοί προλάβουν να κατασκευάσουν τη δική τους. Μέχρι το 1942 οι ΗΠΑ είχαν εγκρίνει το απόρρητο Manhattan Project.
Το 1942 ο ο στρατηγός του Μηχανικού Λέσλι Γκρόουβς (αριστερά) τέθηκε επικεφαλής του Manhattan Project. Δεξιά του στη φωτογραφία ο φυσικό Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, επικεφαλής του ερευνητικού σταθμού Los Alamos στο Νέο Μεξικό, που έμεινε στην ιστορία ως “ο πατέρας της ατομικής βόμβας”.
Εργάτες στο Los Alamos ποζάρουν μαζί με 100 τόνους TNT.
Πινακίδες σαν αυτή υπενθύμιζαν στους εργάτες ότι το Manhattan Project ήταν άκρως απόρρητο: “Ότι βλέπετε, κάνετε, ακούτε εδώ, μένει εδώ”.
Η βόμβα δύο μέρες πριν την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή.
Η έκρηξη της πρώτης δοκιμαστικής βόμβας με την κωδική ονομασία Trinity, έγινε στην έρημο Jornada del Muerto (Ημέρα των Νεκρών).
Ο πιλότος του βομβαρδιστικού Enola Gay, Πολ Τίμπετς, λίγα λεπτά πριν αναχωρήσει για τη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945.
Η πρώτη ατομική βόμβα “Little Boy” – δηλαδή μικρό αγόρι – προκάλεσε τεράστια καταστροφή όπως φαίνεται από την παραπάνω φωτογραφία που τραβήχτηκε λίγο μετά την έκρηξη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρυ Τρούμαν, εν πλω, διαβάζει τις αναφορές για το βομβαρδισμό της Χιροσίμα.
Η λευκή γραμμή, ένα σημείο που δεν κάηκε από το σαρωτικό κύμα θερμότητας, θεωρείται πως είναι η σκιά ενός ανθρώπου.
Μια ηλικιωμένη γυναίκα σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο στη Χιροσίμα μετά την καταστροφή.
Η δεύτερη ατομική βόμβα “Fat Man” μερικές ώρες πριν εκραγεί στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου 1945.
Το Ναγκασάκι 15 λεπτά μετά την έκρηξη.
Επιζώντες στο ισοπεδωμένο Ναγκασάκι.
70.000 άνθρωποι πέθαναν ακαριαία στο Ναγκασάκι. Η φωτογραφία μίας επιζήσασας με το παιδί της την ημέρα του βομβαρδισμού.
Στιγμιότυπο από το γραφείο τύπου του Λευκού Οίκου τη στιγμή που ο Τρούμαν ανακοινώνει την παράδοση της Ιαπωνίας στις 15 Αυγούστου 1945.
Αεροπλανική λήψη της Χιροσίμα τρεις εβδομάδες μετά το βομβαρδισμό.
Στρατιώτες και ναύτες στο USS Missouri παρακολουθούν την επίσημη παράδοση της Ιαπωνίας στο Tokyo Bay στις 2 Σεπτεμβρίου 1945.