Οδοιπορικό στη μεγαλύτερη φάρμα του ακριτικού Έβρου

Οδοιπορικό στη μεγαλύτερη φάρμα του ακριτικού Έβρου

Περιηγηθήκαμε στη μεγαλύτερη φάρμα παραγωγής γάλακτος στον ακριτικό Έβρο και ανακαλύψαμε πως η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί να διαπρέψει και στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλει κανείς (pics+vid)

Η υπόθεση γάλα, έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο συζήτησης στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Πριν όμως ξεκινήσει κανείς να μιλά για τα λάθη στην κεντρική οικονομική διαχείριση του κράτους ή της ΕΕ, καλό είναι να εξετάσει την κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία. Η χώρα μας δεν παράγει γάλα, για την ακρίβεια, δεν φέρνει την απαραίτητη ποσότητα στα ράφια των ελληνικών super market, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του Έλληνα, ο οποίος φαίνεται πως καταναλώνει σημαντικές ποσότητες γαλακτοκομικών, τυριών και γιαουρτιού. Πριν από λίγες ημέρες, ταξιδέψαμε στον ακριτικό Έβρο, επισκεφθήκαμε μια πρότυπη κάθετη μονάδα κτηνοτροφίας, παραγωγής και επεξεργασίας γάλακτος που θα μπορούσε να αποτελέσει τον φωτεινό οδηγό στην αγορά γάλακτος.

Προσκεκλημένοι της LIDL Hellas, που προμηθεύεται τα φρέσκα γαλακτοκομικά της προϊόντα από τη Θράκη, ξεναγηθήκαμε στη φάρμα, αλλά και το εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης γάλακτος Εβροφάρμα. Πρόκειται για τη φωτεινή εξαίρεση, που σε πείσμα των καιρών, έμεινε στην επαρχία – και μάλιστα στην ακριτική Θράκη – δούλεψε με τη γη και την κτηνοτροφία και κατάφερε να δημιουργήσει την μοναδική ίσως – σε αυτό το μέγεθος – κάθετη μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας γάλακτος, καλύπτοντας το 3% της πανελλήνιας παραγωγής. Είναι άλλωστε, η πρώτη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε κατά ISO 9002 από το 1995.

Σύσσωμη η οικογένεια Παπαζηλάκη μας συνόδευσε στην ξεχωριστή φάρμα, όπου ζουν αρμονικά 900 αγελάδες, διαγράφοντας μαζί μας τη διαδρομή της παραγωγής γάλακτος, από το χωράφι των τοπικών καλλιεργητών που προσφέρουν την πολύτιμη τροφή, στο στάβλο και το άρμεγμα, ως την τάχιστη επεξεργασία και φροντίδα του προϊόντος και την τυποποίηση του πριν αυτό φτάσει στον καταναλωτή.

Η ευτυχισμένη αγελάδα

Dimitris_Anritsos_Photography

 

Μια ευτυχισμένη αγελάδα, θα παράξει και ποιοτικότερο γάλα. Μπορεί να ακούγεται κάπως αστείο, αλλά αυτή φαίνεται πως είναι η αλήθεια. Οι άνθρωποι στην Εβροφάρμα παράγουν τεράστιες ποσότητες γάλακτος την ημέρα – καλύπτουν το 3% της πανελλήνιας παραγωγής – και παρόλα αυτά αναζήτησαν τρόπους να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης 900 ζώων στη φάρμα.

Καθημερινά παράγονται στον στάβλο της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ 35 τόνοι ανώτερου γάλακτος

Κάπως έτσι κατέληξαν στο μοντέλο Campus, μια γραμμική διαδικασία φροντίδας των αγελάδων με επιρροές κυρίως από το Ισραήλ που δεν δίνει απλά ποιοτικότερα αποτελέσματα, αλλά και μεγαλύτερη παραγωγή. Από την ειδική επεξεργασία της τροφής, τις συνθήκες σταβλιμού των ζώων, ως το συχνό άρμεγμα και την συνεχή παρακολούθηση της υγείας κάθε αγελάδας, κάθε λεπτομέρεια αναβαθμίζει τόσο την εργασία εντός της φάρμας, όσο και το παραγόμενο αποτέλεσμα.

Οικολογική και ποιοτική διατροφή

Dimitris_Anritsos_Photography

 

Η τροφή των αγελάδων αποτελεί μια ολόκληρη ιεροτελεστία. Το πρώτο πράγμα που είδαμε στην φάρμα πρότυπο ήταν τα τεράστιο σιλό με τροφές, σιτηρά και άλλα προϊόντα, τα οποία αναμειγνύονται με ακρίβεια γραμμαρίου για να παραχθεί την τελική ολοκληρωμένη τροφή.

Dimitris_Anritsos_Photography

 

Οι άνθρωποι στην Εβροφάρμα επέλεξαν να χτίσουν την τροφή της αγελάδας σε υποπροϊόντα καλλιεργήσιμων αγαθών, συμβάλλοντας έτσι ώστε η τοπική αγροτική παραγωγή να αποκτήσει έναν ακόμη κύκλο εργασιών. Για παράδειγμα τα μη βρόσιμα υποπροϊόντα σιταριού, καλαμποκιού, τριφύλλι ακόμη και βαμβακόσπορος και δεκάδες άλλα υλικά που περιέχουν πλούσια θρεπτικά στοιχεία για τα μηρυκαστικά, αλλά είναι άχρηστα στη διατροφή του ανθρώπου, τώρα χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της τροφής.

Oι αγελάδες καταναλώνουν καθημερινά περίπου 60 τόνους ζωοτροφών, που οι περισσότερες προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης

Επιπλέον, οι τροφές προέρχονται κατά κύριο λόγο από την αγροτική παραγωγή της εύφορης Θράκης και δεν βασίζονται σε τυπικές ζωοτροφές, όπως είναι για παράδειγμα η Σόγια, οι οποίες πέραν της αμφιβόλου ποιότητας εισάγονται από το εξωτερικό και “σπάνε” έτσι την οικονομική αλυσίδα αγροτικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας.

Δώσε στην αγελάδα χώρο να… αναπνεύσει

Η πρακτική στην Ευρώπη, θέλει τους στάβλους πιο μικρούς και τα ζώα να διαθέτουν μόλις 5τμ το καθένα μέσα σε αυτούς. Οι Θρακιώτες κτηνοτρόφοι δοκίμασαν το ευρωπαϊκό μοντέλο, όμως αισθάνθηκαν σύντομα πως δεν τους ικανοποιεί. Απευθύνθηκαν σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης, ήρθαν σε επαφή με λαούς και κράτη που πρωτοπορούν στην κτηνοτροφία και έτσι κατέληξαν σε ένα νέο μοντέλο.

Dimitris_Anritsos_Photography

Το μοντέλο Campus που διαφοροποιεί τη φάρμα από όλες τις άλλες στην Ευρώπη

Παρέχουν περισσότερο αέρα – ύψος του στάβλου – και τέσσερις φορές μεγαλύτερη έκταση ανά αγελάδα (20τμ αντί 5τμ).Δημιουργώντας συνθήκες ευζωίας, μείωσαν τα προβλήματα υγείας του κοπαδιού, αύξησαν την παραγωγική ζωή τους και τελικά τα ζώα τους έχουν υψηλότερες αποδόσεις.

Περισσότερος χώρος, αέρας και ήλιος για την αγελάδα, μεταφράζεται σε ευζωία και αύξηση της παραγωγής

Επιπλέον, αναζητήθηκε τρόπος να παρέχεται καλύτερη διαβίωση στα 900 ζώα, με τη υψηλότερη δυνατή αειφορία. Διαπιστώσαμε για παράδειγμα, πως εκτός φυσικά από το γεγονός πως οι στάβλοι καθαρίζονται τρεις φορές την ημέρα – όσα και τα αρμέγματα – οι  κοπριές, συλλέγονται και  κομποστοποιούνται με αερόβια διαδικασία και τελικά επιστρέφουν στους συνεργαζόμενους γεωργούς για οργανική λίπανση των χωραφιών τους, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της αειφόρου ανάπτυξης. Τέλος, μέρος της κοπριάς υπόκειται σε ειδική επεξεργασία και επιστρέφει στον στάβλο ως bedding, υπόστρωμα δηλαδή, παρέχοντας καλύτερη διαβίωση στην αγελάδα.

Το πολύτιμο και… ευπαθές γάλα

Όλα αυτά φυσικά έχουν έναν και μόνο στόχο. Την παραγωγή ποιοτικού γάλακτος και την δημιουργία ενός συστήματος όπου η ευζωϊα των ζώων, προσφέρει περισσότερο γάλα. Οι 900 αγελάδες αρμέγονται τρεις φορές καθημερινά, γεγονός που όχι μόνο δεν τις ταλαιπωρεί, αλλά αντιθέτως αποτελεί ανακούφιση και φροντίδα για εκείνες. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που “συνωστίζονται” τα ζώα, αδημονώντας πριν πάρουν θέση για άρμεγμα. Ένα ιδιότυπο καρουζέλ τις υποδέχεται και με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας μηχανημάτων προσφέρουν κατά μέσο όρο 12lt ανά άρμεγμα η καθεμιά, σε διάστημα 15′ περίπου λεπτών.

Το συστηματικό άρμεγμα, αλλά και η καθαριότητα των ζώων, συμβάλλουν στην παραγωγή γάλακτος με υψηλά στάνταρντς

Στον στάβλο της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ  δίνεται ιδιαίτερη έμφαση  καθημερινά  στον τρόπο αρμεγής, και στην καθαριότητα των ζώων. Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Κοινότητας  ορίζουν τα 400.000 σωματικά κύτταρα ανά ml γάλακτος ως το όριο για αυτόν τον δείκτη, με τις εγκαταστάσεις να έχουν καταφέρει να βρίσκονται σταθερά κάτω από το 1/2 του ορίου, δηλαδή κάτω 200.000 ΣΚ/ml γάλακτος.

Δείτε ένα κατατοπιστικό βίντεο από την Εβροφάρμα:

Το γάλα όμως, είναι μια πολύ ευαίσθητη τροφή και σε αυτή, αμέσως μετά το άρμεγμα, αναπτύσσονται μικρόβια. Για το λόγο αυτό, το γάλα που παράγεται στο στάβλο ψύχεται δραστικά από τους 37οC στους  4oC σε μόλις 7 λεπτά, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη των μικροβίων. Επιπλέον, στο νωπό γάλα, αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου, και σε συνθήκες ψύξης, μικρόβια. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, το γάλα μεταφέρεται, παστεριώνεται και τυποποιείται σε λιγότερες από 24 ώρες.

Γιατί δεν παράγουμε περισσότερο ελληνικό γάλα;

Το επόμενο στάδιο είναι η επεξεργασία του γάλακτος και η τυποποίησή του. Η Εβροφάρμα είναι ίσως η μεγαλύτερη κάθετη μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών στην Ελλάδα, όμως το παράδειγμά της δεν έχουν μιμηθεί πολλοί στη χώρα μας. Το γάλα που καταναλώνουμε είναι διαρκώς περισσότερο από εκείνο που παράγουμε, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, αλλά και την τιμή στον καταναλωτή.

Dimitris_Anritsos_Photography

 

Μπαίνοντας στις εγκαταστάσεις της Εβροφάρμα εντυπωσιάζεται κανείς από τον ιδιαίτερα αυτοματοποιημένο τρόπο επεξεργασίας και τυποποίησης. Το γάλα ημέρας καταφθάνει από τη φάρμα, διοχετεύεται σε ένα υπερσύγχρονο δίκτυο και έρχεται σε ελάχιστη επαφή με ανθρώπινο χέρι ως την τελική του επεξεργασία. Έπειτα από έλεγχο και κατάλληλη επεξεργασία, μια εντυπωσιακή γραμμή παραγωγής διοχετεύει το γάλα – πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά, αλλά και αριάνι ή σοκολατούχο – στα μπουκάλια συσκευασίας, τα οποία σφραγίζουν, τικετοποιούνται και παραλαμβάνονται από τους εργάτες στο τέλος της “ταινίας” παραγωγής.

Dimitris_Anritsos_Photography

 

Εντυπωσιακό είναι και το “κέντρο ελέγχου” όλη της διαδικασίας. Ονομάζεται Scada και είναι ο κεντρικός ηλεκτρονικός υπολογιστής από το οποίο δίνονται οι εντολές για τις κινήσεις του γάλακτος εντός των δικτύων και των μηχανημάτων.

Η παρασκευή του ελληνικού γιαουρτιού

Dimitris_Anritsos_Photography

Οι άνθρωπο της Εβροφάρμα μας υποδέχτηκαν με φρέσκο στραγγιστό γιαούρτι, σερβιρισμένο με φρούτα και superfood

Μια αντίστοιχη διαδικασία επιστρατεύεται και για το στραγγιστό γιαούρτι. Υπάρχουν 2 μηχανές συσκευασίας γιαουρτιού. Το γιαούρτι στο τμήμα αυτό επωάζει σε μεγάλες δεξαμενες όπου μπαίνει η καλλιέργεια. Στη συνέχεια έτοιμο, συσκευάζεται με έναν υπεραυτοματοποιημένο τρόπο στα κεσεδάκια 200gr ή 1kg.

Dimitris_Anritsos_Photography

 

Οι υπεύθυνοι της Εβροφάρμα, φροντίζουν ωστόσο να συντηρούν και την παράδοση, παρασκευάζοντας και παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα (προβειο, αγελαδινό και κατσικίσιο). Το γάλα μοιράζεται με το χέρι στα κεσεδάκια και εμβολιάζεται ένα, ένα τεμάχιο με τη μαγιά, όπως επιτάσσει ο παραδοδιακός τρόπος. Ακολουθεί επώαση στο φούρνο για περίπου 5 ώρες με σκοπό να πήξει το γιαούρτι στο κεσεδάκι. Κάπως έτσι παράγονται και συσκευάζονται συνολικά 21 τόνοι γιαουρτιού την ημέρα!!!

21 τόνοι γιαουρτιού παράγεται και συσκευάζεται καθημερινά στον Έβρο

Τέλος, ένα τεράστιο τμήμα της εγκατάστασης, αφορά στην τυροκόμιση. Ειδικοί λέβητες γεμίζουν με φρέσκο γάλα ημέρας, μπολιάζονται με πυτιά, εκκινώντας έτσι τη διαδικασία της πήξης. Το προϊόν τεμαχίζεται και τοποθετείται σε καλούπια ώστε να στραγγίξει και έπειτα μπαίνει σε δοχεία ώστε να ωριμάσει.  Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και προσμείξεις παράγεται η φέτα, ο τελεμές (λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα) και το κατσικίσιο τυρί. Στη συνέχεια, συσκευαστική μηχανή τεμαχίζει το τυρί σε κομμάτια σταθερού βάρους και τα κλείνει σε αεροστεγή φακελάκια, έτοιμα να διοχετευτούν στην αγορά.

Dimitris_Anritsos_Photography

 

Τα προϊόντα της Ευρωφάρμα, διατίθενται στην ελληνική αγορά είτε με την ετικέτα της επιχείρησης, είτε στα ψυγεία των αλυσίδων super market LIDL που έχει εμπιστευτεί το μεγαλύτερο μέρος γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων σε αυτή. Στα super market εμφανίζονται κατά κύριο λόγο με την ετικέτα ΓΑΛΠΟ.

Dimitris_Anritsos_Photography

Από το press trip που διοργάνωσε η LIDL Hellas στη Θράκη

“Τα γαλακτοκομικά αποτελούν το βασικό κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας, γι΄αυτό και η LIDL Hellas δημιούργησε μια εξαιρετικής ποιότητας σειρά γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, τα ΓΑΛΠΟ γιατί θέλει να προσφέρει στον καταναλωτή προϊόντα υψηλής γευστικής και ποιοτικής αξίας αντάξια των δικών του απαιτήσεων” αναφέρει η αλυσίδα super market στο δελτίο Τύπου για τη συνεργασία με την Ευρωφάρμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα