Αβραμόπουλος: Οι 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα μείνουν εσαεί στην Ελλάδα

default image

Πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέα τρίμηνη παράταση των ελέγχων σε εσωτερικά σύνορα κρατών του χώρου Σένγκεν

Ξεκάθαρο μήνυμα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, πως δεν θα σταλεί τελεσίγραφο στην Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση της πρότασης της Κομισιόν για νέα τρίμηνη παράταση στους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα χωρών του χώρου Σένγκεν.

“Είναι αλήθεια ότι οι 60.000 πρόσφυγες- μετανάστες δεν θα παραμείνουν εσαεί στην Ελλάδα”είπε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε :

“Οι ελληνικές αρχές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, με την πλήρη υποστήριξη των υπηρεσιών μας και γενικότερα της Επιτροπής. Ελπίζω και πιστεύω ότι η τωρινή κατάσταση δεν θα συνεχισθεί τους επόμενους μήνες. Όχι δεν θα στείλουμε τελεσίγραφο στην Ελλάδα, διότι κάνουν ότι μπορούν, τους βοηθούμε και στηρίζουμε και ελπίζουμε ότι σύντομα, ακόμα και η παροχή ασύλου θα εξομαλυνθεί πλήρως”.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις 5 χώρες που έχουν επιβάλλει ελέγχους στα σύνορά τους και που είναι: η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία. Οι χώρες αυτές δίνουν στοιχεία στην Επιτροπή για τις αιτήσεις ασύλου καθώς και για τις αφίξεις που έχουν μειωθεί.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις 60.000 παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα και στην ανάγκη τριών μηνών για να λειτουργήσει πλήρως η ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή”, ενώ εξέφρασε την ευχή να συνεχίσει να λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να εφαρμοσθούν πλήρως οι κανόνες του Δουβλίνου.

Σχετικά με το θέμα της μετεγκατάστασης εξέφρασε την ευχή να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά μετά την αυστηρά χρονική περίοδο των τριών μηνών για τους ελέγχους των εσωτερικών συνόρων.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα εξήγησε ότι το Συμβούλιο μπορεί να παρατείνει την αρχική περίοδο ελέγχων (στα εσωτερικά σύνορα) όχι περισσότερο από τρεις φορές και το μέγιστο για δύο χρόνια. Αποδέχθηκε όμως ότι εφ’ όσον υπάρξουν εξαιρετικές καταστάσεις θα μπορούσε να υπάρξει μια σχετική αποτίμηση.

Υπογράμμισε τέλος ότι στόχος όλων είναι η, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, για να καταργηθούν οι έλεγχοι όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

“Το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Σένγκεν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ, δεν θα πρέπει όμως να θεωρείται δεδομένο. Είμαστε σταθερά δεσμευμένοι για τη διαφύλαξή του και αποφασισμένοι να συνεργασθούμε με τις χώρες προς αυτό”, κατέληξε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Πράσινο φως από την Κομισιόν για παράταση των ελέγχων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε νωρίτερα το πράσινο φως για μια νέα, τρίμηνη παράταση των κατ’ εξαίρεση ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα ορισμένων κρατών μελών του Χώρου Σένγκεν, που είχαν επιβληθεί ξανά το 2015 από πέντε χώρες που βρέθηκαν αντιμέτωπες με μεγάλη αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων.

Αυτή η “σύσταση”, που μένει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ, επιτρέπει στις πέντε χώρες –Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία (χώρα που δεν ανήκει μεν στην ΕΕ, αλλά συμμετέχει στον Χώρο Σένγκεν– να συνεχίσουν τους ελέγχους και πέραν της 12ης Νοεμβρίου.

Στις αρχές Μαΐου η Κομισιόν είχε αποδεχθεί μια πρώτη κατ’ εξαίρεση παράταση, πέραν της διάρκειας που εγκρίνεται συνήθως, των ελέγχων που ξανάρχισαν το 2015 στα σύνορα των κρατών αυτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ορίσει τότε προθεσμία ως τον Δεκέμβριο του 2016 για την επάνοδο στην ομαλότητα.

Όμως οι προϋποθέσεις για αυτό «δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη πλήρως», παραδέχθηκε η Κομισιόν σήμερα.

“Δυστυχώς απέχουμε ακόμη πολύ από τον στόχο”, ανέφερε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από μια συνεδρίαση των επιτρόπων στο Στρασβούργο.

Οι έλεγχοι που εγκρίθηκαν θα γίνονται για «μια περίοδο που περιορίζεται αυστηρά» τους τρεις μήνες. Θα διεξάγονται με «συντονισμένο και αναλογικό τρόπο σε ορισμένα εσωτερικά σύνορα» των κρατών αυτών, σημείωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στο μεσοδιάστημα «θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε όλα τα τρέχοντα προβλήματα όσον αφορά τη μετανάστευση και την ασφάλεια για να μπορέσουν να αρθούν οι έλεγχοι αυτοί το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μειώθηκε ο αριθμός αφίξεων, αυξημένος παραμένει ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία η οποία συνήφθη τον περασμένο Μάρτιο ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία και το κλείσιμο της λεγόμενης οδού των Βαλκανίων επέτρεψαν να μειωθεί αισθητά ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων μέσω της Ελλάδας.

Όμως «ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών παραμένει αυξημένος στην Ελλάδα» και σε άλλες χώρες και η άρση των ελέγχων θα μπορούσε να σημάνει «μια αύξηση των δευτερογενών μετακινήσεων», κατά την Κομισιόν.

Προκειμένου οι έλεγχοι αυτοί –για τους οποίους το Βερολίνο άσκησε έντονες πιέσεις– να μη διαιωνιστούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα της δράσης του νέου Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (ΟΕΣΑ).

Η νέα υπηρεσία, που επισήμως συγκροτήθηκε την 6η Οκτωβρίου κι οικοδομήθηκε πάνω στις βάσεις του FRONTEX, δεν αναμένεται πάντως να είναι «πλήρως επιχειρησιακή παρά τον Ιανουάριο του 2017», κατά την Κομισιόν.

Οι έλεγχοι για τους οποίους έδωσε το πράσινο φως της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα αφορά συγκεκριμένες τοποθεσίες. Για την Αυστρία, πρόκειται για τα σύνορά της με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία, αλλά όχι αυτά με την Ιταλία. Για τη Γερμανία, πρόκειται για τα σύνορά της με την Αυστρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα