Κωνσταντοπούλου: Θα ψηφίσω όχι σε οποιοδήποτε νομοθέτημα υλοποιεί μνημονιακή πολιτική

Κωνσταντοπούλου: Θα ψηφίσω όχι σε οποιοδήποτε νομοθέτημα υλοποιεί μνημονιακή πολιτική
ΑΘΗΝΑ-Συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έργου της Βουλής από τη προέδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Σε πλήρη και διεξοδικό απολογισμό της εξάμηνης περιόδου της λειτουργίας της Βουλής προχώρησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου

«Θα ψηφίσω όχι σε οποιοδήποτε νομοθέτημα υλοποιεί ουσιαστικά μια μνημονιακή πολιτική» επισήμανε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τον απολογισμό της εξάμηνης λειτουργίας της Βουλής αλλά και τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε τον απολογισμό που παρουσίασε αυτονόητη υποχρέωση κάθε θεσμικού παράγοντα, προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται για το τι έγινε και τι προγραμματίζεται να γίνει. Σχετικά με την οργάνωση της Βουλής το τελευταίο εξάμηνο, η πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη συγκρότηση των Επιτροπών καθώς και κάποιων που δεν είχαν λειτουργήσει στο παρελθόν, όπως η Επιτροπή Αλήθειας Χρέους, η Διακομματική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών) και η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων. Ειδικά για την Επιτροπή Αλήθειας Χρέους, η κυρία Κωνσταντοπούλου επισήμανε τη σημασία του ότι ήταν ανοιχτή στους πολίτες και τόνισε ότι το πόρισμα σχετικά με τον παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο χαρακτήρα του δημόσιου χρέους πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης και να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση. Ανακοίνωσε, δε, ότι το διάστημα 23 – 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Χρέους και θα ξεκινήσει η νέα φάση του έργου της. Εξάλλου, η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι το πρώτο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ως ιδιαίτερα χρήσιμη χαρακτήρισε και την εξέταση – από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – του σκανδάλου Siemens, καθώς, όπως σημείωσε, είναι το μεγαλύτερο της μεταπολίτευσης και αποτελεί σκάνδαλο συγκάλυψης πολιτικών προσώπων που είχαν αναμιχθεί σε αυτό.

Ιδιαίτερα επικριτική εμφανίστηκε η πρόεδρος της Βουλής για τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ότι αρνήθηκε να παράσχει στην Επιτροπή για το Χρέος τα στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, επικαλούμενος το τραπεζικό απόρρητο, καθώς και ότι αρνήθηκε να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (που εξετάζει το σκάνδαλο Siemens) και στην Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, επικαλούμενος φόρτο εργασίας. Μάλιστα, η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε τη στάση αυτή ως «μη αποδεκτή συμπεριφορά» και ανέφερε ότι μετά τις διακοπές (της Βουλής) θα υπάρξουν οι δέουσες διαδικασίες προκειμένου ο διοικητής της ΤτΕ να προσέλθει στη Βουλή.

Επιπλέον, η κυρία Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική διπλωματία που άσκησε το τελευταίο εξάμηνο με την ιδιότητα της προέδρου της Βουλής, δίνοντας έμφαση στη συμμετοχή της σε διεθνή διάσκεψη (Ρώμη, Απρίλιος 2015) στην οποία είχε μιλήσει με θέμα την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πολιτική των μνημονίων. Όπως ανέφερε «τότε έλεγα, με αφορμή την περίπτωση της Κύπρου, ότι κανένα Κοινοβούλιο δεν πρέπει να αποφασίζει με το μαχαίρι στο λαιμό».

Σχετικά με την κοινοβουλευτική δραστηριότητα, η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι το τελευταίο εξάμηνο είναι ορατή η αλλαγή στη διαφάνεια και την υλοποίηση του κοινοβουλευτικού έργου, καθώς, όπως επισήμανε, βελτιώθηκε η διαδικασία άσκησης του κοινοβουλευτικού έργου. Επίσης ανέφερε ότι επαναλειτούργησε η «Ώρα του πρωθυπουργού» (με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει έρθει ήδη δύο φορές στη Βουλή για να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις) ενώ υπήρξε και δύο φορές χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής για την ενημέρωση του Σώματος από την κυβέρνηση.

Σχετικά με τα εργασιακά θέματα που αφορούν την Βουλή, η κυρία Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν μεταξύ άλλων, χαριστικές ρυθμίσεις για άτομα που ήταν «εξαφανισμένα», καθεστώς ανασφάλειας για εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθώς και εκμετάλλευση εργαζομένων, ενώ, όπως τόνισε όλα αυτά αποτελούν αντικείμενο δουλειάς για το επόμενο διάστημα. Για τους εργαζόμενους που είχαν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, η κυρία Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι με αυτό το καθεστώς προσλήφθηκαν και εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και για αυτό υπάρχει ευθύνη τόσο αυτών που τους προσέλαβαν έτσι, όσο και αυτών που τους διατηρούσαν σε αυτό το καθεστώς εργασιακής ομηρίας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπήρχαν και ρουσφετολογικές σχέσεις με χαριστικές ρυθμίσεις με ορισμένους να πληρώνονται χωρίς να εργάζονται. Το θέμα, όπως εξήγησε, δεν ήταν τόσο εύκολο να λυθεί εξ’ αρχής, ενώ τόνισε ότι, πλέον, το έχει θέσει στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής.

Επιπλέον, τόνισε ότι «δεν θέλησα να φτιάξω μια κομματική Βουλή» και «σε αντίθεση με άλλους, δεν τοποθέτησα νέα πρόσωπα, παρά μόνο δύο, το γενικό γραμματέα και τον φρούραρχο της Βουλής». Σημείωσε, πάντως, ότι πρέπει να συσταθούν Υπηρεσία Μετάφρασης και Διερμηνείας, Υπηρεσία Διερμηνείας στη Νοηματική και ενίσχυση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής (σήμερα διαθέτει μόνο 24 εργαζόμενους).

Εξάλλου, επικριτική εμφανίστηκε η πρόεδρος της Βουλής για το χαρακτήρα της λειτουργίας του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σημειώνοντας ότι έκανε παρεμβάσεις εξόχως πολιτικές, ως και επίθεση στον πρώην υπουργό Οικονομικών μέσα από έκθεση που δεν συνάδει με τη λειτουργία του, και η οποία δεν είχε την επιστημονική τεκμηρίωση που απαιτείται. Όπως σημείωσε «ως πρόεδρος της Βουλής θα συνεχίσω να ζητώ από τον καθένα και την καθεμιά να επιτελεί τη θεσμική αποστολή που του έχει εμπιστευτεί η Βουλή, και το οποίο αποτελεί τιμή».

Σε ό,τι αφορά τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, η κυρία Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως είναι προφανές ότι το πρόγραμμά του δεν το διαμορφώνει η/ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής αλλά τόνισε παράλληλα ότι το περιεχόμενό του πρέπει να αναβαθμιστεί.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι θα δημιουργηθεί μια δομή της Βουλής (σε συνεργασία με άλλους φορείς) η οποία θα υλοποιήσει πρόταση της ΕΕΔΑ (Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) για τη δημιουργία μιας Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις πολιτικές της λιτότητας. Επίσης ανακοίνωσε ότι το προσεχές διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλία για το σοβαρό θέμα των αυτοκτονιών.

Ερωτηθείσα για το θέμα που υπάρχει με τη στελέχωση του ΕΣΡ και τη σχετική συζήτηση στη Διάσκεψη των προέδρων (στην οποία είχε κληθεί και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς), η κυρία Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι υπάρχει ένας κίνδυνος διαγραφής προστίμων που έχουν επιβάλει οι Ανεξάρτητες Αρχές (όχι μόνο το ΕΣΡ) αν η στελέχωσή τους το προηγούμενο διάστημα, βάσει ερμηνείας, θεωρηθεί μη νόμιμη. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής «εμένα με ενδιαφέρει η προσπάθεια του κ. Παππά για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Και θέλω να ξέρει ότι συγκεκριμένες ερμηνείες μπορεί αντί να εξυπηρετούν αυτό το στόχο να οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα».

Τέλος, η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι θα προτείνει την κατάργηση της αμοιβής των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές της Βουλής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα