Όταν ο Κάσιους Κλέι, έγινε Μοχάμεντ Άλι

Διαβάζεται σε 3'
Ο Μοχάμεντ Άλι
Ο Μοχάμεντ Άλι AP

Ο Μοχάμεντ Άλι άφησε πίσω του το όνομα Κάσιους Μαρσέλους Κλέι. Ήταν τη δεκαετία του 1960 όταν ο άνθρωπος που άλλαξε το μποξ ασπάστηκε το Ισλάμ. Μάλιστα, όπως είχε πει “δεν ήθελε να έχει το όνομα ενός δούλου”

Μετά από μια σπουδαία μάχη στις 25 Φεβρουαρίου του 1964, όπου διεκδίκησε και κέρδισε για πρώτη φορά τον τίτλο του πρωταθλητή, από τον Σόνι Λίστον, νικώντας τον στην αναμέτρησή τους μετά από έξι γύρους, ο Κάσιους Μαρσέλους Κλεί πήρε μια σπουδαία απόφαση.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 27 Φεβρουαρίου ο Κλέι προκάλεσε την αντίδραση της αμερικανικής ομοσπονδίας της πυγμαχίας, ανακοινώνοντας πως είχε ασπαστεί το Ισλάμ, ενώ ήδη είχε προσχωρήσει στην οργάνωση του Έθνους του Ισλάμ γνωστή και ως «Μαύροι Μουσουλμάνοι».

Η θρησκευτική μεταστροφή του συνοδεύτηκε και επίσημα από αλλαγή του ονόματός του και στις 6 Μαρτίου 1964 υιοθετώντας το όνομα Μοχάμεντ Αλί που του δόθηκε από τον πνευματικό καθοδηγητή του, Ελάιτζα Μοχάμεντ.

Οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις εξελίχθηκαν στη διάρκεια του χρόνου και τo 1975, μετά το θάνατο του Ε. Μοχάμεντ, στράφηκε προς το «ορθόδοξο» Ισλάμ.

Σε συνέντευξή του ένα από τα παιδιά του Μοχάμεντ Άλι ανέφερε την ακριβή αιτία της αλλαγής ονόματος του πατέρας του. Όπως χαρακτηριστικά είπε η κόρη του Λάιλα “μόλις ο πατέρας μου έμαθε ότι ο προπάππους του ήταν σκλάβος αμέσως πήρε την απόφαση και άλλαξε το όνομά του”, ενώ και ο ίδιος είχε αναφέρει ότι δεν θέλει πλέον να έχει όνομα ενός δούλου.

Δείτε τι είχε πει σε συνέντευξή του για την στιγμή που ασπάστηκε το Ισλάμ

Δείτε τι είχε πει στις 6 Μαρτίου του 1964 σε συνέντευξή του στο NBC

Ο Μοχάμεντ Άλι υπερασπίζεται τις γυναίκες του Ισλαμ

Τι προηγήθηκε – Ο ρόλος του Μάλκολμ Χ

Η προσηλύτιση του διάσημου πυγμάχου, Κάσιους Κλέι οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στον Μάλκολμ Χ. Ο θρησκευτικός ηγέτης ανέθεσε στον Μάλκολμ να προσεγγίσει τον πυγμάχο και να τον στρατολογήσει.

Ο Κλέι ενθουσιάστηκε με το Έθνος του Ισλάμ και δέχτηκε να συμμετάσχει στην προσπάθεια. Όμως, όταν ήρθε η ώρα να επισημοποιηθεί η συμφωνία, ο επικεφαλής του Ισλάμ παρέκαμψε τον Μάλκολμ και απευθύνθηκε προσωπικά στον Κλέι, που άλλαξε το όνομά του σε Μοχάμεντ Άλι, μετά τον προσηλυτισμό του. Τότε ήταν που αποφασίστηκε και η ανεπίσημη διαγραφή του Μάλκολμ από το Έθνος του Ισλάμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μοχάμεντ Άλι ήταν ένας ιδιαίτερα ενεργός και “σκληρός” ακτιβιστής ο οποίος δεν έπαψε να μάχεται κατά του ρατσισμού και την προκατάληψη, ενώ αρνήθηκε να πολεμήσει στο Βιετνάμ, γεγονός που του στέρησε τον τίτλο του πρωταθλητή. Μάλιστα εκείνη την περίοδο είχε δηλώσει: “Κανένας Βιετκόνγκ δεν με έχει αποκαλέσει αράπη”, ενώ αν και δικαιώθηκε δικαστικά -στη διαμάχη του με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το 1971, η τεράστια ζημιά είχε γίνει.

Διακρίθηκε όχι μόνο για τη μάχες του στο ρίνγκ. “Πολέμησε” για τις θρησκευτικές ελευθερίες, πήρε θέση υπέρ των γυναικών του Ισλάμ, πάλεψε για κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ η φιλανθρωπία αποτέλεσε ένα ακόμη χαρακτηριστικό του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα