Πόσο θα πλήρωνες μία φιάλη ουίσκι στην Ελλάδα αν δεν υπήρχε φόρος

Πόσο θα πλήρωνες μία φιάλη ουίσκι στην Ελλάδα αν δεν υπήρχε φόρος

Σκληρά ποτά, σκληρότερη φορολογία. Πως θα ήταν η τιμή μίας φιάλης ουίσκι, βότκα, τζιν, τεκίλα και άλλων αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα αν δεν επιβαρύνονταν με φόρο

Όλοι έχουμε μία αίσθηση ότι ο φόρος είναι υψηλός στα αλκοολούχα ποτά αλλά ξέρουμε πόσος είναι στην πραγματικότητα και τι ποσοστό καταλαμβάνει στην τελική τιμή μίας φιάλης (π.χ. ουίσκι); Πριν δώσουμε την απάντηση θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πέρα από τον ΦΠΑ τα αλκοολούχα ποτά επιβαρύνονται – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σχεδόν σε όλο τον κόσμο – με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα από τα 16 ευρώ, που είναι μία μέση τιμή φιάλης ενός τυπικού αλκοολούχου ποτού στο ράφι ενός ελληνικού σούπερ μάρκετ τα 10,14 ευρώ, ή το 63% της τελικής τιμής,  πηγαίνουν στο κράτος υπό την μορφή φορολογίας. Συγκεκριμένα τα 3 ευρώ αφορούν στο ΦΠΑ (σ.σ. που επιβαρύνονται και τα περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα) και τα 7,14 ευρώ αφορούν στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών. Το υπόλοιπο 5,88 ευρώ θα μοιραστεί μεταξύ όλης της αλυσίδας διάθεσης από την παραγωγή, την εισαγωγή, την προώθηση και την διανομή (χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο).

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η
Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φορολογία στην Ευρώπη σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα. Συγκεκριμένα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών διαμορφώνεται  στην χώρα μας σε 25,5 ευρώ ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης για τα αλκοολούχα και είναι 40% υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 100% πάνω από ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές χώρες και περίπου 450% σε σχέση με την γειτονική Βουλγαρία.

Βάσει συντηρητικών εκτιμήσεων, που καταγράφονται στην πρόσφατη (σ.σ. δημοσιοποιήθηκε στα μέσα του Φεβρουαρίου)
μελέτη του ΙΟΒΕ, το λαθρεμπόριο κυμάνθηκε το 2016 περίπου σε 340-680 χιλ. 9λιτρα κιβώτια, δηλαδή περίπου στο 9%-18% της συνολικής αγοράς, με τις απώλειες φορολογικών εσόδων από το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών να υπολογίζονται σε τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ, λόγω μη καταβολής του ΕΦΚ και ΦΠΑ.

Η μελέτη κατέγραψε, επίσης, τις μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει η παραγωγή και εμπορία του προϊόντος απόσταξης διημέρων, πέρα από τα όρια που ορίζονται από το νομικό πλαίσιο των διήμερων παραγωγών. Οι απώλειες φορολογικών εσόδων που προκύπτουν από τη χωρίς έλεγχο διακίνηση χύμα αποσταγμάτων υπολογίζονται βάσει συντηρητικών εκτιμήσεων σε περίπου 48 εκατ. ευρώ μόνο για το 2016.

Φωτογραφία: Shutterstock

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα