ΠΑΣΟΚ παλιό και νέο: Μιλήσαμε με το κοριτσάκι της φωτογραφίας

ΠΑΣΟΚ παλιό και νέο: Μιλήσαμε με το κοριτσάκι της φωτογραφίας

Ένα κορίτσι μεγάλωσε με αφίσες του Ανδρέα Παπανδρέου στο δωμάτιο της, πάνω από τα παιδικά της παιχνίδια. Πλέον, είναι δικηγόρος και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Η Νανά Βρυώνη, μιλάει για το παρελθόν και το μέλλον, στο NEWS 247

Στρουμφάκια, Snoopy και Ανδρέας Παπανδρέου. Όλα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση στη σελίδα στο Facebook, Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο. Μια σελίδα που αυξάνει συνεχώς τη δυναμική της.

“Τα πρότυπά μας καθορίζουν το μέλλον μας. Είμαστε αισιόδοξοι σύντροφοι. Η επόμενη στροφή του χρόνου θα είναι ξανά δική μας. 2021 ΕΡΧΟΜΑCTE”. Αυτό ήταν το μήνυμα των διαχειριστών της σελίδας, και τα σχόλια των χρηστών, δεκάδες.

Πολλοί σχολίασαν τη φωτογραφία στην οποία εικονιζόταν ένα μικρό κοριτσάκι στο παιδικό του δωμάτιο. Πάνω από το κρεβάτι του, δέσποζε ο Snoopy σε πολλαπλές απεικονίσεις, και μια μεγάλη αφίσα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Πίσω στο 1983

Η έρευνα, μας οδήγησε με αρκετή τύχη και μέσα από διασυνδέσεις των social media, στην ίδια την πρωταγωνίστρια του επίμαχου καρέ. Και όπως μας ανέφερε το εικονιζόμενο, τότε μικρό κοριτσάκι που μεγάλωσε πια, είναι “η φυσική εξέλιξη αυτής της φωτογραφίας”.

Στη φωτογραφία αυτή συμπυκνώνεται η παιδική αθωότητα με το γενικότερο κλίμα Αλλαγής που επικρατούσε εκείνη την περίοδο

Η Νανά Βρυώνη λοιπόν, είναι σήμερα δικηγόρος, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια Βουλευτής της Β’ Αθήνας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Όπως καταλαβαίνετε, η συζήτηση μαζί της είχε αρκετό σοσιαλιστικό παρελθόν, αλλά και αντίστοιχο μέλλον.

“Νομίζω ότι στη φωτογραφία αυτή συμπυκνώνεται η παιδική αθωότητα με το γενικότερο κλίμα Αλλαγής που επικρατούσε εκείνη την περίοδο. Δε νομίζω να υπήρχε οικογένεια που να μην ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και να μην λάτρευε τον Ανδρέα”, λέει η κ. Βρυώνη στο NEWS 247.

“Πρέπει να είμαστε γύρω στο 1983-84 στο παιδικό μου δωμάτιο στο σπίτι μας στο Περιστέρι, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα”, συμπληρώνει, απαντώντας στη χρονική “τοποθέτηση” του καρέ.

Πώς βρέθηκε όμως να “ποζάρει” κάτω από τον Αντρέα; “Η επιλογή της αφίσας ήταν των γονιών μου. Η δική μου επιλογή περιορίστηκε στον Snoopy και τα στρουμφάκια. Αλλά βλέπετε, έτυχε να έχω γονείς ενεργά μέλη του ΠΑΣΟΚ, επομένως τα βιώματά μου από παιδί, πέρα από τις κούκλες, τα κινούμενα σχέδια και το παιχνίδι, είχαν και πολύ ΠΑΣΟΚ, πολύ Ανδρέα, πολλές ομιλίες, πολλές εκδηλώσεις, παντού με έπαιρναν μαζί τους,  γιατί δεν είχαμε κοντά παππού-γιαγιά να με αφήσουν”.  

Και κάπως έτσι, ο σοσιαλισμός καλλιεργήθηκε σταδιακά στον μυαλό της Νανάς.

Ο Ανδρέας έβαζε πάνω απ’ όλα το καλό της πατρίδας και του λαού

Η επόμενη ερώτηση, είναι πώς θα περιέγραφε τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

“Αναμφίβολα ήταν ένας πολύ χαρισματικός ηγέτης. Έζησα όλη την εκδήλωση της αγάπης του κόσμου μέσα από τα παιδικά μάτια μου και η αλήθεια είναι πως θα ήθελα να ήμουν στην ηλικία που είμαι τώρα, που έχω αποκτήσει κρίση και έχω διαμορφώσει άποψη, για να δω και άλλες πλευρές του φαινομένου “Ανδρέας”. Αυτό που με σιγουριά μπορώ να πω σήμερα για τον Ανδρέα είναι ότι έδωσε στον λαό ελπίδα και τη δυνατότητα να ζει με αξιοπρέπεια, λέξη άγνωστη ως τότε. Λείπει σήμερα το εκτόπισμά του από την πολιτική ζωή της Χώρας, ιδίως τώρα με τα δεινά της κρίσης. Ακούω πολλούς να λένε “Αν ήταν ο Ανδρέας σήμερα, ούτε μνημόνια θα είχαμε ούτε τη Μέρκελ πάνω από το κεφάλι μας”. Δε συμφωνώ με την άποψη αυτή. Ο Ανδρέας έβαζε πάνω απ’ όλα το καλό της πατρίδας και του λαού. Και τώρα, λοιπόν, στις δεδομένες συνθήκες το ίδιο θα έκανε, έστω και αν αυτό θα σήμαινε πολιτικό κόστος για τον ίδιον και την παράταξη. Σίγουρα, πάντως, το πολιτικό του μέγεθος θα έδινε άλλη ρώτα στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα”.

Η κ. Βρυώνη με τη Φώφη Γεννηματά:

Η φωτογραφία αυτή εκτέθηκε και στην έκθεση για τα “ελληνικά 80s”. Γιατί πιστεύετε πως το ρετρό που συνδέεται με το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα εκείνης της εποχής, έχει σήμερα τόσο έντονη δυναμική;

“Αναμφίβολα τα χρόνια εκείνα αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την ιστορία της Ελλάδας. Ήταν τότε που δημιουργήθηκε η μεσαία τάξη και που στην ουσία ο λαός ζούσε όχι μόνο τη δεκαετία του ’80 αλλά και για πολλά χρόνια μετά με αξιοπρέπεια και ευημερία. Απέκτησε ένα σπίτι να στεγάσει την οικογένειά του, κατάφερε να σπουδάσει τα παιδιά του, είχε τη δουλειά του. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η δυναμική αυτή που έχει το ΠΑΣΟΚ σήμερα, δεν είναι τόσο ρετρό, όσο νοσταλγία για τις καλές εποχές που έζησε ο τόπος, εν αντιθέσει με τα τελευταία χρόνια που και τα κεκτημένα με αγώνες δεκαετιών, έγιναν ξανά ζητούμενα, και επιθυμία να έρθει η ευημερία και η ανάπτυξη ξανά στη χώρα μας”.

Η σελίδα Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο αποτυπώνει και μεγάλες αλήθειες

Βεβαίως, δεν μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε για τη σελίδα Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο και για τον αν η κ. Βρυώνη την παρακολουθεί, καθώς και ποια είναι η άποψη της για αυτή.

“Την παρακολουθώ φανατικά. Πέρα από το πηγαίο χιούμορ των παιδιών που τη διαχειρίζονται, νομίζω ότι όλη αυτή η σύγκριση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει αυτό ακριβώς που είπα πιο πάνω, τη νοσταλγία, δηλαδή για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της ανάπτυξης , εν αντιθέσει με τη σημερινή εικόνα της χώρας μας που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αμαυρώσει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό με την πολιτική που ασκεί. Σίγουρα οι δημοσιεύσεις της σελίδας γίνονται με χιουμοριστικούς τόνους, όμως, ταυτόχρονα αποτυπώνονται και μεγάλες αλήθειες για την Ελλάδα επί ΠΑΣΟΚ, που πολλοί σκέφτονται αλλά δεν τολμούν να πουν”.

Ποια είναι η σχέση του σημερινού ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80; Οι βασικές του αρχές παραμένουν;

“Θεωρώ πως το τρίπτυχο που συμπυκνώνει την ουσία της ιδρυτικής διακήρυξης της 3 του Σεπτέμβρη «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση», είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Σαφώς το ΠΑΣΟΚ, ιδίως τα τελευταία χρόνια της κρίσης, έλαβε αποφάσεις επώδυνες, ανέλαβε ευθύνες που δεν του αναλογούσαν, όμως έβαλε πλάτη για να στηριχθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας, η οποία είδαμε όλοι να κινδυνεύει πριν 2 χρόνια από τους επικίνδυνους χειρισμούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το ΠΑΣΟΚ και σήμερα μένει πιστό στις βασικές αρχές του και ευρύτερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη αγωνίζεται για τη Χώρα μας με γνώμονα τις αρχές και τις αξίες αυτές που είναι αδιαπραγμάτευτες, αν θέλουμε να μιλάμε για μια Χώρα δημοκρατική , στηριζόμενη στις αποφάσεις του λαού της”.

Χρειαζόμαστε σήμερα έναν “τεχνοκράτη” Σημίτη

Εν συνεχεία, ρωτάμε πώς θα χαρακτήριζε τον Κώστα Σημίτη ως αρχηγό του Κινήματος και πρωθυπουργό της χώρας.

“Είναι αναμφίβολα μεγάλο κεφάλαιο για την Ελλάδα πρωτίστως. Η χώρα μας επί Πρωθυπουργίας του εκσυγχρονίστηκε, καθώς έγιναν αμέτρητα έργα και υποδομές , και ως εκ τούτου δημιουργήθηκαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και ενίσχυσε το διεθνές κύρος της Ελλάδας. Θεωρώ ότι το όνομά του είναι συνυφασμένο με τη λέξη “ανάπτυξη”. Λείπει σήμερα ένας “τεχνοκράτης” Κώστας Σημίτης από την ενεργό πολιτική”.

Περί συνεργασιών

Οι συνεργασίες για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, είναι επίσης ένα φλέγον ζήτημα. Όπως η ίδια αναφέρει, “δεν υπάρχει θέμα συμφωνίας ή διαφωνίας για τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Ήταν εθνική ανάγκη σε μια κρίσιμη για τη Χώρα μας περίοδο που έπρεπε να έχει Κυβέρνηση. Αναμφίβολα αυτές οι συνεργασίας και δή με τον ιστορικά πολιτικό σου αντίπαλο, δεν είναι εύκολες και αφήνουν πληγές. Όμως, θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους των δύο κομμάτων να μην αναλάβουν πολιτική ευθύνη και να σύρεται η χώρα συνέχεια σε εκλογές, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα πάντα για να επικρατήσει αναρχία. Τα θυμόμαστε όλοι νομίζω.

Όσον αφορά μελλοντικές συνεργασίες, είναι ανεπίτρεπτο να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο πριν τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Τις όποιες πιθανές συνεργασίες τις ορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλαδή ο λαός με την ψήφο του. Το ΠΑΣΟΚ αυτή στιγμή όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις αλλά και η πραγματικότητα αυξάνει τα ποσοστά του και η στόχευσή μας είναι ακριβώς αυτή. Ένα ΠΑΣΟΚ ισχυρό που θα βάλει τέλος στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη χώρα με τη συγκεκριμένη Κυβέρνηση”.

Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί ποτέ με τον ΣΥΡΙΖΑ;

“Κοιτάξτε, δεν είναι τυχαίο πως τόσο η ΝΔ που μιλούσε για Ζάππεια, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που θα καταργούσε τα Μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο, κατέληξαν να εφαρμόσουν την πολιτική που το ΠΑΣΟΚ υπέδειξε εξ αρχής ως τη μόνη λύση στο αδιέξοδο που είχε φέρει τη Χώρα η διακυβέρνηση Καραμανλή , τότε που όλο το “πετροβολούσαν”. Μετά από τόσα ψέματα και κοροϊδία του ελληνικού λαού από τον κ. Τσίπρα, πώς θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να συνεργασθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ; Το θεωρώ αδιανόητο. Η μόνη περίπτωση συνεργασίας, θα ήταν αυτή που από την πρώτη στιγμή λέμε στο ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, βασισμένη, όμως, σε μια προγραμματική συμφωνία. Την πρόταση αυτή ο κ. Τσίπρας δεν την έχει αποδεχθεί και πώς θα μπορούσε να την αποδεχθεί, άλλωστε, αφού έχει μάθει να ζητάει συναινέσεις για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, αλλά ο ίδιος να μη συναινεί ποτέ και σε τίποτα για το καλό της χώρας!”.

Η “επιστροφή” Γιώργου και η “ηγέτιδα” Φώφη Γεννηματά

Για την “επιστροφή” Γιώργου Παπανδρέου στην κοινή πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η Νανά Βρυώνη σχολιάζει:

“Κατ’ αρχήν δε μιλάμε για επιστροφή, αλλά για συμμετοχή του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Εξάλλου, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα κόμματα, τις δυνάμεις, τους πολίτες που ασπάζονται τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς για να συμμετάσχουν στον ευρύτερο σχηματισμό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Κάθε, συμμετοχή, λοιπόν, είναι θετική και προσδοκούμε να λειτουργήσει προσθετικά σε όλη αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο δημοσκοπικά αλλά και εκλογικά”.

Τέλος, ρωτάμε την κυρία Βρυώνη σχετικά με τη γνώμη της για την κ. Γεννηματά και για το αν εκείνη μπορεί να φέρει τη δυναμική στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για να ανεβάσει τα ποσοστά της με γνώμονα τις εκλογές, όταν εκείνες γίνουν.

“Η Φώφη Γεννηματά εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά από ένα συνέδριο, τον Ιούνιο του 2015, στο οποίο αποφασίσαμε τη διεύρυνση τις Παράταξης και το άνοιγμα και σε άλλους ιδεολογικά όμορους σχηματισμούς. Αυτήν την απόφαση υλοποιεί η Πρόεδρός μας και θεωρώ ότι κάνει σοβαρές προσπάθειες με θετικό αποτέλεσμα, οι οποίες μπορούν ενισχυθούν ακόμα περισσότερο με τη συμμετοχή των νέων στελεχών της Παράταξης, που πιστέψτε με είμαστε πολλοί”, καταλήγει η κ. Βρυώνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα