Κούνεβα στο NEWS 247: ‘Η αλληλεγγύη στο πρόσωπο μου, έδειξε πώς σώζονται ζωές’

Κούνεβα στο NEWS 247: ‘Η αλληλεγγύη στο πρόσωπο μου, έδειξε πώς σώζονται ζωές’

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα του ΣΥΡΙΖΑ και της GUE/NGL, μιλάει στο NEWS 247 από τις Βρυξέλλες για τα εργασιακά ζητήματα, την υπόθεση εκδίκασης της επίθεσης που δέχθηκε, αλλά και για το πόθεν έσχες της (Vid)

Το NEWS 247 βρέθηκε στις Βρυξέλλες όπου και συνάντησε την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της ομάδας της GUE/NGL, Κωνσταντίνα Κούνεβα στο στούντιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης κορυφώνονται με τα εργασιακά να βρίσκονται στο επίκεντρο, η κ. Κούνεβα που μετέχει στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ, σχολιάζει την πορεία των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα μας και ποια εξ αυτών τίθενται σε κίνδυνο από την εμπλοκή του ΔΝΤ. “Να μην δοθεί η ευκαιρία στους εργοδότες να κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα απ’ ό,τι είναι ήδη σήμερα”, σημειώνει η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. “Το ΔΝΤ αγνοεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο και δεν δέχεται τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ η Κομισιόν κρύβεται πίσω από το ΔΝΤ και κρατά μια ουδέτερη στάση”, συμπληρώνει.

Το Ταμείο είναι πάρα πολύ δύσκολο να “σηκώσει” μια τέτοια επίθεση. Να σταματήσουμε τον φόβο

Τοποθετείται ακόμη για την ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης για τη δολοφονική επίθεση που είχε δεχθεί, αναφέροντας πως αυτό που πρωτίστως την απασχολεί, είναι να μην ξανασυμβεί στο μέλλον κάτι τέτοιο. “Η έρευνα που ολοκληρώθηκε το 2009 δεν κατέληξε κάπου”, αναφέρει και υπενθυμίζει πως έχει ζητήσει να ανοίξει πάλι το αρχείο “για να μην γίνει κάτι τέτοιο πάλι, να μην υπάρχει φόβος. Επίσης, κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολο να το “σηκώσει” οικονομικά το Ταμείο, είναι πάρα πολλά τα έξοδα”. “Παρότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, θέλω να τονίσω πως με την ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης, είναι σαν να δώσαμε το λάθος μήνυμα για την αυθαιρεσία της εργοδοσίας”.

Παρουσιάζει τη γνωμοδότηση της για την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Πράξης Προσβασιμότητας. Πρόκειται για ένα νέο ευρωπαϊκό νομοθέτημα που θα υποχρεώσει ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και δημόσιες αρχές να σχεδιάζουν και να διαθέτουν στην αγορά ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες προσβάσιμα στους ανθρώπους με αναπηρία και σε άλλα εμποδιζόμενα πρόσωπα. “Πρέπει όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης”, αναφέρει η ευρωβουλευτής.

Μιλώντας μία ημέρα πριν την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, μιας και η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου, η κ. Κούνεβα υπογραμμίζει τη σημασία ουσιαστικής εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, μιας και η ίδια είναι αναπληρώτρια της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.

“Υπάρχουν κράτη-μέλη που ακόμη δεν έχουν κυρώσει τη Σύμβαση”, αναφέρει η κ. Κούνεβα. “Στην Ελλάδα υπάρχει η Επιτροπή που θα ετοιμάσει το νομοθέτημα της κύρωσης, κάτι που με έχει χαροποιήσει”, επισημαίνει η ίδια. “Αυτό το πλαίσιο θα διαφυλάξει τα δικαιώματα των γυναικών, τόσο των Ελληνίδων όσο και των προσφύγων απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία και αυτές οι γυναίκες που έρχονται από το εξωτερικό, θα μπορέσουν να μείνουν και να αφομοιωθούν στην Ευρώπη”, προσθέτει.

Δεν νοιώθω άσχημα μπροστά στους πολίτες. Ήμουν πάντα ειλικρινής. Η αλληλεγγύη στο πρόσωπο μου έδειξε πώς σώζονται ζωές

Τέλος, σχολιάζει τα όσα ειπώθηκαν και κυρίως γράφτηκαν για το πόθεν έσχες της. “Είναι εύκολο να καταφερθεί κάποιος εναντίον σου”, αναφέρει, “αλλά ό,τι κι αν πει, είναι δύσκολο, αδύνατο να νοιώσει όσα αισθάνεται ένας άνθρωπος που έχει υποστεί κάτι τέτοιο. Δεν έκρυψα ποτέ κάτι, η κοινωνία ξέρει την πραγματικότητα. Δεν έκανα καμία παρανομία, και το πόθεν έσχες με αυτό ακριβώς ασχολείται. Κάποιοι προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν όλο αυτό πολιτικά. Ξέρετε, η αλληλεγγύη στο πρόσωπο μου ανάδειξε το πώς σώζονται ζωές, είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Μάλλον αυτή η αλληλεγγύη δεν άρεσε σε κάποιους και γι’ αυτό έγινε η (δεύτερη) επίθεση”, καταγράφει.

Επίσης, δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον λαμβάνοντας δύναμη από το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε τόσο μετά την δολοφονική επίθεση εις βάρος της με οξύ, στις 22 Δεκεμβρίου του 2008, όσο και μετά τα δημοσιεύματα για τα χρήματα που είχε δηλώσει το 2014.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα