Liberation: Ο Βαλς ζηλεύει τον Τσίπρα επειδή πέρασε 7.500 σελίδες χωρίς απεργίες

Liberation: Ο Βαλς ζηλεύει τον Τσίπρα επειδή πέρασε 7.500 σελίδες χωρίς απεργίες

Ανταποκριτής της γαλλικής Liberation αποκαλύπτει συνομιλίες που είχαν κατ' ιδίαν οι δύο πρωθυπουργοί, Τσίπρας και Βαλς, κατά τη συνάντηση τους

“Σε ζηλεύω που πέρασες ένα κείμενο 7.500 σελίδων (με μέτρα) χωρίς τροποιήσεις, χωρίς απεργίες”.

Τα παραπάνω φέρεται να είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση τους, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Liberation, Fabien Perrier, με ανάρτηση του στο Twitter.

Ο Perrier συνόδευε τη γαλλική αποστολή στην Αθήνα αυτές τις μέρες. Οι αποκαλύψεις του Βαλς έγιναν το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο ίδιος συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στη γαλλική πρεσβεία και είχαν μια χαλαρή κουβέντα, από την οποία βγήκε και το “λαβράκι”. Λογική η “ζήλια” του Βαλς, μιας και η Γαλλία καίγεται εδώ και ένα μήνα με τις κινητοποιήσεις κατά του εργασιακού νόμου να κλιμακώνονται και με τα Συνδικάτα να απειλούν πως δεν θα σταματήσουν και μετά την έναρξη του Euro. Στη χώρα μας οι αντιδράσεις ήταν σαφώς πιο “χλιαρές”.

Η συζήτηση δημοσιογράφων και Γάλλου πρωθυπουργοί επικεντρώθηκε κυρίως στα ανοικτά μέτωπα που υπάρχουν στην Γαλλία με την κυβέρνηση να μην μπορεί να αντιδράσει απέναντι στις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο για τα εργασιακά.


Υπενθυμίζεται πως η διήμερη επίσκεψη του Μανουέλ Βαλς στην Αθήνα έληξε στο ουσιαστικό της κομμάτι μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας. Για την ακρίβεια, η επίσημη ονομασία περιλαμβάνει τον όρο “στρατηγική εταιρική σχέση”, με τους δύο πρωθυπουργούς να βάζουν τις υπογραφές τους στη συμφωνία που επισφραγίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως  αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η κατάρτιση αυτού του Οδικού Χάρτη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας με τρόπο δημιουργικό και ολοκληρωμένο. Σε πρώτη φάση, οι δράσεις μας θα επικεντρωθούν στην εμβάθυνση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων καθώς και της πολιτιστικής συνεργασίας και της εκπαίδευσης, με έμφαση στις δράσεις για τη νεολαία. Παράλληλα, δεδομένης της τρέχουσας, άνευ προηγουμένου προσφυγικής κρίσης, είναι σκόπιμο να επιχειρηθεί η ενίσχυση της ελληνο-γαλλικής συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, της μετανάστευσης, της δικαιοσύνης και της άμυνας. Στόχος του Οδικού Χάρτη είναι το επίπεδο των σχέσεων στους συγκεκριμένους τομείς να αντανακλά τις μακραίωνες σχέσεις στενής συνεργασίας των δύο λαών και των δύο χωρών, τη διαχρονική φιλία καθώς και τις κοινές αξίες που ενώνουν την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Για την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη, τα δύο Μέρη συμφώνησαν να προωθήσουν τη συνεργασία και τις διμερείς ανταλλαγές σε όλους τους τομείς. Τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών θα δίνουν την απαιτούμενη ώθηση και θα διασφαλίζουν, μέσω τακτικών συναντήσεων, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, και στις οποίες θα συμμετέχουν, κατά περίπτωση, τα λοιπά συναρμόδια Υπουργεία, την πορεία υλοποίησης των δράσεων που αποφασίζονται στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη.

Το πλήρες κείμενο του Οδικού Χάρτη για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας- Γαλλίας, που υπέγραψαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μανουέλ Βαλς

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα