‘Ξορκίζοντας’ το ‘success story’ με ταξικό πρόσημο

‘Ξορκίζοντας’ το ‘success story’ με ταξικό πρόσημο
Άποψη από το Μέγαρο Μαξίμου την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

«Άλλο η παρούσα επιχείρηση ανάκαμψης, άλλο το σαμαρικό «success story», διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου. Γιατί η κυβέρνηση κρατά αποστάσεις από το 2014 και ποιο φαινόμενο φοβάται ότι θα επαναληφθεί

Μπορεί βασικό μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου να είναι η οικοδόμηση μίας αφήγησης ότι η χώρα έχει αρχίσει να ανακάμπτει και τα δύσκολα είναι πίσω μας, ωστόσο καθημερινά υλοποιείται η εντολή του Αλέξη Τσίπρα να… μην ταυτίζεται η παρούσα κυβερνητική πρωτοβουλία με το περίφημο «success story» το δεύτερο εξάμηνο της κυβέρνησης Σαμαρά.

Η ευημερία των αριθμών

Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να μην υιοθετήσει τώρα την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούσαν τότε τα «γαλαζοπράσινα» κυβερνητικά στελέχη, ώστε να μην ακυρώσει τον εαυτό σου σε δύο επίπεδα: πρώτον, σε ό,τι αφορά την τότε κριτική του προς την τότε κυβέρνηση, ότι δηλαδή αναδεικνύει την «ευημερία των αριθμών» και όχι των ανθρώπων. Και, δεύτερον, να μην επαναληφθεί το φαινόμενο μίας κυβέρνησης που, όταν άρχισε να προπαγανδίζει το «success story», βρέθηκε κοινωνικά απομονωμένη, αφού η κατάσταση στην κοινωνία ήταν διαφορετική.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, ακόμη και στις πρόσφατες άτυπες συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και όπου αλλού έχει τεθεί προς συζήτηση η «επόμενη μέρα» για την κυβέρνηση και τη χώρα, όλοι οι συμμετέχοντες, αρχής γενομένης απ΄ τον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν με έμφαση ότι ουδείς πρέπει να πέσει στην παγίδα του «success story». «Τότε λέγαμε ότι κάποιοι κοιτούν τους αριθμούς και έχουν ξεχάσει την κοινωνία. Είχαμε δίκιο. Και τωρα δεν ξεχνάμε τι λέγαμε τότε», υπογραμμίζει στο News 24/7 κορυφαία κυβερνητική πηγή, εξηγώντας γιατί η παρούσα κυβέρνηση κρατά διακριτές αποστάσεις από το «success story».

Άλλο τότε, άλλο τώρα

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πολλά κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, προεξάρχοντος του  Αλέξη Τσίπρα, διαρκώς και αυθορμήτως διαχωρίζουν τα τέλη του 2014 από όσα συμβαίνουν τώρα, έχοντας ως βασικό μέλημα να μην εμφανιστεί μία κυβέρνηση της Αριστεράς ότι «ξεχνά» την κοινωνία και πανηγυρίζει με νούμερα, δείκτες και τιμές ομολόγων.

«Η σημερινή μου επίσκεψη μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο υποτιθέμενο success story των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την πραγματική επιτυχία που οδηγεί στην ανάκαμψη που είναι αισθητή στην καθημερινότητα των ανθρώπων», υπογράμμισε χθες, για παράδειγμα, ο Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Εργασίας, θέλοντας να διαχωρίσει το τότε με το τώρα. Το ίδιο έκανε, περίπου την ίδια ώρα, από τη συχνότητα 88,6 του « Ραδιοφώνου 24/7» και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία εξηγούσε τα «ταξικά» χαρακτηριστικά που διέπουν τις διαφορές του τότε με το τώρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρίτσης μίλησε για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που χτίζεται τώρα, ενώ έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα ώστε να διαμηνύσει ότι η παρούσα κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και όχι θέσεις… γενικώς. «Με εξαίρεση έναν μήνα, αυτό το εξάμηνο οι περισσότερες θέσεις εργασίας, έστω και με μικρή πλειοψηφία, είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης» υπογράμμισε, προσθέτοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση έθεσε θέμα «δημιουργίας θέσεων πλήρους απασχόλησης σε κάθε πρόγραμμα ΕΣΠΑ». «Ακόμη και στις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις ζητήσαμε την δημιουργία μιας έστω θέσης πλήρους απασχόλησης», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης, προαναγγέλλοντας επίσης ότι «καμία επιχείρηση που δεν τηρεί την νομοθεσία στα εργασιακά δεν μπορεί να χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα