Θετικά τα πρώτα μηνύματα από τον ευρωπαϊκό Βορρά για την Ελλάδα

Θετικά τα πρώτα μηνύματα από τον ευρωπαϊκό Βορρά για την Ελλάδα
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015. Την συνεδρίαση απασχόλησαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Σε καλό δρόμο το ελληνικό πρόγραμμα, διαμηνύει το Ελσίνκι. Ολοκληρώθηκε η τέταρτη μέρα της περιοδείας Τσακαλώτου. Ανασύνταξη δυνάμεων για τον υπουργό Οικονομικών ενόψει των κρίσιμων ραντεβού με Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα που έρχονται για την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό Βορρά, ενόψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος.

Όπως προκύπτει από την τέταρτη διαδοχική ημέρα περιοδείας του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του εμφανίζονται ανοιχτοί στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, αναγνωρίζοντας πως η Αθήνα παραμένει πιστή στη δέσμευσή της για απαρέγκλιτη τήρηση των όρων του προγράμματος.

«Η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά την προώθηση της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, μετά το πέρας της συνάντησής του στο Ελσίνκι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Στουμπ άλλωστε είχε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα εκφράσει την «ανυπομονησία» του να συναντήσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, αναρτώντας στον προσωπικό λογαριασμό στο Twitter το εξής σχόλιο «ανυπομονώ να συναντήσω τον Ευκλείδη τη Δευτέρα».

«Είμαι ευτυχής που διαπιστώνω την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα σε όρους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο Φινλανδός αξιωματούχος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά «Θεωρώ πως κινούμαστε σε καλό δρόμο και προς τη σωστή κατεύθυνση».

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον κ. Στουμπ στην κατεύθυνση εξόδου της χώρας από την κρίση. «Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον Φινλανδό ομόλογό του για τις πτυχές της ελληνικής πρότασης για το ασφαλιστικό, αλλά και για τις λοιπές ελληνικές θέσεις ενόψει της έναρξης της αξιολόγησης, στοχεύοντας στην άμεση ολοκλήρωσή της, ώστε να ανοίξει επισήμως στη συνέχεια η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μετά το Ελσίνκι, ο κ. Τσακαλώτος ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, ενόψει των δύο κρισιμότερων ραντεβού του με τους «ισχυρούς» του ευρωπαϊκού Βορρά. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί αύριο Τρίτη στο Άμστερνταμ, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Άμστερνταμ, ενώ την Τετάρτη θα μεταβεί στο Βερολίνο για το δύσκολο τετ α τετ με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα