Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Οι γυναίκες που αψήφισαν τα στερεότυπα και γύρισαν τον κόσμο

default image

Γνωρίζουμε σημαντικούς άνδρες θαλασσοπόρους και ταξιδευτές που γύρισαν τον κόσμο και έκαναν σπουδαίες ανακαλύψει, ωστόσο δεν γνωρίζουμε πολλές γυναίκες που ακολούθησαν τα ίδια μονοπάτια (pics)

Φαίνεται πως το θάρρος και η τόλμη δεν γνωρίζει φύλο, κάτι που αποδεικνύεται από τα παρακάτω παραδείγματα γυναικών που το πνεύμα τους αρνήθηκε να συμβιβαστεί και να εγκλωβιστεί στα στερεότυπα της εκάστοτε κοινωνίας.

Isabella Bird, 1831-1904

 

Καμία πατριαρχική Βικτωριανή κοινωνία δεν θα μπορούσε να σταματήσει την Isabella από το να ακολουθήσει τα όνειρά της. Έτσι η περιβαλλοντολόγος, φωτογράφος και συγγραφέας ταξίδεψε σε όλη την Αμερική, τον Κόλπο του Μεξικού, το Θιβέτ, την Κίνα και αλλού καταγράφοντας όλες τις εμπειρίες της στο ημερολόγιό της. Κυκλοφόρησε περισσότερα από 18 βιβλία, στα οποία καταγράφονταν όλα τα ταξίδια της.

Annie Smith Peck, 1850-1935

 

Η Annie αρνήθηκε να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Μπράουν και αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό που την πρόσταζε η καρδιά της. Ήταν μια από τους πιο γνωστούς ορειβάτες του τέλους 19ου αιώνα, μάλιστα ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή του όρους Coropuna του Περού. Όταν ανέβηκε στην κορυφή κάρφωσε μια σημαία με το σύνθημα “Ψήφος για τις γυναίκες”.

Aimée Crocker, 1864-1941

 

Η Aimée δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια συνηθισμένη γυναίκα, καθώς είχε κάνει πέντε γάμους, ήταν γνωστή για τα πάρτι και τους αμέτρητους εραστές της. Ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που ταξίδεψε στις χώρες του ανατέλλοντος ηλίου, όπου είχε καταφέρει αν γλυτώσει από κυνηγούς κεφαλιών, δηλητηριάσεις και απόπειρα δολοφονίας. Μάλιστα, κηρύχθηκε από τον τελευταίο βασιλιά της Χαβάης πριγκίπισσα.

Freya Stark, 1893-1993

 

Αφού κατάφερε να ξεπεράσει έναν σοβαρό τραυματισμό που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια των παιδικών της χρόνων , άρχισε να ταξιδεύει σε όλες σχεδόν της χώρες της Μέσης Ανατολής. Ταξίδεψε από την Τουρκία μέχρι τη Συρία και το Ιράν, καταγράφοντας όλες τις εμπειρίες της. Συνήθως ταξίδευε μαζί με ομάδες νομάδων, ενώ τα ταξίδια της αποτελούσαν την πηγή έμπνευσης για τα βιβλία της.

Gertrude Bell, 1868–1926

 

Αποτελεί μύθο για τους Βρετανούς, καθώς ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που ταξίδεψαν στη Μεσοποταμία. Μάλιστα, όπως αναφέρεται η ίδια έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των ιρακινών συνόρων όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Ήταν μια πεισματάρα και θαρραλέα γυναίκα που δεν εγκατέλειπε ποτέ τις προσπάθειες.

Harriet Chalmers Adams, 1875-1937

 

Η Harriet ήταν ανταποκρίτρια του περιοδικού Harpers, ήταν η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να μπει στα γαλλικά χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά το τέλος των ένοπλων συγκρούσεων η ίδια ταξίδεψε στην Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό ακολουθώντας τη διαδρομή που έκανε ο Χριστόφορος Κολόμβος όταν ανακάλυψε την Αμερική.

Delia Akeley, 1875–1970

Ήταν γνωστή κυρίως με το παρατσούκλι της, Mickie. Παντρεύτηκε τον άνδρα που εισήγαγε την Αφρικάνικη πτέρυγα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη. Έτσι, η ίδια και ο σύζυγός της ταξίδευαν πολύ συχνά στην Αφρική όπου κυνηγούσαν και σκότωναν τα νέα εκθέματα του μουσείου. Ακόμη και μετά το διαζύγιο από τον σύζυγό της η Akeley συνέχισε να ταξιδεύει στην Αφρική, μάλιστα, μια από τους πρώτους δυτικούς που εξερεύνησαν την έρημο μεταξύ της Κένυα και της Αιθιοπίας.

Amelia Earhart, 1897–c. 1939

 

Μια εναέρια επίδειξη ήταν αρκετή για την κάνει να αποφασίσει ότι θέλει να πιλοτάρει αεροπλάνο. Έτσι, πολύ σύντομα αγόρασε ένα μικρό κίτρινο αεροπλάνο που το ονόμασε “Καναρίνι” και άρχισε τις πτήσεις της. Το 1932 έγινε η πρώτη γυναίκα πιλότος που πετούσε εκτός των εναέριων συνόρων της Αμερικής. Πέθανε μερικά χρόνια αργότερα όταν αποφάσισε να κάνει τον γύρο του κόσμου με το αεροπλάνο της, το οποίο συνετρίβη σε μη κατοικήσιμη περιοχή του νησιού Howland.

Junko Tabei, 1939

 

Η Tabei έχει κατακτήσει περισσότερες κορυφές από όσες έχουν κατακτήσει οι καλύτεροι ορειβάτες της χώρας της. Το 1975 έγινε η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή του όρους Έβερεστ, ενώ το 1992 έγινε η πρώτη γυναίκα που είχε φτάσει στις επτά πιο υψηλές κορυφές του κόσμου. “Δεν θα σταματήσω ποτέ την ορειβασία, ακόμη και αν έχω δει ανθρώπους να πεθαίνουν μπροστά μου”, δήλωσε το 2012.

Lois Pryce

 

Η Lois αποφάσισε να παρατήσει τη βαρετή της δουλειά στο γραφείο και αν γυρίσει τον κόσμο με μια μοτοσικλέτα. Σήμερα διασχίζει το Ιράν ενώ έχει καταφέρει να ταξιδέψει από την Αλάσκα ως την Αργεντινή, αλλά και να διασχίσει όλη την Αφρικάνική ήπειρο. “Η αλήθεια είναι πως ο μόνος τρόπος για να είσαι έτοιμος για μια περιπέτεια, είναι να αποκτήσεις μια”, δηλώνει η ίδια.

(Πηγή:  TheTelegraph)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα