Tα drones πέφτουν συνέχεια (αλλά παραδίδουν μπύρες)

Tα drones πέφτουν συνέχεια (αλλά παραδίδουν μπύρες)

Τι έχουν τα drones και πέφτουν; Τα ατυχήματα, η χρησιμότητα και το ιδανικό δώρο για διψασμένους ψαράδες και όχι μόνο (Pics)

Του Γιάννη Δημητρέλλου

Τα  drones (μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα) έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή,  όταν στα τέλη του 2013, ο Τζεφ Μπέζος αποκάλυψε πως στα μελλλοντικά σχέδια της εταιρείας του είναι η παράδοση παραγγελιών μέσω drones, ενώ και ο Μαρκ Ζουκερμπεργκ φιλοδοξεί να φέρει Ιντερνετ χαμηλού κόστους στις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη μέσω drones. 

Μάλλον ο Τζέφ και ο Μαρκ θα αργήσουν αρκετά να εφαρμόσουν τα σχέδια τους, καθώς τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν τα περιστατικά όπου αποδεικνύεται η δυσκολία του χειρισμού των drones με αποτέλεσμα ο ουρανός να “βρέχει” ιπτάμενα αεροπλανάκια. 

Την περασμένη εβδομάδα, o φωτογραφός Γουώρεν Είμπραμς βιντεοσκοπούσε αγώνα τριάθλου στην δυτική Αυστραλία, με κάμερα επισυναπτόμενη σε drone.Λίγο πριν τον τερματισμό, ο φωτογράφος, έχασε τον έλεγχο του οχήματος του, με αποτέλεσμα να πέσει σε αθλήτρια. Η αθλήτρια Ραίζα Ογκντεν είδε κυριολεκτικά, τον ουρανό σφοντύλι και αποσύρθκε με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και στο σώμα. Οι διοργανωτές του Endure Triathlon Club  ζήτησαν συγνώμη από την αθλήτρια, ενώ ο φωτογράφος απέδωσε το ατύχημα σε “επίθεση” περαστικού που προσπάθησε να του κλέψει το χειριστήριο. 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα drones προκαλούν ατυχήματα. Την περασμένη εβδομάδα σε επαρχιακή πόλη της Πενσυλβάνια,  ένα στρατιωτικό drone συνετρίβη σε πολυσύχναστη περιοχή, ανάμεσα σε σχολείο και ξενοδοχείο. Η στρατιωτική βάση που εδρεύει σε κοντινή τοποθεσία, μέσω του αξιωματούχου Εντ Σανκ  τοποθετήθηκε για το περιστατικό, σχολιάζοντας το ως «κακή προσγείωση» και τονίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Βέβαια, η κάτοικος της περιοχής, Λίζα Κούπερ, είχε αντίθετη γνώμη, δήλωνοντας εδώ πως τα τελευταία χρόνια οι πτώσεις drones είναι συχνό φαινόμενο στην περιοχή της. Ατυχήματα με ιπτάμενα μη επανδρωμένα οχήματα έχουν σημειωθεί σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ αλλά και σε αποστολές στο εξωτερικό, με πολλές χαμένες ανθρώπινες ζωές.

 

Έως σήμερα η  αμερικάνική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας  επιτρέπει την χρήση drones μόνο από τον στρατό, ενώ έχει απαγορεύσει την εφαρμογή τους για εμπορικούς σκοπούς. Παρ` όλα αυτά,  δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου τα drones χρησιμοποιούνται για «ύποπτους» σκοπούς. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα  τριπλό αυτοκινητιστικό δυστύχημα  που σημειώθηκε σε κεντρικό δρόμο της πόλης Χάρντφορντ, είχε έναν νεκρό και δυο τραυματίες. Σύμφωνα με δήλωση της αστυνομίας, πριν το τρακάρισμα στην περιοχή εθεάθη αεροπλάνο drone, με επισυναπτόμενη κάμερα. Το περιστατικό, προκάλεσε υπόνοιες για παρόνομη χρήση του drone και διερευνάται από την FAA, χωρίς να έχουν ασκηθεί κατηγορίες στον χειριστή του.

Τα drones έχουν την δυνατότητα να πετούν αρκετά πιο χαμηλά από αεροπλάνα και ελικόπτερα και αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορεί να τα κάνει χρήσιμα εργαλεία για δημοσιογραφικές έρευνες ή ακόμα και  πράξεις κατασκοπείας.   
Ενώ η FAA τηρεί σιγή ιχθύος για το πότε και με ποιους κανονισμούς θα επιτρέψει την εμπορική χρήση drones, ο ανταγωνισμός των εταιρειών έχει πάρει ήδη φωτιά.

Το ιδανικό  δώρο σε όσους επιθυμούν μια δροσερή μπύρα στην πόρτα τους αποκάλυψε γνωστή φίρμα μπύρας με video-έκπληξη που ανέβηκε στο site της.  Μια παρέα διψασμένων ψαράδων σε παγωμένη λίμνη του Γουισκόνσιν, υποδεχόταν  γεμάτη χαρά το drone με τις μπύρες που είχαν προηγουμένως παραγγείλει από μπυραρία στο κέντρο της πόλης.

061103-M-7387J-001 Hadithah Al Anbar, Iraq (Nov. 3, 2006) - U.S. Marines from Fox Company 2nd platoon 3rd squad secure the site of an unmanned aerial vehicle which crash landed on the roof of a house in the city of Hadithah while recovery issues are organized. Fox Company 2nd Battalion, 3rd Marines is deployed with Regimental Combat Team 7, 1st Marine Expeditionary Force (FWD) in support of Operation Iraqi Freedom in the Al Anbar Province of Iraq (MNF-W) to develop the Iraqi Security Forces, facilitate the development of official rule of law through democratic government reforms, and continue the development of a market based economy centered on Iraqi Reconstruction. U.S. Marine Corps photo by Sgt. Jason L. Jensen (RELEASED) U.S. Marine Corps

 

Το video κέρδισε αμέσως την προσοχή της τοπικής κοινότητας και έγινε viral, με πάνω από 30.000 clicks την πρώτη μέρα.  Σύμφωνα πάντως  με τον Τζάκ Σάπλ, πρόεδρο της εταιρείας, η FAA δεν χάρηκε και  τόσο πολύ: «Είμαστε στην μαύρη λίστα τους» δήλωσε, εξηγώντας πάντως πως με την χρήση των drones επιδιώκει να μπει σφήνα η εταιρεία του στους κολοσσούς του εμπορίου, όπως η Amazon.  

Το μέλλον των drones δεν είναι απίθανο να περιλαμβάνει εικόνες με πουλιά που έχουν «τρακάρει» με ιπτάμενα καφάσια μπύρες, προκαλώντας βροχή lager από τον ουρανό. Ότι πρέπει για τον Χόμερ Σίμπσον!

(Πηγή: Newsisnoise)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα