Γλυκό Καμινάδα: Το πιο διάσημο γλύκισμα από τη Βουδαπέστη, προσγειώθηκε στην Ελλάδα
Το φαγητό του δρόμου, κατά το κοινώς λεγόμενον street food, απέκτησε το παραδοσιακό, ξεχωριστό, μυρωδάτο και πλέον ελληνικότατο γλυκό του. Ανακαλύψτε την Καμινάδα... ψήνεται κάπου γύρω σας (pics+vid)
- 02 Ιουνίου 2016 09:00
Τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Μαΐου, η καρδιά της Αθήνας “χτυπούσε” στους ρυθμούς του Street Food, από το παλαιό αμαξοστάσιο στο Γκάζι, απέναντι από την Τεχνόπολη. Ανάμεσα στα περίπτερα της έκθεσης, όπου ειδικοί του γρήγορου, νόστιμου, αλλά και πρωτότυπου φαγητού στο χέρι, την προσοχή μας τράβηξε ένα ιδιαίτερο γλυκό. Ένα γλυκό… στη σούβλα, με καταγωγή από τις όχθες του Δούναβη και την όμορφη Βουδαπέστη.
Η Καμινάδα είναι ένα ιδιαίτερο γλύκισμα, φτιαγμένο από αφράτο ζυμάρι το οποίο τυλίγεται γύρω από ένα ειδικό σκεύος, βουτά στη ζάχαρη και καραμελώνει πάνω από τη φωτιά. Η συνέχεια όμως είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Το γλυκό σερβίρεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους: “πανάρεται” σε κανέλα και ζάχαρη – όπως είναι η παραδοσιακή ουγγρική εκδοχή του – γεμίζει απολαυστική πραλίνα και σπασμένο μπισκότο, ινδική καρύδα ή/και διάφορα χρωματιστά καραμελάκια. Το NEWS 247 μίλησε με τον Σωκράτη, τον Παναγιώτη και την Ελένη, τους ανθρώπους που ταξίδεψαν στη Βουδαπέστη πριν από δύο χρόνια και έφεραν μαζί τους μια γλυκιά παράδοση, την οποία συστήνουν έκτοτε οργώνοντας όλη την Ελλάδα.
Δείτε τον μαγικό τρόπο που ετοιμάζεται το γλυκό μπροστά στα μάτια σας:
Το ταξίδι στις όχθες του Δούναβη
Τι γυρεύει ένα ούγγρικο γλυκό στην Ελλάδα; Η ιδέα προέκυψε έπειτα από ένα ταξίδι στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Έπειτα από “ένα ταξίδι που κάναμε μαζί με την Ελένη στην Βουδαπέστη, όπου ανάμεσα στις υπέροχες αναμνήσεις και εμπειρίες που αποκομίσαμε από την πόλη ήταν και το ‘γλυκό Καμινάδα'” μας λέει ο Σωκράτης που εξηγεί πως “Γλυκό Καμινάδα” είναι η δική τους ονομασία, γιατί τους δυσκόλευε πολύ ο γλωσσοδέτης που χρησιμοποιούν οι Ούγγροι για να ονομάσουν το γλυκό.
Από τότε ξεκίνησε ένα ταξίδι σε όλη την Ελλάδα… “Από το καλοκαίρι του 2014, γυρίζουμε την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, σε πανηγύρια, φεστιβάλ, συναυλίες και πουλάμε το γλυκάκι μας. Έχουμε συμμετάσχει κοντά στα 200 πανηγύρια, κερνώντας τον κόσμο να δοκιμάσει πρώτα, πριν το αγοράσει” μας εξηγεί ο εμπνευστής της Καμινάδας. Άλλωστε το DNA του γλυκού αυτού είναι να βρίσκεται στο δρόμο, είναι να είναι street food.
“Σημαίνει πολλά για εμάς” αναφέρει ο Σωκράτης για αυτά τα δύο χρόνια όπου εκείνος και οι συνεργάτες του Ελένη και Παναγιώτης γυρίζουν την Ελλάδα και συστήνουν την Καμινάδα. “Είναι δύο χρόνια γεμάτα από εμπειρίες,μέσα στις δυσκολίες αλλά και την δημιουργικότητα” αναφέρει και συμπληρώνει: “Πίσω από αυτό που βλέπετε κρύβεται πολλή δουλειά ,φόρτωμα, ξεφόρτωμα , στήσιμο, ξεστήσιμο, προετοιμασία, προμήθειες, ταξίδια, κακουχίες, καιρικές συνθήκες, ύπνος στην ύπαιθρο, γενικότερα νομαδική ζωή. Παρ’ όλα αυτά είμαστε περήφανοι ,γιατί εισάγουμε μια καινούργια γαστρονομική συνήθεια στον Έλληνα,που ακούει στο όνομα “Γλυκό Καμινάδα””.
Τι εστί… Street Food?
Γνωρίσαμε τους δημιουργούς του ιδιαίτερου αυτού γλυκού στο Street Food Festival και με δεδομένο πως οργώνουν την Ελλάδα με το ιδιαίτερο προϊόν τους, δεν μπορούσαμε να μην τους ρωτήσουμε τι σημαίνει στα αλήθεια “φαγητό του δρόμου”. “Street food είναι ένα πρόχειρο γεύμα που φτιάχνεται στο πόδι που λέμε, στα γρήγορα. Στο προσφέρουν ζεστό, αμέσως μετά το ψήσιμο και φυσικά το τρως με τα χέρια, θυσιάζοντας τους καλούς τρόπους για μια στιγμή απόλαυσης” μας εξηγεί.
Τα εκατοντάδες πανηγύρια ανά την Ελλάδα αποτελούν πεδίον δόξης λαμπρό για τους αδερφούς Παναγόπουλου που παρατηρούν μια “εκρίζωση” της βαθιάς αυτής παράδοσης: “Τα πανηγύρια είναι ένας θεσμός αιώνων, και δεν μπορεί τίποτα να τα ξεριζώσει από τις συνήθειες του Έλληνα…Έχουν θρησκευτική, εμπορική και ψυχαγωγική κυρίως αξία”
Όπως μας εξηγεί ο Σωκράτης, “στα πανηγύρια της επαρχίας το ψυχαγωγικό κομμάτι είναι πιο έντονο, οι κάτοικοι ανυπομονούν να συμμετέχουν σε αυτά. Στην Αθήνα αντίθετα έχει εκφυλιστεί το πανηγύρι σε παζάρι…” και τονίζει προς… πάρα κατεύθυνση: “Όσο υπάρχει η διάθεση μας να γλεντάμε,θα υπάρχει και το πανηγύρι…”
Ο μαθηματικός και η λογίστρια
Όπως κάθε ιστορία στην Ελλάδα, πίσω από έναν επιχειρηματία που κάνει το μεράκι του επάγγελμα, υπάρχουν σπουδές που δεν αρκούν για να προσφέρουν τα προς το ζην. Η Ελένη είναι λογίστρια στο επάγγελμα, ενώ ο Σωκράτης είναι καθηγητής μαθηματικών. “Εγώ είμαι μαθηματικός και η Ελένη λογίστρια. Συνεχίζω παράλληλα και τις δύο δουλειές έχοντας ελαφρύνει το πρόγραμμά μου σαν καθηγητής, προσπαθώ να μην το εγκαταλείψω γιατί το αγαπάω”.
Η ελληνική σπιρτάδα, έκανε την ουγγρική καμινάδα αλμυρή
Οι άνθρωποι της καμινάδας δομικάζουν, τεστάρουν υλικά και συνδυασμούς γεύσεων. Δύο χρόνια τώρα αναζητούν τρόπους να βάλουν το κάτι παραπάνω στο γλυκάκι τους. Ή και να το μεταμορφώσουν σε αλμυρό. Πριν από λίγο καιρό αποφάσισαν να κρατήσουν τη ζύμη και το εντυπωσιακό ψήσιμο, αλλά να σερβίρουν την καμινάδα με τυρί, μπαχαρικά και μπέικον.
“Το γλυκάκι λόγω της νοστιμιάς του έχει διαδοθεί σε πάρα πολλές χώρες…Όσο απομακρύνεται κανείς από την πατρίδα του,τόσο πιο περίεργες παραλλαγές συναντά. Αυτό συμβαίνει γιατί προτιμούν οι παρασκευαστές του να πλησιάσουν περισσότερο το κοινό στο οποίο απευθύνονται” μας λέει ο Σωκράτης και έρχεται στην ιδέα της αλμυρής παραλλαγής: “Την αλμυρή καμινάδα, τη φτιάξαμε σαν συμπληρωματικό προϊόν και μας βγήκε πιο νόστιμη από ότι περιμέναμε”. Η δοκιμή έγινε στο νέο “σταθερό” αυτή τη φορά χώρο που μπορεί κανείς να δοκιμάσει την Καμινάδα, αν δεν είναι τυχερός να βρεθεί σε κάποιο πανηγύρι, το κατάστημα στο Περιστέρι.
Εκτός από το υπέροχο αλμυρό προϊόν, που καλύπτεται με ένα ειδικό μείγμα τυριών, μπέικον και διάφορα μπαχαρικά που ψήνονται όλα αρμονικά πάνω στο αφράτο ζυμάρι, μπορεί κανείς εκεί να δοκιμάσει τον εξαιρετικό συνδυασμό της Καμινάδας σε… χωνάκι με απολαυστικό παγωτό.
Η Καμινάδα και τα… ευτράπελα
Η επίδραση ενός γλυκού στη σούβλα στην ψυχοσύνθεση του Έλληνα είναι ανεκτίμητης αξίας. Το παρατηρήσαμε όση ώρα περιεργαζόμασταν τον κόσμο που πλησίαζε το περίπτερο με τεράστιο ενδιαφέρον. Ειδικά αν είσαι από τη Ρούμελη, όπως ο γράφων το άρθρο, σε πιάνει μια πικρία… πώς κατάφεραν οι Ούγγροι να σκεφτούν κάτι τέτοιο και όχι εμείς;
Αυτή η περιέργεια στα πρόσωπα των επισκεπτών, πριν την ευτυχή αντίδραση της δοκιμής αφράτης ψημένης ζύμης με σοκολάτα, μας γέννησε ένα ερώτημα. Ένας Θεός ξέρει τι έχουν ακούσει οι “καμιναδοπαραγωγοί” από περίεργους επισκέπτες όλα αυτά τα χρόνια. Άλλωστε είπαμε, για εμάς η σούβλα είναι… ζωντανό πράγμα. “Πάρα πολλοί, κυρίως άντρες, βλέποντας το σουβλιστό γλυκό μας που γυρίζει, μας ζητάνε να βάλουμε κανένα κοντοσούβλι να ψήνεται” αναφέρει ο Σωκράτης και θυμάται γελώντας τα πιο αναπάντεχα ερωτήματα: “Μια γιαγιά μας ρώτησε αν έχει κόκαλα, ενώ μια άλλη αν έχει μελιτζάνα” (!!!).
Τελικά, τι είναι αυτό που κάνει την καμινάδα τόσο περιζήτητη;
Αν βρεθήκατε στο Street Food Festival, σε κάποιο πανηγύρι ή περάσατε από το μαγαζί όπου παρασκευάζεται η Καμινάδα, θα έχετε ήδη καταλάβει τι είναι αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστεί. Κρύβει μέσα της την παράδοση, είναι ένα απλό γλυκό αλλά με απεριόριστες δυνατότητες παραλλαγών (ως και αλμυρό γίνεται) και δεν κοστίζει ακριβά.
“Είναι μια πιο εκλεπτυσμένη επιλογή. Αν υποθέσουμε ότι επιλέγεις να φας την καμινάδα με πραλίνα και μπισκότο, θα είναι τέτοια η αναλογία του ζυμαριού, της πραλίνας και του μπισκότου που δεν θα σε λιγώσει, αλλά θα σου αφήσει μια υπέροχη γεύση στο στόμα σου που δεν θα θες να σταματήσεις να δοκιμάζεις. Όσο αφορά την τιμή, από τον Οκτώβριο του 2015 μειώσαμε τις τιμές μας, αναλογιζόμενοι τις οικονομικές δυσκολίες του κόσμου, κάνοντας το γλυκό μας πιο προσιτό σε όλους” μας περιγράφει με περηφάνια ο Σωκράτης.
Μια επιχείρηση που θριαμβεύει σε… εχθρικό περιβάλλον
Συναντήσαμε τον Σωκράτη και την Ελένη, λίγες μέρες πριν την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και τα μέτρα που “στενεύουν” κι άλλο τον κορσέ στην ελληνική επιχειρηματικότητα. “Σε όλη την σταδιοδρομία μας από μαθητές μέχρι επιχειρηματίες ένα πράγμα μένει σταθερό στην Ελλάδα, η εχθρική αντιμετώπιση του κράτους απέναντί μας” αναφέρει ο Σωκράτης που αναγνωρίζει στο ελληνικό κράτος την “πρωτοπορία” να συλλέγει ολοένα και περισσότερους φόρους, χωρίς να επιστρέφει τίποτα στον πολίτη και γενικότερα να είναι “πρώτο στα άσχημα και τελευταίο στα όμορφα”. “Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες στο εξωτερικό, διαπρέπουν επιχειρηματικά, συμπεριφέρονται κόσμια,αποκτούν φορολογική συνείδηση,οφείλεται στο ότι απαλλάσσονται από τον βραχνά του ελληνικού κράτους… αισθάνονται μια ανταποδοτικότητα” συμπληρώνει.
“Σαν επιχειρηματίες όταν καταστρώνουμε τα επιχειρηματικά μας σχέδια, λογαριάζουμε το κράτος σαν εχθρό μας, είναι η πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση η συγκεκριμένη και μας έχει βγει σε καλό” αναφέρει με ειλικρίνεια για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία.
Ότι και να πει κανείς για το γλυκό αυτό, την ασίγαστη περιέργεια που σου προκαλεί η ζύμη που ψήνεται στη σούβλα μπορεί να τη “σωπάσει” μόνο μια δοκιμή!! “Ραντεβού λοιπόν στους δρόμους της γεύσης…:)” όπως μας λέει κλείνοντας ο Σωκράτης.
Περισσότερες πληροφορίες
Μάθετε περισσότερα για την Καμινάδα στη σελίδα του Facebook
Βρείτε το ξεχωριστό γλυκό σε κάποιο πανηγύρι στην περιοχή σας ή
Στο κατάστημα Βεάκη 34, στο Περιστέρι.