Αυτός είναι ο πρώτος κλόουν στην ιστορία που ξεκίνησε την υστερία
Ο Spring Heeled Jack αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1837 και σύντομα "εμφανίστηκε" σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, από το Λονδίνο μέχρι και τη Σκωτία. Πώς συνδέονται οι τρομακτικοί κλόουν με τον... Μπάτμαν (Pics)
- 21 Οκτωβρίου 2016 16:44
Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι σήμερα η κλόουν υστερία έχει χτυπήσει τουλάχιστον 12 πολιτείες των ΗΠΑ και τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Περίεργοι μεταμφιεσμένοι τύποι εμφανίζονται τη νύχτα να βγαίνουν από δασάκια, σκοτεινά στενά, ή καταγράφονται να οδηγούν κρατώντας μαχαίρια, τρομοκρατώντας τους ανυποψίαστους πολίτες.
Πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, Τζος Έρνεστ δήλωνε: “Αν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο ή κάποιον που κινείται απειλητικά, ό,τι κοστούμι και να φοράει, ειδοποιήστε αμέσως την αστυνομία”.
Σκηνικά βγαλμένα μέσα από το “It” του σπουδαίου Στίβεν Κινγκ. Στο βιβλίο του Κινγκ που έγινε και ταινία, σε μια μικρή πόλη εμφανίζεται μια υπερφυσική δύναμη με τη μορφή απόκοσμου κλόουν, του Pennywise. Ο ίδιος ο Κινγκ έγραψε στο Twitter μετά τον όλο πανικό: “Λοιπόν, ήρθε η ώρα να σταματήσουμε αυτή την κλόουν-υστερία”. Αλλά μάταια.
Μαζική υστερία αλά American Horror Story
Η όλη τρέλα έφτασε και στη Βρετανία και την Ολλανδία, με μασκαρεμένους να κρατούν ψεύτικα όπλα αλλά και αληθινά όπλα. Την περασμένη εβδομάδα, σε μια μικρή ολλανδική πόλη εντοπίστηκε ένας κλόουν που κρατούσε μαχαίρι και σφυρί ενώ ακόμη ένας σε προάστιο του Άμστερνταμ κρατούσε μαχαίρι. Η αστυνομία προειδοποίησε μάλιστα τους δράστες με αναρτήσεις της στο Facebook, γράφοντας ότι οι τρομακτικοί παλιάτσοι θα συλληφθούν για “ποινικά κολάσιμες πράξεις”. Στη δε Βρετανία, μια έγκυος γέννησε πρόωρα από τον φόβο της ενώ στη νότια Σουηδία ένας άνδρας που φορούσε μάσκα κλόουν μαχαίρωσε έναν άλλο άνδρα στον ώμο.
Τα κρούσματα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να μπει “στον πάγο” και ο χαρακτηριστικός κλόουν-μασκότ των McDonald’s, ο περίφημος Ρόναλντ Μακντόναλντ. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως ο Ρόναλντ δεν θα εμφανίζεται για ένα διάστημα, μέχρι να τελειώσει η όλη φρενίτιδα μετά το Halloween.
Ο πιο “επικίνδυνος” από αυτούς τους κλόουν ήταν ο Fomo Klown, που αποδείχθηκε πως επρόκειτο για μια 22χρονη από την Αλαμπάμα η οποία συνελήφθη και καλείται να πληρώσει εγγύηση 200.000 δολαρίων. Νωρίτερα απειλούσε μέσω Facebook ότι θα εισβάλει σε σχολεία με στόχο να σκοτώσει παιδιά.
Στη Μασαχουσέτη ένα ολόκληρο Πανεπιστήμιο τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού, όταν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ένας κλόουν περιφερόταν σχεδόν υπνωτισμένος στους προαύλιους χώρους. Σε πολλά σχολεία του Κονέτικατ απαγορεύτηκε δια ροπάλου στους μαθητές να αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οποιοδήποτε υλικό σχετικό με κλόουν.
Στον Καναδά η Αστυνομία ερευνά περιστατικά τρομακτικών μασκοφόρων στο Τορόντο, στο Κεμπέκ, στην Οτάβα και σε πολλές ακόμα πόλεις, όπου έχουν γίνει συλλήψεις και έχουν κλείσει σχολεία. Προσφάτως εμφάνιση τέτοιων μασκαράδων έγινε και στην Αυστραλία.
Με αυτά και με εκείνα το social media hashtag, # clownpocalypse , έγινε παγκόσμιο.
Όλα αυτά όμως δεν ξεκίνησαν εν έτει 2016 μιας και η ιστορία των τρομακτικών κλόουν πάει πολύ πίσω στον χρόνο. Η “κλόουν αποκάλυψη” ξεκίνησε το μακρινό 1837.
Από εδώ ο Spring-Heeled Jack (που άθελα του έγινε προπομπός του Batman)
Ψηλός και λεπτός, με φλογερά κόκκινα μάτια, με μαύρο μανδύα, ελατήρια στα πόδια, γαμψά νύχια και εν γένει, δαιμονικό πρόσωπο (που μάλλον ήταν μάσκα).
Αυτός ήταν ο διαβόητος Spring Heeled Jack που αναφέρθηκε εν έτει 1837 στο Λονδίνο αλλά και σε πολλές πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Σκωτίας. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο που αναπτύχθηκε και όπως περιγράφεται σε βιβλία της εποχής, ο Jack μπορούσε να κάνει απίστευτα άλματα και να αποφεύγει τη σύλληψη ξεγελώντας τους αστυνομικούς.
Δεν άργησε λοιπόν να ξεσπάσει μαζική υστερία καθώς τα νέα ταξίδευαν από στόμα σε στόμα. Η αρχή είχε γίνει τον Οκτώβρη του 1873 όταν μια νεαρή κοπέλα, η Mary Stevens πήγαινε με τα πόδια στο Lavender Hill, όπου δούλευε ως υπηρέτρια. Τότε μια παράξενη φιγούρα όρμησε πάνω της από ένα σκοτεινό σοκάκι. Την επόμενη μέρα, η ίδια φιγούρα προκάλεσε τη συντριβή μιας άμαξας πριν πιάσει φωτιά και γελώντας πήδηξε ένα ψηλό τοίχο και εξαφανίστηκε.
Οι Times είχαν καταγράψει την υπόθεση Jane Alsop. Τη νύχτα της 19ης Φεβρουαρίου 1838, άνοιξε την πόρτα σε κάποιον που ισχυριζόταν ότι είναι αστυνομικός και ο οποίος της είπε να φέρει μαζί της φως, ισχυριζόμενος ότι “πιάσαμε τον Spring-Heeled Jack εδώ πίσω”.
Ο υποτιθέμενος “αστυνομικός” φορούσε έναν μεγάλο μανδύα. Η Jane και ο άγνωστος άντρας πήραν τα κεριά και κατευθύνθηκαν στην αυλή. Τότε, σύμφωνα με τη μαρτυρία της που κατέγραφε η εφημερίδα, ο μυστηριώδης άντρας ξερνούσε μπλε και άσπρη φλόγα από το στόμα του, ενώ τα μάτια του έμοιαζαν με “κόκκινες μπάλες φωτιάς”. Όρμησε πάνω της αλλά εκείνη κατάφερε να του ξεφύγει και να κρυφτεί στο σκοτάδι.
Μάλιστα, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Sir John Cowan, αναφέρθηκε στον Jack σε ομιλία που έδωσε στις 9 Ιανουαρίου 1838.
Επί δέκα χρόνια ο Spring-Heeled Jack οργίαζε στην βικτοριανή φαντασία. Συστάθηκε μάλιστα επίσημη έρευνα ενώ δικάστηκε ένας ύποπτος που δεν είχε τελικά καμία σχέση με τις υποθέσεις τρομοκράτησης πολιτών από έναν μεταμφιεσμένο άντρα. Πολλοί δημοσιογράφοι έγραφαν πως ο άγνωστος Χ, ήταν το alter-ego ενός τρελού και πλούσιου Μαρκησίου ο οποίος είχε λεφτά και χρόνο για να στήνει τέτοιες φάρσες. Η τελευταία του εμφάνιση πάντως, υποτίθεται πως συνέβη το 1904 στο Λίβερπουλ. Κανείς δεν έμαθε την πραγματική του ταυτότητα.
Ο μύθος του Jack υπήρξε τόσο καθοριστικός που αποτέλεσε τον κεντρικό χαρακτήρα σε δεκάδες φθηνές περιοδικές εκδόσεις και θεατρικά έργα. Η ιστορία ενέπνευσε τον ήρωα του Spring-Heeled Jack: The Terror of London που φιλοξενήθηκε στα penny dreadfuls του 1866, ή ελληνιστί, στις “ανατριχίλες της πεντάρας”.
Εδώ, ο πρωταγωνιστής ήταν ένας πλούσιος εκκεντρικός αριστοκράτης που είχε θέσει σκοπό της ζωής του να επιβάλλει το νόμο και την τάξη. Με ορμητήριό του μια μυστική κρυψώνα και με πολύ καλές τεχνολογικές γνώσεις για την εποχή του, ο “καλός Jack” κυκλοφορούσε μεταμφιεσμένος στους δρόμους του νυχτερινού Λονδίνου και προσπαθούσε να καταπολεμήσει την αδικία και την εγκληματικότητα.
Τι άλλο θα μπορούσε να μας θυμίζει όλο αυτό πέραν του Batman; Η πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου – νυχτερίδα έγινε άλλωστε στο τεύχος 27 του περιοδικού Detective Comics, τον Μάιο του 1939.
Περισσότερα για τους κλόουν, εδώ: timeline.com