Στην αγορά και δάνεια με εγγύηση του δημοσίου

Στην αγορά και δάνεια με εγγύηση του δημοσίου
Extraordinary Eurogroup meeting, at EU Headquarters, in Brussels, Belgium, on 9 May, 2016 / Eurogroup, , , , 9 2016. SOOC

Τι προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών για τις αγοραπωλησίες δανείων μεταξύ τραπεζών και distress funds

Στις αγοραπωλησίες δανείων μεταξύ των τραπεζών και distress funds θα συμμετέχουν και τα δάνεια με εγγύηση δημοσίου, η ενδεχόμενη αποπληρωμή των οποίων δεν θα ενεργοποιεί το δημοσιονομικό κόφτη.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε πριν λίγη ώρα στην Βουλή το υπουργείο οικονομικών. Στην παρέμβαση που έκανε με την κατάθεση της τροπολογίας ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι έγινε αποδεκτό από τους θεσμούς πως η αποπληρωμή των δανείων δεν θα μπορεί να συνυπολογίζεται στις ενδεχόμενες αποκλίσεις από  τον ετήσιο στόχο του δημοσιονομικού πλεονάσματος.

Με άλλα λόγια αν οι αγοραστές των κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 1,5 δις ευρώ που έχει εγγυηθεί το δημόσιο σε πυροπαθείς, σεισμοπαθείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζητήσουν την αποπληρωμή τους το δημόσιο θα υποχρεωθεί σε ισόποση δαπάνη. Με βάση την συμφωνία που έγινε με τους δανειστές, η δαπάνη αυτή δεν θα υπολογιστεί στις ενδεχόμενες συνολικές αποκλίσεις των ελληνικών προϋπολογισμών που θα ενεργοποιήσουν το κόφτη και κατά συνέπεια την οριζόντια περικοπή δαπανών, των μισθών και συντάξεων μη εξαιρουμένων.

Σε άλλη διάταξη του ιδίου νομοσχεδίου, προστίθεται διάταξη σύμφωνα με την οποία τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ θα εξαιρούνται μεν από την αγορά δανείων αλλά όχι και από την μεταβίβασή τους σε εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων με τις οποίες θα συνεργάζονται οι εμπορικές τράπεζες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα