Σ. Αναστασόπουλος στο News 24/7: Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο

Σ. Αναστασόπουλος στο News 24/7: Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, μιλάει στο NEWS 24/7 για τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και εμπρός ώστε να έρθουν περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα

Συνέντευξη στον Κωστή Χριστοδούλου

Λίγο πριν ανέβει στο βήμα του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, απαντάει στο NEWS 24/7 για τις σχέσεις των δύο χωρών, τις επενδυτικές και εξαγωγικές ευκαιρίες των ελληνικών εταιρειών στην Αμερική καθώς και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να έρθουν περισσότερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

– Κύριε Αναστασόπουλε φέτος συμπληρώνετε 5 χρόνια ως Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις από αυτή την θέση πως αξιολογείτε τις σχέσεις των δύο χωρών στον οικονομικό τομέα;

Οι Ελληνο Αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικό επίπεδο χάρη στις προσπάθειες και των δύο χωρών. Ο καταλυτικός ρόλος του Επιμελητηρίου μας και η παρουσία στην Αθήνα ενός εξαιρετικά δραστήριου Αμερικανού Πρέσβη μεγιστοποίησαν την παρουσία μας στις ΗΠΑ, ενίσχυσαν τις προσπάθειες για την ανάκαμψη του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα και κινητοποίησαν το Αμερικανικό ενδιαφέρον ενώ παράλληλα έφεραν και την κυβέρνηση πιο κοντά στις ΗΠΑ.

Φέτος οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ και η απόφαση αυτή έρχεται ως επιστέγασμα των στενών διαχρονικών σχέσεων των δύο χωρών και της υποστήριξης που παρείχαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης μέσα από υποστηρικτικές παρεμβάσεις αλλά και επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό να πραγματοποιούν Αμερικανικές εταιρίες στην χώρα τα τελευταία χρόνια.

– Τα χρόνια της ύφεσης αρκετές επιχειρήσεις στράφηκαν «αναγκαστικά» προς τις εξαγωγές λόγω της συρρίκνωσης της εγχώριας ζήτησης. Ποιοι είναι οι τομείς που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διεισδύσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ;

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι προσπάθεια για εξαγωγικό προσανατολισμό δεν πρέπει να είναι συγκυριακή ή ‘αναγκαστική’. Ιδιαίτερα για την αμερικανική αγορά που είναι μεν ιδιαίτερα ανταποδοτική αλλά και απαιτητική. Χρειάζεται συνειδητοποιημένη και επαγγελματική προσπάθεια προσέγγισης για μια επιτυχημένη είσοδο και όχι περιστασιακή απόπειρα εναλλακτικής διάθεσης των προϊόντων ενός επίδοξου εξαγωγέα.

Ο αγροτοδιατροφικός τομέας έχει μεγάλες προοπτικές στην αγορά των ΗΠΑ. Για το σκοπό αυτό το Επιμελητήριο έχει πλήρως αναδιοργανώσει τις υπηρεσίες του με την δημιουργία του TradeUSA. Με την υπογραφή συμφωνιών με την SFA, που διοργανώνει την σημαντική Έκθεση Fancy Food, και την Registrar για την προετοιμασία για τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις από το FDA, μπορούμε να προσφέρουμε σήμερα συμβουλευτικές Υπηρεσίες, να εκπονήσουμε μελέτες αγοράς, και να υποστηρίξουμε τις εξαγωγικές προσπάθειες.

Παράλληλα το Επιμελητήριο οργανώνει και εμπορικές αποστολές στις ΗΠΑ στον τομέα των Τροφίμων και Ποτών αλλά και για τομείς που θεωρούμε ότι έχουν ιδιαίτερο εξαγωγικό ενδιαφέρον, όπως τα Κατασκευαστικά/Οικοδομικά Υλικά και ο Αμυντικός Εξοπλισμός.

Σημειώνω ακόμη τα Φάρμακα όπου η ελληνική παραγωγή ήδη σημειώνει σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις και μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ανάπτυξης για την Ελλάδα.

– Πέρα από τις εξαγωγές τα τελευταία χρόνια έχουμε το παράδειγμα αρκετών ελληνικών επιχειρήσεων, ακόμη και μεσαίου μεγέθους, που ξεκινούν την παραγωγική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Σε αντίθεση το φαινόμενο αυτό δεν το παρατηρούμε αντίστροφα (με εξαίρεση τις επενδυτικές εταιρείες). Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό το φαινόμενο; και τι πρέπει να γίνει ώστε να δούμε Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύουν περισσότερο στην Ελλάδα;

Για να υπάρξουν επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας απαιτούνται και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα ανταγωνιστική και θα στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές. Παράλληλα με την πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις, η καθυστέρηση των οποίων δημιουργεί εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις στους επενδυτές.

Η ανάπτυξη της οικονομίας θα προκύψει μόνο με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολιτεία και τις προοπτικές της οικονομίας και με την υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν τη Δημόσια Διοίκηση και θα μειώσουν την γραφειοκρατία, θα άρουν τα ρυθμιστικά εμπόδια και θα ανοίξουν τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και που θα βελτιώσουν το φοροσυλλεκτικό μηχανισμό και θα διευρύνουν την φορολογική βάση, ώστε να μειωθούν και οι άκρως αντιαναπτυξιακοί φορολογικοί συντελεστές..

Άμεσα επίσης πρέπει να ανατρέψουμε και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας που ροκανίζει τις προοπτικές επενδύσεων και ανάπτυξης. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιέχονται στο μνημόνιο, με την πλήρη υιοθέτηση της ιδιοκτησίας του προγράμματος και την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και της δημόσιας διοίκησης υπό την προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού, είναι απαραίτητο βήμα για το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, την ταχεία αδειοδότηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων και την πάταξη της γραφειοκρατίας, της φορο και εισφοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

– Την τελευταία πενταετία έχουμε μία σταθεροποίηση στις ισοτιμίες του ευρώ με το δολάριο . Θεωρείτε ότι πλέον αυτή η σχέση αυτή θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια, και αν ναι ποιοι είναι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας που θα μπορέσουν να ωφεληθούν;

Η πρόβλεψη για τη διακύμανση των νομισματικών ισοτιμιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, όπως και κάθε εκτίμηση για την συνέχιση της ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας και των παγκοσμιοποιημένων Αγορών. Οι συνθήκες όμως σήμερα ευνοούν τις εξαγωγές και την ανάκαμψη και επιτρέπουν θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας μας ειδικά εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα την καταστήσουν πιο ανταγωνιστική και ελκυστική για επενδύσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα