Μια ‘Ελληνίδα’ γιαγιά υποψήφια για τις Χρυσές Σφαίρες

Μια ‘Ελληνίδα’ γιαγιά υποψήφια για τις Χρυσές Σφαίρες

Η δραματική κομεντί Grandma στην οποία συμμετέχει στην παραγωγή ο Πάρης Κασιδόκωστας είναι υποψήφια για τη Χρυσή Σφαίρα α' γυναικείου ρόλου και δικαίως

Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, τα κινηματογραφικά βραβεία ξεκινούν τις φαντασμαγορικές τους τελετές και δεν θα μας αφήσουν παρά το καλοκαίρι. Πρώτες στην κούρσα των διακρίσεων οι Χρυσές Σφαίρες, για πολλούς πρόδρομος των Όσκαρ, που αναμένεται να διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιανουαρίου. Ανάμεσα στις δεκάδες λαμπερές υποψηφιότητες, διακρίναμε και εκείνη της βετεράνου ηθοποιού Lily Tomlin για την ταινία Grandma , αλλά και για το ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά του NETFLIX “Grace and Frankie”. Μια ταινία που έχει αποσπάσει ιδιαίτερα καλές κριτικές, που παρουσιάζει παράλληλα και… ελληνικό ενδιαφέρον.

 

Η 76χρονη Αμερικανίδα ξεκίνησε την καριέρα της ως κωμικός σε stand up commedies τη δεκαετία του ’60, ενώ έγινε διάσημη μέσα από μια σειρά τηλεοπτικών προγραμμάτων το επόμενο διάστημα. Το 1975 μεταπηδά στη μεγάλη οθόνη και κερδίζει τις εντυπώσεις, στο ρόλο της Linea Reese για την ταινία Nashville που της χαρίζει και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου. Το φιλμ όμως για το οποίο έγινε ιδιαίτερα διάσημη, ήταν το 9 to 5 , στο οποίο πρωταγωνιστούσε μαζί με την Dolly Parton και την επιστήθια φίλη της Jane Fonda (με την τελευταία πρωταγωνιστούν και στη νέα σειρά του NETFLIX). Στην Ελλάδα ίσως να την θυμάστε περισσότερο από την κωμωδία Big Business στην οποία πρωταγωνίστησε μαζί με τη Bette Midler, όπου δύο ζευγάρια διδύμων μπερδεύτηκαν στο μαιευτήριο. Μια κομεντί που έπαιξε πολύ τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου στην ελληνική τηλεόραση.

Το Grandma και η Χρυσή Σφαίρα

Το 2015 φαίνεται πως είναι χρονιά επιστροφής στην επικαιρότητα για την ηθοποιό, αφού τόσο κινηματογραφικά, όσο και τηλεοπτικά κατάφερε να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής. Το Σεπτέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε στην Αμερική η ταινία Granma , ελληνιστί “Η γιαγιά” στην οποία η Tomlin υποδύεται τη γιαγιά που “μπαίνει μπροστά”, όταν μαθαίνει πως η εγγονή της είναι έγκυος.

 

Η Elle, όπως είναι το όνομα του χαρακτήρα της Tomlin, έχει μόλις χωρίσει από τη σύντροφό της – εδώ το στοιχείο μοιάζει αυτοβιογραφικό, αφού η ηθοποιός είναι ομοφυλόφιλη και παντρεμένη πλέον με τη σύντροφό της – όταν η εγγονή της Sage της ζητά 600 δολάρια μέχρι τη δύση του ηλίου. Η απένταρη γιαγιά θα ανακατέψει φίλους και γνωστούς από τα παλιά, προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα για την εγγονή της, ξεθάβοντας μια σειρά από καλά κρυμμένα μυστικά και απωθημένα στην πορεία.

 

Η ταινία σε σκηνοθεσία και σενάριο του Paul Weitz έχει θριαμβεύσει στις κριτικές πριν πάρει το δρόμο των Χρυσών Σφαιρών, με τους διθυράμβους να εκθειάζουν κατά βάση την 76χρονη πρωταγωνίστρια. Μαζί της, στο ρόλο της εγγονής της, η Julia Garner, που ίσως τη θυμάσαι από το sequel του Sin City A Dame To Kill For το 2014.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Το ελληνικό στοιχείο σε μια ταινία που δεν μιλά ελληνικά

Το Grandma κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αμερικής τον περασμένο Σεπτέμβριο και αν και δεν ακούσαμε πολλά γι’ αυτή στη χώρα μας, έχει ένα στοιχείο αυθεντικά ελληνικό. Ανάμεσα στους παραγωγούς του φιλμ διακρίνει κανείς το όνομα του Πάρη Κασιδόκωστα. Ο Έλληνας παραγωγός έχει συστήσει μαζί με τον Terry Dougas της 1821 media, η οποία έχει βρεθεί πίσω από μια σειρά ιδιαίτερα επιτυχημένων ταινιών του Hollywood.

 

Διαβάζοντας στο IMDB παρατηρήσαμε πως τα δύο ονόματα φιγουράρουν πίσω από την ταινία Swing Vote με πρωταγωνιστή τον Kevin Costner, το θρίλερ The Box στο οποίο πρωταγωνίστησε η Cameron Diaz, αλλά και το επερχόμενο Jane Got a Gun με τους Natalie Portman, Joel Edgerton και Ewan McGregor που θα προβληθεί στις 29 Ιανουαρίου.

 

Στην επίσημη ιστοσελίδα της 1821 media διαβάζουμε πως η εταιρία έχει στα σκαριά οκτώ ακόμη ταινίες, αλλά και μια σειρά από που project πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά studio όπως Warner Bros,  Disney και Fox. Για την ελληνική πραγματικότητα, η εταιρία είχε αναλάβει την παραγωγή της σειράς Xtreme Sommer , που προβλήθηκε φυσικά εκτός από τη χώρας μας και σε 30 άλλες παγκοσμίως.

 

Η εταιρία δραστηριοποιείται όμως και στο χώρο των κόμικ. Το Romeo & Juliet The War που κυκλοφόρησε σε συνεργασία με τον μετρ του είδους Stan Lee, έγινε best seller και διακρίθηκε από τους New York Times.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα