Ο Τσακαλώτος στη Ρώμη. Μπαίνει στην αρένα της διαπραγμάτευσης. Όχι νέα μέτρα, ναι σε ελάφρυνση χρέους
Όχι νέα μέτρα, ναι σε ελάφρυνση χρέους, το βασικό επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών. Ποιοι δυναμιτίζουν το κλίμα και γιατί ενόψει της πρώτης αξιολόγησης;
- 08 Ιανουαρίου 2016 06:30
Από τη Ρώμη ξεκινά σήμερα η δύσκολη αποστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις ελληνικές θέσεις που εκτείνονται από το ασφαλιστικό μέχρι και την ελάφρυνση του χρέους.
Ξεκινώντας από την ιταλική πρωτεύουσα και έχοντας στη διάθεσή του μόλις έξι μέρες (μαζί με τη σημερινή), ο κ. Τσακαλώτος θα συναντήσει έξι κορυφαίους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, των οποίων η γνώμη για το ελληνικό ζήτημα λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν. Το έργο του Έλληνα υπουργού δεν θα είναι εύκολο, καθώς θα πρέπει να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τα επιχειρήματα της Αθήνας για την ορθότητα της ελληνικής πρότασης για το ασφαλιστικό, αλλά και να θέσει τις βάσεις για την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χωρίς να απαιτούν οι ξένοι νέα σκληρά ανταλλάγματα (μέτρα λιτότητας).
Ο κ. Τσακαλώτος θα γυρίσει μέσα σε έξι μέρες τη μισή Ευρώπη, με στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για την πρώτη αξιολόγηση, αλλά και να πείσει τους Ευρωπαίους ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα δεν είναι πρόσθετα μέτρα, αλλά μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους της.
Υπενθυμίζεται πως ο μαραθώνιος επαφών του κ. Τσακαλώτου έχει ως εξής: – Σήμερα, Παρασκευή 8 Ιανουρίου: Συνάντηση στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιερ Κάρλο Παντοάν. – Σάββατο 9 Ιανουαρίου: Συνάντηση στη Λισσαβόνα με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Μάριο Σεντένο. – Κυριακή 10 Ιανουαρίου: Συνάντηση στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν. – Δευτέρα 11 Ιανουαρίου: Συνάντηση στο Ελσίνκι με τον Φινλανδό ομόλογό του, Αλεξάντερ Στουμπ. – Τρίτη 12 Ιανουαρίου: Συνάντηση στο Αμστερνταμ με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ. – Τετάρτη 13 Ιανουαρίου: Συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οι χρόνοι που έχει στη διάθεσή του ο κ. Τσακαλώτος για να μεταφέρει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους τις θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι αρκετά περιορισμένοι, καθώς μια μέρα μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών του, συνεδριάζει το Eurogroup (στις 14 Ιανουαρίου) και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το νέο έτος θα έχει αυξημένο ελληνικό ενδιαφέρον.
Τους φιλόδοξους στόχους του Ευκλείδη Τσακαλώτου «πριονίζουν» οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι με τις νέες καυστικές δηλώσεις τους. Την ώρα που η 18 Ιανουαρίου έχει προσδιοριστεί – και μάλιστα πριν από τα Χριστούγεννα – ως η επικρατέστερη ημερομηνία έναρξης της πρώτης αξιολόγησης, οι Ευρωπαίοι αρνούνται να το επιβεβαιώσουν. Ακόμη κι αν το ΔΝΤ έχει «δώσει» επισήμως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ακόμη κι αν η 18 Ιανουαρίου δεν απέχει και πολύ, τα ευρωπαϊκά όργανα εξακολουθούν να τηρούν αποστάσεις. «H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα», δήλωσε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Βανέσα Μοκ, συνεχίζοντας το πάγιο παιχνίδι τακτικής που ακολουθούν παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια οι δανειστές, κλιμακώνοντας τις πιέσεις πριν από κάθε νέο γύρο διαπραγμάτευσης.
«Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα ενημερώσει για την ακριβή ημερομηνία καθόδου των δανειστών στην Αθήνα όταν θα έχει περισσότερες πληροφορίες. Το τοπίο ήρθε να θολώσει ακόμη περισσότερο από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ κι ενώ στις 12 Ιανουαρίου θα υποδεχθεί στο Άμστερνταμ τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Θα απαιτηθούν μήνες» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, προειδοποίησε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Eurogroup πριν καν εκείνη αρχίσει… «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» φέρεται να δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Άμστερνταμ, ο Ολλανδός αξιωματούχος. «Εγώ θα ήθελα να επιταχύνω τη διαδικασία αλλά δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το πώς θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ο πρόεδρος του Eurogroup κατέστησε σαφές πως πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, για να ακολουθήσουν το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, δημοσιονομικού χαρακτήρα.