Γίνε ο ήρωας του σπιτιού. Ανανέωσε το μπάνιο ή την κουζίνα σου σε ένα Σαββατοκύριακο

Γίνε ο ήρωας του σπιτιού. Ανανέωσε το μπάνιο ή την κουζίνα σου σε ένα Σαββατοκύριακο

Μπορεί να μην υπάρχουν χρήματα για ριζικές αλλαγές, υπάρχει όμως τρόπος να δώσεις στο χώρο σου τον αέρα ανανέωσης που χρειάζεται. Τα 'κλειδιά' της οικονομικής ανακαίνισης σε ένα 48ωρο

Δύσκολοι καιροί για ήρωες… ειδικά όταν το ταμείον είναι μείον και θέλετε επειγόντως να αλλάξετε ορισμένα πράγματα στο σπίτι. Υπάρχουν λύσεις που θα ανανεώσουν το ησυχαστήριό σας ριζικά και θα επιλύσουν τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε από τη φθορά του χρόνου.

Πάρτε ορισμένες ιδέες, που θα μεταμορφώσουν την κουζίνα ή το μπάνιο σας χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία και τις οποίες θα έχετε ολοκληρώσει σε ένα μόλις Σαββατοκύριακο.

Όταν η κουζίνα σου καλεί σε βοήθεια

 

Έχετε σκεφτεί πόση ώρα της ημέρας σπαταλάμε στην κουζίνα; Το πρωί, το μεσημέρι, το βράδυ… ακόμη και ως “εξπρές” του μεσονυχτίου, τα πόδια μας, μας οδηγούν στην πηγή κάθε δημιουργίας σε ένα σπίτι. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ό, τι η κουζίνα είναι το πρώτο πράγμα που ξεθωριάζει, φθείρεται από την πολλή χρήση. Αν δεν υπάρχει χρόνος, αλλά και χρήμα για ριζικές αλλαγές, υπάρχουν λύσεις που θα ανανεώσουν την κουζίνα και κυρίως θα την κάνουν πιο πρακτική. Έχουμε και λέμε…

ΓΕΜΙΣΕ ΤΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ… ΣΟΥ

Είναι νόμος… πάντα το αξεσουάρ που διαθέτει η κουζίνα μας παρουσιάζει όλες του τις δυσλειτουργίες, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου. Τι θα λέγατε να αλλάξετε την μπαταρία του νεροχύτη σας; Μια επιλογή με επεκτεινόμενο καλώδιο θα κάνει το πλύσιμο της επιφάνειας, αλλά και των πιάτων παιχνιδάκι. Αφήστε που θα δώσει νέο στιλ στον πάγκο σας.

Αν η κουζίνα σας είναι ιδιαίτερα παλιά, εξετάστε το ενδεχόμενο, μαζί με τον μείκτη της κουζίνας να αντικαταστήσετε και τις σωληνώσεις κάτω από το νεροχύτη.

 

ΙΔΕΑ: Αντί των άκαμπτων σωληνώσεων, ίσως σας εξυπηρετήσει η χρήση νέων σιφωνιών νεροχύτη από σπιράλ. Για να πείτε αντίο στις δυσάρεστε εκπλήξεις του βουλωμένου νεροχύτη. Α, παρόλα αυτά, αμέσως μετά την εφαρμογή της νέας σας βρύσης, μην ξεχνάτε τα έξτρα φίλτρα που συγκρατούν υπολείμματα τροφών και διατηρούν το   σιφώνι καθαρό.

PAINT IT BLACK

Όχι, δεν σας συστήνουμε να τα βάψετε μαύρα που δεν μπορείτε στη δεδομένη στιγμή να αντικαταστήσετε τα φθαρμένα πλακάκια. Αν και το ρέτρο και το βίντατζ είναι πολλές φορές το ζητούμενο, οι λερωμένοι αρμοί, τα ραγίσματα και η θαμπάδα δεν βοηθούν ιδιαίτερα στην ψυχολογία. Πόσω μάλλον που οι φθαρμένοι αρμοί ενέχουν τον κίνδυνο υγρασία να εισχωρήσει στον τοίχο και να έχετε “τρεχάματα”.

 

Το ξέρατε πως μπορείτε να επικολλήσετε νέα πλάτη κουζίνας από μοριοσανίδα και να αλλάξετε τελείως look στην επιφάνεια εργασίας; Στο χρώμα του ξύλου, λευκή, μαύρη ή και μεταλλική (ιδανική για τα σημεία που βρίσκονται κοντά ή και πίσω ακριβώς από την κουζίνα). Με προσεκτική εφαρμογή και τη χρήση αρμοκάλυπτρων θα αλλάξετε τελείως τον αέρα στο χώρο, προστατεύοντας τα ευαίσθητα σημεία από την υγρασία.

ΙΔΕΑ: Μιας και θα μπείτε στη διαδικασία να βάψετε τις πόρτες από τα ντουλάπια της κουζίνας, δοκιμάστε και αυτό. Ρυθμίστε ή και αντικαταστήστε τα αμορτισέρ-μεντεσέδες ώστε να κλείνουν τα ντουλάπια σας πιο συμμετρικά.

Αν δεν σας πάει η καρδιά να “μαυρίσετε” όλη την πλάτη του πάγκου εργασίας, χρησιμοποιήστε τις ειδικές βαφές (οι οποίες παρεμπιπτόντως εφαρμόζονται σε κάθε επιφάνεια – πρόσοψη, ξύλο, μελαμίνη) για να δημιουργήσετε πάνελς που θα μοιάζουν με μαυροπίνακα, ώστε να γράφετε όσα δεν πρέπει να ξεχάσετε…

ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ… ΟΛΑ

Το γεγονός πως δεν σηκώνει η τσέπη σας νέα ντουλάπια, δεν σας υποχρεώνει να μείνετε με τα ίδια φθαρμένα και μουντά ερμάρια στην κουζίνα. Τι μπορείτε να κάνετε; Να αναζητήσετε το κατάλληλο υλικό. Τον σύμμαχο που θα κάνει το χώρο να λάμψει, προστατεύοντας παράλληλα καλύτερα τα ντουλάπια από υγρασία και καλύπτοντας τα τυχόν χτυπήματα.

Θα βρείτε ειδικές βαφές που εφαρμόζουν εύκολα, διατίθενται σε δεκάδες αποχρώσεις και θα συμβάλλουν στο makeover της κουζίνας σε ελάχιστες μόνο ώρες. Μια καλή ευκαιρία να αδειάσετε και να καθαρίσετε τα ντουλάπια και να αερίσετε καλά τον πιο ζωτικό χώρο του σπιτιού, την κουζίνα.

 

Και κάτι ακόμη… γνωρίζατε πως μπορείτε να κάνετε ένα παρόμοιο φρεσκάρισμα και στο δάπεδο του σπιτιού σας; Είτε αυτό είναι παρκέ, Laminate ή πλακάκι, με την ειδική τεχνολογία και το κατάλληλο χρώμα θα αλλάξετε ύφος σε όλο το χώρο, απλά και μόνο με το ρολό και το πινέλο σας.

ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕ

Άλλες φορές πάλι, εκείνο που δυσχαιρένει τη ζωή σας στην κουζίνα είναι καλά κρυμμένο στο εσωτερικό από ντουλάπια και συρτάρια. Ψάξε για έξυπνα διαχωριστικά συρταριού που θα οργανώσουν καλύτερα τα εργαλεία της μαγειρικής σου, αναζήτησε βέργες για να κρεμάσεις τις κουτάλες σου σε… απόσταση βολής και διάλεξε έξυπνα τη θήκη για τα μαχαιροπήρουνα στο συρτάρι σου. Θα δεις, ότι θα κάνουν τη διαφορά.

 

Το ήξερες πως ένα αχανές και δύσχρηστο ντουλάπι μπορεί να οργανωθεί στο άψε-σβήσε με εσωτερικά συρτάρια; Έτσι θα εκμεταλλευτείτε όλο το ύψος του, αποθηκεύοντας περισσότερα. Για παράδειγμα εκείνο με τα χιλιάδες βαζάκια τροφίμων. Αντί να ψάχνετε στα τυφλά στο πίσω μέρος του, τραβάτε έξω το εσωτερικό του συρτάρι και επιλέγετε ό, τι χρειάζεστε δίχως να φέρνετε την καταστροφή.

CUTTING EDGE…

 

Και κάτι ακόμη. Πολλές φορές η κουζίνα σας δεν χρειάζεται γκρέμισμα. Απλά ένα έξυπνο ρετούς. Συχνά ο πάγκος εργασίας είναι που εμφανίζει πρώτος σημάδια φθοράς. Ειδικά στις άκρες του. Τοποθετήστε μια ανοξείδωτη μετώπη, ανθεκτική στα χτυπήματα (τώρα που το σκεφτόμαστε, λυπούμαστε το κεφάλι όποιου τη σημαδέψει) και ικανή να μεταμορφώσει τον πάγκο και κατ’ επέκταση την κουζίνα σας. Άλλη μια στιλιστική ιδέα με πρακτικές… προεκτάσεις. Ξέρετε καλά πως οι ρωγμές και τα σπασίματα είναι πύλη εισόδου για υγρασία και μια τέτοια μετώπη μπορεί να λύσει οριστικά ένα τέτοιο θέμα.

Ψάχνετε για ακόμη περισσότερες ιδέες που θα φρεσκάρουν την κουζίνα σας; Ρίξτε μια ματιά και εδώ

Είναι το μπάνιο σου… μουντό;

 

Οι ειδικοί έχουν για εσένα ένα κρίσιμο ερωτηματολόγιο. Απάντησέ σε αυτό και στη συνέχεια φτιάξε επί χάρτου το σχέδιο για την ανανέωση του μπάνιου σου. Πριν μπεις στη διαδικασία αλλαγών πρέπει να ξέρεις με ακρίβεια τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και ποιους εξυπηρετεί ο χώρος σου.

  • Ποιοι είναι οι περιορισμοί του μπάνιου σου; Αν για παράδειγμα δεν έχεις παράθυρο, οι υδραυλικές παροχές δεν είναι εφικτό να αλλάξουν ή η επιφάνεια είναι περιορισμένη
  • Έχει νόημα να κρατάς τη μπανιέρα σένα μπάνιο-καμαρούλα μια σταλιά ή μήπως πρέπει να δώσεις χώρο σε αυτό με ένα λειτουργικό ντους;
  • Πόσοι χρησιμοποιούν το εν λόγω μπάνιο; Μια ερώτηση-παγίδα που θα πρέπει να απαντήσεις ειλικρινά, ώστε να τους εξυπηρετεί όλους.
  • Τι είναι εκείνο που δεν βρίσκει ποτέ το χώρο του στο μπάνιο. Με άλλα λόγια πρέπει να τακτοποιήσεις πετσέτες, τα άπλυτα ή μικροπράγματα της υγιεινής και της περιποίησής σου;

Αν απαντήσετε στα παραπάνω, γνωρίζετε πολύ καλά τι ακριβώς χρειάζεστε. Παρόλα αυτά, δείτε μερικές πρακτικές ιδέες, που θα γίνουν στο άψε σβήσε και θα συμβάλλουν στη λειτουργικότητα και την αισθητική του μπάνιου.

ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΟ ΔΑΠΕΔΟ

Finition Platine Parisot

 

Δεν νομίζετε πως είναι καιρός να αποχωρηστείτε την κολόνα του μπάνιου σας; Ναι, μιλάω για αυτό το πορσελάνινο απολίθωμα από μια άλλη εποχή που βρίσκεται κάτω από το νιπτήρα. Αντί για αυτό θα αποκτήσετε ένα έξτρα αποθηκευτικό χώρο κάτω από νιπτήρα, με ένα πρακτικό ντουλάπι που θα πιάνει σχεδόν τον ίδιο χώρο και το καλύτερο (για τις ώρες της φασίνας); Το δάπεδο μένει ελεύθερο για σφουγγάρισμα. Επιλέξτε επικαθήμενους νιπτήρες, που θα αφήσουν χώρο στο πάνω μέρος του ντουλαπιού για όλα τα αξεσουάρ ενός μπάνιου.

 

Εξετάστε τη δυνατότητα να κάνετε το ίδιο και με τη λεκάνη, χρησιμοποιώντας εντοιχιζόμενα WC. Θα βοηθήσει να οργανώσετε καλύτερα το χώρο στο μπάνιο.

ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΤΑ… ΤΣΑΚΡΑ ΣΟΥ

 

Μπορεί να μην μπορείτε να αντικαταστήσετε τα πλακάκια του μπάνιου, κανείς όμως δεν θα σας εμποδίσετε να προσθέσετε μια πινελιά πολυτέλειας στη μπανιέρα ή το ντους. Μια στήλη υδρομασάζ θα εφαρμόσει άψογα σε κάθε μπάνιο, κάνοντας την υπόθεση ντους, μια αναζωογονητική εμπειρία.

ΚΑΝΕ ΧΩΡΟ, ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗ ΖΕΣΤΗ

adpePhoto - Fotolia

 

Το θα λέγατε να ξεμπερδεύετε από άβολα σώματα καλοριφέρ (συνήθως κρυμμένα πίσω από την πόρτα) και ράγες; Πώς; Με ένα σώμα που θα εφαρμόσει στον τοίχο, πιο ψηλά από τα παλιά καλοριφέρ ώστε να διαχέει καλύτερα τη ζέστη και παράλληλα θα εξυπηρετεί άψογα στο να κρεμάτε τις πετσέτες σας που όσο… ξεκουράζονται στεγνώνουν κιόλας.

EXTREME(LY) FAST MAKEOVER

Κι αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται “μπελαλίδικα”, υπάρχει κι άλλος τρόπος να ανανεώσετε το μπάνιο σας, ενώ το καθιστάτε πιο λειτουργικό. Αλλάξτε σετ ντισπένσερ, σαπουνοθήκης και δοχείου για την οδοντόβουρτα, προμηθευτείτε απαραίτητα κουτιά αποθήκευσης, αντικαταστήστε την παλιά κουρτίνα του μπάνιου, καλάθι απλύτων και κάδο σκουπιδιών και μεταμορφώστε το χώρο στο πι και φι.

Αναζητάτε περισσότερες ιδέες για να αλλάξετε την όψη, αλλά και τη χρηστικότητα του μπάνιου σας; Βρείτε άπειρες προτάσεις εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα