Ασφαλιστικό: Το γαϊτανάκι παραδειγμάτων για τις συντάξεις

Ασφαλιστικό: Το γαϊτανάκι παραδειγμάτων για τις συντάξεις

Ποιοι θα καταφέρουν να πάρουν ελάχιστα υψηλότερες συντάξεις, εάν εφαρμοστούν οι αλλαγές που προτείνονται

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν επιδοθεί σε ένα… γαϊτανάκι παραδειγμάτων για να ισχυροποιήσουν στην πρώτη περίπτωση την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση ή για την αποδομήσουν, στη δεύτερη περίπτωση.

Το σίγουρο σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, είναι ότι εάν τελικά εφαρμοστούν οι αλλαγές που προτείνονται, ασφαλισμένοι με λίγα χρόνια ασφάλισης (15 – 20), ίσως καταφέρουν να λάβουν ελάχιστα υψηλότερες συντάξεις, από αυτές που θα εισέπρατταν με το σύστημα που ισχύει έως σήμερα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με ασφαλισμένους με πολλά χρόνια ασφάλισης (30 και άνω), καθώς παρά το γεγονός ότι έχουν στηρίξει με περισσότερα κεφάλαια το Ασφαλιστικό Σύστημα, θα αναγκαστούν να λάβουν μικρότερες συντάξεις, από εκείνες που προσδοκούσαν.

Τα παραδείγματα που έχουν προωθήσει οι δύο πλευρές είναι χαρακτηριστικά του γεγονότος ότι το μοντέλο Ασφάλισης που προωθείται, αδικεί καταφανώς όσους έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης.

Για μισθό 800 ευρώ με 35 έτη προϋπηρεσίας, η σύνταξη που αποφέρουν οι παρεμβάσεις Κατρούγκαλου φτάνει στα 699 ευρώ, κατά 35 ευρώ μικρότερη, από τα 734 ευρώ που θα δίνονταν με το τωρινό σύστημα ασφάλισης. Ανάλογο είναι και το αποτέλεσμα που προκύπτει με 30 έτη ασφάλισης, αφού αντί για 649 ευρώ που θα μπορούσε να λάβει ο συνταξιούχος, θα συμβιβαστεί με 619 ευρώ το μήνα, ως σύνταξη. Στην περίπτωση μάλιστα της 35αετίας, με μισθό στα 1.500 ευρώ η διαφορά γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη, μιας και ο συνταξιούχος αυτής της κατηγορίας, με τη νέα Ασφαλιστική Μεταρρύθμισης θα πρέπει να αποδεχτεί ότι θα λαμβάνει 972 ευρώ το μήνα, όταν με το ισχύον καθεστώς, η σύνταξη που θα του αναλογούσε θα ήταν 1.062 ευρώ.

Αντίθετα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για μισθό 800 ευρώ, με 15αετία, θα αντιστοιχεί σύνταξη 480 ευρώ, όταν έως τώρα αναλογούσε σύνταξη 456 ευρώ. Στην περίπτωση που ο μισθός ανέρχεται στα 1.000 ευρώ και η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μπορεί να γίνει με 20αετή προϋπηρεσία, οι παρεμβάσεις Κατρούγκαλου εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν σύνταξη 552 ευρώ, αντί για 544 ευρώ που χορηγούνται έως σήμερα. Με τα ίδια έτη ασφάλισης, αλλά με 1.500 ευρώ μισθό, οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις συντάξεις στα 637 ευρώ, αντί για 636 ευρώ που δίνονται με το νόμο Λοβέρδου (ν.3863/2010).

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:

Πετρόπουλος: «Θα εξαιρεθούν τα μπλοκάκια από την αύξηση εισφορών»

ΟΑΕΔ: Ανοίγουν 10.000 θέσεις με συμβάσεις από 12 έως 24 μήνες

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα