Κεντροαριστερά: Η στρατηγική των μονομάχων για τον δεύτερο γύρο
Πάνω στις βασικές αρχές που κινήθηκαν καθ΄όλη την προεκλογική περίοδο αναμένεται να πορευτούν οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας του νέου, ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, στοχεύοντας στο να συσπειρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τους ψηφοφόρους που δεν τους επέλεξαν στον πρώτο γύρο
- 14 Νοεμβρίου 2017 07:23
Σαν το τελευταίο παιχνίδι μιας σειράς αγώνων πλέι οφ στο πρωτάθλημα μπάσκετ παρομοίωσε την εκλογική αναμέτρηση της 19ης Νοεμβρίου, ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Με αυτή την φράση ήθελε να δηλώσει ότι η στρατηγική των δύο μονομάχων δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σε σχέση με τον δίμηνο προεκλογικό αγώνα που προηγήθηκε και ότι οι δύο πλευρές γνωρίζονται πλέον πολύ καλά, ενώ και οι θέσεις τους είναι γνωστές στους ψηφοφόρους.
Η προσέγγιση αυτή, αν και δείχνει απλοϊκή, είναι απολύτως σωστή, αφού ούτε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και ο νεαρός ευρωβουλευτής δείχνουν να αλλάζουν τα βασικά στοιχεία που τους οδήγησαν στην κατά μέτωπο μονομαχία. Αυτό που αναζητούν τα επιτελεία τους είναι η λεπτομέρεια που θα μπορέσει να οδηγήσει στην «αγκαλιά» τους όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από εκείνους που δεν τους στήριξαν στον πρώτο γύρο.
Η ενότητα της παράταξης και η επιτυχία του εγχειρήματος την επομένη των εκλογών είναι ο δρόμος πάνω στον οποίο θα βαδίσει η Φ.Γεννηματά. Κατά την πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να περάσει το διπλό μήνυμα που επιθυμούσε.
Το πρώτο, ότι από την αρχή της όλης διαδικασίας ήταν εκείνη που αν και ήταν η αρχηγός του μεγαλύτερου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν επαναπαύτηκε στην καρέκλα της, αλλά έθεσε τον εαυτό στη κρίση των πολιτών, δύο μόλις χρόνια αφότου ανέλαβε την ηγεσία του κινήματος και αύξησε τα εκλογικά ποσοστά του. Το δεύτερο, ότι η επιθυμία της για την ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου ήταν ειλικρινής και όχι αποτέλεσμα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, άρα φαντάζει και ως η καταλληλότερη να τη διαφυλάξει και μετά τις εκλογές.
Ένα άλλο σημείο στο οποίο ποντάρει πολλά η Φ.Γεννηματά, είναι ότι η προσπάθεια διεύρυνσης του χώρου που κατέβαλε όλο αυτό το διάστημα, στηρίχτηκε πάνω σε συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα και σε μεγάλο βαθμό πάνω στο σχέδιο «Ελλάδα», που αποτέλεσε και το μεγάλο της ατού απέναντι στις γενικόλογες τοποθετήσεις των συνυποψηφίων της. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η καθαρή νίκη που πέτυχαν στον πρώτο γύρο και θα επικυρωθεί από τους πολίτες την επόμενη Κυριακή, στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό πάνω στην πολιτική πρόταση που ξεδίπλωσαν.
Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές στα λεγόμενα του θα πορευτεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αναμένεται να επιμείνει πολύ στην ανανέωση της παράταξης που δηλώνει ότι πρεσβεύει ο ίδιος. Δεν το θέτει όμως σε ζήτημα ηλικιακό, αλλά κυρίως στην γέννηση νέων πολιτικών και ιδεών που ο ίδιος μπορεί να προσφέρει. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσει στη δομή του νέου κόμματος την οποία προτείνει, δηλαδή ένα κόμμα αρχών, συλλογικό και σε καμία περίπτωση αρχηγοκεντρικό. Τέλος, θα επιμείνει πολύ στο δίλημμα της ακαταλληλότητας, στο ποιος δηλαδή είναι ο καλύτερος να αντιπαρατεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, θα προσπαθήσει να εμφανιστεί και αυτός σαν τον εγγυητή της ενότητας και ως το πρόσωπο που θα οδηγήσει την ενιαία παράταξη στην επιστροφή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.