Η μάχη του Βερολίνου: Σήμερα το τετ α τετ Σαμαρά – Μέρκελ

Η μάχη του Βερολίνου: Σήμερα το τετ α τετ Σαμαρά – Μέρκελ
Der griechische Ministerprsident Antonis Samaras wird am Freitag (24.08.2012) von Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU) vor dem Bundeskanzleramt in Berlin begr¸t. Thema des Treffens ist das weitere Vorgehen in der Euro-Schuldenkrise. Foto: Kay Nietfeld dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++ dpa

Μετά το φρένο Ντράγκι στη σπουδή της Αθήνας να προεξοφλήσει την αποχώρηση του ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα και την αποφυγή νέου πακέτου στήριξης ευρωπαϊκής προέλευσης

Η μάχη του Βερολίνου ήταν η τελευταία αναμέτρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος και στη γερμανική πρωτεύουσα θα δώσει η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία ενδεχομένως καθοριστική μάχη για την πολιτική της επιβίωση.

Της Βίκυς Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δε μετέβη προφανώς στη γερμανική πρωτεύουσα με πολεμική διάθεση, αλλά ως εταίρος ο οποίος μάλιστα βρίσκεται στη μειονεκτική θέση να χρειάζεται τη στήριξη της ισχυρής κυρίας της Ευρώπης ‘Ανγκελα Μέρκελ προκειμένου να δρομολογηθεί η αποχώρηση της τρόικας, η διευθέτηση του χρέους και η αποφυγή τρίτου πακέτου στήριξης.

Το Μαξίμου φρόντισε χθες δια επίσημης ανακοίνωσης της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη να συμμορφωθεί με τη γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία δεν επιθυμεί να εμφανίζεται μία διμερής συνάντηση ως καθοριστική των αποφάσεων που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Η Γερμανία μπορεί να έχει εκ των πραγμάτων τον πρώτο λόγο στην Ευρωζώνη, ενοχλείται ωστόσο σφόδρα με την παραδοχή της ισχύος της και της ηγετικής της θέσης, ακριβώς λόγω του παρελθόντος της. Και κυρίως το Βερολίνο δεν θέλει να δεσμευτεί στην παρούσα φάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία βιάζεται να καλλιεργήσει κλίμα αποδοχής του σχεδίου της για να ανακηρύξει το τέλος των μνημονίων και πάνω σε αυτό να οικοδομήσει την προεδρική πλειοψηφία και την επανένωση δυνάμεων της κατακερματισμένης κεντροδεξιάς.

Των δηλώσεων της κ.Βούλτεψη είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος είχε καλά λόγια για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης και θετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη, επέμενε όμως στην πάγια γερμανική θέση ότι μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος θα εξεταστεί εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια και, εάν ναι, ποια.

Το κυριότερο όμως μήνυμα ήρθε μέσω Βρυξελλών από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος κληθείς από τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κύρτσο να σχολιάσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δανειακό πακέτο και είναι έτοιμη να ακολουθήσει το δρόμο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει παζάρι» και πως «Εμείς κάνουμε την πολιτική μας με βάση την εντολή που έχουμε και οι κυβερνήσεις τη δική τους».

Το Βερολίνο είναι μόνο η αρχή της διαπραγμάτευσης

Η Αθήνα εκτιμά ότι το “συνολικό σχέδιο” απεμπλοκής από την τρόικα, χωρίς νέα δανεικά και λύση στο χρέος, είναι ελκυστικό τόσο για το ΔΝΤ που επιθυμεί την αποχώρηση του όσο και για το Βερολίνο, που θα μπορεί να ισχυριστεί ότι η πολιτική Μέρκελ είναι επιτυχής. Το φρένο στη σπουδή της Αθήνας να προεξοφλήσει την αποχώρηση του ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα και την αποφυγή νέου πακέτου στήριξης ευρωπαϊκής προέλευσης ερμηνεύεται καταρχήν υπό το πρίσμα της απροθυμίας των εταίρων και δανειστών να αποδεχθούν πριν καν επιστρέψει η τρόικα τις ελληνικές προτάσεις.

Το ερώτημα είναι πως θα διαχειριστεί το Μαξίμου το ενδεχόμενο οι αποφάσεις και για το χρέος, αλλά και για την αποχώρηση του ΔΝΤ και την αποφυγή νέου πακέτου στήριξης έστω και μόνο με ευρωπαϊκή διάσταση, να μετατεθούν για το πρώτο εξάμηνο του 2015, δηλαδή για μετά την προεδρική εκλογή, κάτι που πρακτικά είναι δυνατόν, πολιτικά όμως θα δημιουργήσει εμπλοκές στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη διασφάλιση προεδρικής πλειοψηφίας.

Σημειωτέον ότι τον κ.Σαμαρά συνόδευσαν στο Βερολίνο οι σύμβουλοι του Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου, αλλά όχι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, γεγονός που πέραν της εξήγησης ότι στη συνάντηση δε θα συμμετάσχει ούτε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε, αποδίδεται και στην αντιπαράθεση του πρώτου με τον τελευταίο, ως προς το εάν η αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης είναι πολιτική ή τεχνοκρατική. Ο κ.Χαρδούβελης δε σε περίπτωση που δεν υπάρξει η πολιτική στήριξη της κ.Μέρκελ για φοροελαφρύνσεις στον προϋπολογισμό, θα κληθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο δεδομένων των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα