Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. LIVE EIKONA

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. LIVE EIKONA

Νέα προσπάθεια για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης καταβάλλεται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Παρακολουθήστε ΖΩΝΤΑΝΑ τη συζήτηση στη Βουλή

Σε ένα προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο αναμένεται να καταλήξει η Διάσκεψη των Προέδρων, που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης σήμερα στις δύο το μεσημέρι, με στόχο μία ακόμη απόπειρα συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, στην οποία η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους και δια στόματος Αλέξη Τσίπρα έχει καλέσει την αντιπολίτευση να συναινέσει.

Η Διάσκεψη συνεδριάζει στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας να μη θεωρήσει απαράδεκτες τις προσφυγές των καναλαρχών κατά του διαγωνισμού, αλλά να μπει στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή να συζητήσει το ερώτημα της αντισυνταγματικότητας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίαζε χθες το βράδυ: “Επειδή διάφοροι σπεύδουν να προδικάσουν και να θριαμβολογήσουν, επισημαίνουμε ότι το ΣτΕ έχει απορρίψει ήδη μία σειρά ασφαλιστικών μέτρων. Συνεπώς η σημερινή απόφαση για το παραδεκτό των προσφυγών δε σημαίνει κάτι για την εκδίκαση επί της ουσίας. Και θα σημείωνα επίσης ότι με όλη αυτή την πίεση που ασκείται στο ΣτΕ και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορώ ουτε να σκεφθώ τι θα συνέβαινε εάν οι προσφυγές είχαν κριθεί απαράδεκτες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν την εκδίκαση ανεπηρέαστα”.

Η διαρροή αυτή απαντούσε στην αντιπολίτευση, που είχε ήδη συνδέσει την απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ με την οριστική απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του διαγωνισμού για τις άδειες. Η ΝΔ είχε εγκαλέσει την κυβέρνηση ότι δηλώνει πως επιζητεί συναίνεση την ώρα που ακόμη εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ, ενώ το Ποτάμι είχε ζητήσει να αναβληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα χθες σήκωσε ακόμη περισσότερο τους τόνους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τακτικές παρακράτους επιχειρεί να εκβιάσει δικαστές, αναφερόμενη στην πειθαρχική έρευνα κατά Ράντου και στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποιος είχε κάνει νωρίτερα λόγο για θεσμική εκτροπή.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ μάλιστα, γαλάζιες πηγές καλούσαν την κυβέρνηση να σταματήσει “τις πραξικοπηματικές της παρεμβάσεις”. ‘Ελεγαν ειδικότερα: “Μετά την απόφαση της Διάσκεψης του ΣτΕ να μπει στην ουσία και να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του «νόμου Παππά», ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Να αφήσει τη Δικαιοσύνη να πάρει την απόφασή της ανεπηρέαστη και όχι υπό την απειλή νέας νομοθετικής ρύθμισης που θα ρίξει «μαύρο» στην ενημέρωση και θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες καταστάσεις, οδηγώντας χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία”.

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν επίσης ότι: “Είναι εντελώς ανεπίτρεπτο, ύστερα και από την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παραδεκτές τις προσφυγές και αναγνώρισε ότι υπάρχει έννομο συμφέρον των τηλεοπτικών σταθμών, να επαναφέρει η κυβέρνηση την τροπολογία Παππά.”

Υπενθυμίζουμε την ισχυρή προειδοποίηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να σταματήσει η Κυβέρνηση τις αντιδημοκρατικές της συμπεριφορές.

Αν η Κυβέρνηση συνεχίσει τέτοιου είδους πραξικοπηματικές παρεμβάσεις είναι βαριά υπόλογη για αντιδημοκρατικές εκτροπές που δεν θα μείνουν αναπάντητες από την δημοκρατική ελληνική κοινωνία.

Η κυβέρνηση δηλώνει όμως αποφασισμένη αφενός να προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου Παππά, αφετέρου να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για συναίνεση με στόχο τη συγκρότηση ΕΣΡ.

“Οι αναφορές της Νέας Δημοκρατίας σε απομόνωση από τους πολίτες, συνεπακόλουθη υιοθέτηση ακραίων μεθόδων και επιβολή «μαύρου» στην ενημέρωση εμπνέονται από τις πρόσφατες και πλέον σκοτεινές εποχές της ίδιας της ΝΔ και της κυβέρνησης Σαμαρά.

Με αποφασιστικότητα και σεβασμό στους νόμους και τους θεσμούς, η Κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση της λαϊκής εντολής για επιβολή της νομιμότητας και ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Ό,τι ακριβώς αρνήθηκαν να κάνουν, δηλαδή, τα κόμματα της διαπλοκής επί 27 έτη.

Η νομιμότητα θα επικρατήσει σε πείσμα όσων δίνουν μάχες οπισθοφυλακής για χάρη της διαπλοκής”, δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα τόνιζαν πως εάν η ΝΔ συναινέσει στη συγκρότηση ΕΣΡ, η κυβέρνηση θα αλλάξει τη διάταξη στην τροπολογία για το άμεσο κλείσιμο των καναλιών χωρίς άδεια, η οποία προβλέπει τη μεταβίβαση από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της αρμοδιότητας να ελέγξει κατά πόσον τα κανάλια που εξασφάλισαν άδεια, συμμορφώνονται με τις προβλέψεις του νόμου για το απαιτούμενο προσωπικό και εξοπλισμό. Η τροπολογία σε κάθε περίπτωση θα επανακατατεθεί την Πέμπτη, καθώς αποσύρθηκε μόνο προσωρινά εν όψει της συζήτησης για το ΕΣΡ.

Όποια πρόσωπα όμως και να προτείνει ο Νίκος Βούτσης στη Διάσκεψη των Προέδρων η άρνηση της ΝΔ, παρά τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι δεδομένη. Και αυτό καθώς κάθε πτυχή της γαλάζιας στρατηγικής υποτάσσεται στη γραμμή των πρόωρων εκλογών, του αιτήματος να φύγει ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, την οποία η ΝΔ καταγγέλλει ως καταστροφική για την οικονομία και τη δημοκρατία.

Καθώς βάσει Συντάγματος απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, χωρίς τη ΝΔ είναι αδύνατον να συγκροτηθεί ΕΣΡ ακόμη και εάν συμφωνούσαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (εκ των οποίων μόνο η Ένωση Κεντρώων ενδέχεται να φανεί θετική σήμερα).

Ποια θα είναι λοιπόν τα επόμενα βήματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας όταν η νέα απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ πέσει όπως όλα δείχνουν στο κενό;

Το ενδεχόμενο διεύρυνσης της Διάσκεψης των Προέδρων ώστε να αλλάξει η σύνθεση άρα και οι συσχετισμοί, ώστε να καταστεί ευκολότερη η πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων, είχε συζητηθεί πέρυσι, είχε όμως απορριφθεί καθώς στην Προεδρία της Βουλής ανέμεναν να εκλεγεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και να προχωρήσει η συγκρότηση ΕΣΡ. Αυτή τη φορά και επί του παρόντος, τέτοιο σενάριο δεν έχει πέσει ξανά στο τραπέζι. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις.

Η επιλογή της κυβέρνησης μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο λοιπόν θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αφου καταγγείλει τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι εκμεταλλεύεται την πρόβλεψη του συνταγματικού νομοθέτη για αυξημένη πλειοψηφία με στόχο ευρύτερη συναίνεση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τη διαπλοκή, να προχωρήσει ξανά μόνη της σε διαγωνισμό και για τις περιφερειακές άδειες, όπως και για τις τέσσερις πανελλαδικής εμβέλειας.

Ο προβληματισμός ορισμένων στη ΝΔ είναι τι θα συμβεί εάν τελικά το ΣτΕ κρίνει συνταγματικό το διαγωνισμό. Στην ηγεσία της ΝΔ όμως πιστεύουν ακράδαντα ότι αυτό δε θα συμβεί, όπως στο Μαξίμου πιστεύουν ακράδαντα το αντίθετο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα